- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Medisch specialistische revalidatie
Medisch specialistische revalidatie
Inleiding
Bij de Medisch specialistische revalidatie werken diverse hulpverleners nauw samen in een revalidatieteam. Het revalidatieteam bestaat uit verschillende hulpverleners die gespecialiseerd zijn in het onderzoeken en behandelen van volwassenen en kinderen. De samenstelling van het revalidatieteam verschilt per patiënt en is afhankelijk van de diagnose die de revalidatiearts stelt. De hulpverleners overleggen regelmatig met elkaar over uw behandeling tijdens de teambespreking. Het doel van revalidatie is altijd het verbeteren van kwaliteit van leven.
Het revalidatieteam kan bestaan uit:
- revalidatiearts;
- fysiotherapeut;
- ergotherapeut;
- logopedist;
- medisch maatschappelijk werker;
- medisch psycholoog;
- diëtist.
Revalidatiearts
De eerste afspraak heeft u met de revalidatiearts. In dit gesprek vraagt de arts naar de gevolgen van uw ziekte in het dagelijks leven. Na het lichamelijk onderzoek stelt de arts de revalidatiediagnose en bespreekt met u de mogelijkheden van behandeling.
De revalidatiearts stelt een behandelplan op en stelt een revalidatieteam samen. Tijdens en na de behandeling is er regelmatig overleg met de andere hulpverleners. Bij elke controle afspraak bespreekt de revalidatiearts de voortgang van de behandeling met u.
Fysiotherapeut
Als beweeglijkheid van gewrichten, spierkracht, coördinatie en stabiliteit onvoldoende zijn, of als pijn u belemmert in het dagelijks functioneren zal de fysiotherapeut u mede behandelen. De therapie heeft als doel zoveel mogelijk de stoornissen te verminderen en te leren omgaan met lichamelijke beperkingen. De fysiotherapeuten gebruiken hiervoor speciale behandeltechnieken.
Ergotherapeut
De ergotherapeut helpt u zo optimaal en zelfstandig mogelijk te functioneren. Bij problemen in activiteiten in het dagelijks leven zoals eten, drinken, persoonlijke verzorging, huishoudelijk werk, verplaatsen/vervoer, wonen, vrije tijdsbesteding, school, werk en communicatie kan de ergotherapeut u hulp bieden.
De behandelingen kunnen gericht zijn op motoriek (bijvoorbeeld handfunctie), sensoriek (bijvoorbeeld tastontwikkeling bij kinderen) of op het logisch denken en handelen. Naast observatie en training geeft de ergotherapeut adviezen over mogelijke voorzieningen, hulpmiddelen en woning aanpassingen.
Logopedist
De logopedist onderzoekt en behandelt problemen op het gebied van:
- Kauwen en slikken; dit kan bijvoorbeeld ontstaan door verlamming van spieren in het mond- en keelgebied. De logopedist geeft oefeningen en adviezen om zo comfortabel en veilig mogelijk te kunnen eten en drinken.
- Spraak- en taalontwikkeling bij kinderen. Deze kan vertraagd of afwijkend verlopen.
- Communicatie bij volwassenen: taal-, (uit)spraak- en/of stemproblemen, bijvoorbeeld ontstaan door een beroerte. Afhankelijk van de problemen geeft de logopedist oefeningen om de spraak te verbeteren.
Medisch maatschappelijk werker
Een handicap kan allerlei persoonlijke of praktische problemen veroorzaken. Spanningen in bijvoorbeeld relaties, problemen in het gezin of op het werk, de woonsituatie, het wegvallen van hobby of dagbesteding.
De maatschappelijk werker kan u helpen om:
- Meer zicht te krijgen op de gevolgen van de handicap/beperkingen en de toekomstmogelijkheden.
- Te leren omgaan met en het verwerken van de veranderde leef- en/of werkomstandigheden.
- Het evenwicht in uw leven en dat van uw directe omgeving te herstellen.
- Te zoeken naar eventuele oplossingen van problemen en mogelijkheden voor hulp.
Uw partner of naaste familie kan ook aan deze gesprekken deelnemen. Het zijn juist de gesprekken met het maatschappelijk werk die u en uw naasten helpen om het veranderingsproces op gang te brengen, te stimuleren en verder te begeleiden.
Medisch psycholoog
De medisch psycholoog doet onderzoek naar de gevolgen van een hersenaandoening op o.a. geheugen, gedrag, concentratie en ruimtelijke oriëntatie.
Ook kan de medisch psycholoog onderzoeken of psychologische factoren van invloed zijn op de lichamelijke klachten of op de verwerking en acceptatie van een bepaalde aandoening. De wisselwerking tussen lichamelijke en psychologische factoren staat hierbij centraal. Bij psychologische behandeling kan de psycholoog ook uw naasten betrekken.
De medisch psycholoog kan u helpen met:
- Het leren omgaan met psychische problemen die het gevolg zijn van hersenletsel.
- Het verbeteren van de gevolgen van hersenletsel door middel van speciale oefeningen.
- Het omgaan met angst of depressies.
- Het leren veranderen van bepaalde leefgewoonten.
- Het beïnvloeden van pijnklachten door middel van psychologische methoden (zoals ontspanningsoefeningen).
Diëtist
De diëtist is betrokken bij aandoeningen waarbij aangepaste voeding of voedingsgewoonte onderdeel van de behandeling is. De behandeling door de diëtist bestaat uit een praktisch advies en begeleiding op maat.
Tijdens het gesprek met de diëtist krijgt u veel vragen over uw gezondheid, uw medische gegevens, uw eet- en leefgewoonten, uw verwachtingen en uw wensen. Vervolgens maakt de diëtist een behandelplan, waarbij rekening wordt gehouden met uw persoonlijke situatie. Samen met u zoekt de diëtist naar oplossingen voor eventuele knelpunten.
Overige hulpverleners
Zo nodig kan de revalidatiearts u doorverwijzen naar:
- Een orthopedisch instrumentmaker, voor protheses (kunstledematen) en ortheses (bijvoorbeeld beugels, korsetten).
- Een orthopedisch schoenmaker, voor het aanpassen van schoenen, en het aanmeten van steunzolen en (semi-) orthopedische schoenen.
Vervoer
Informeer vooraf bij uw ziektekostenverzekeraar of u in aanmerking komt voor vergoeding van de vervoerskosten naar het ziekenhuis.
Afspraken bij de hulpverleners van het revalidatieteam
- De secretaresse van de revalidatiearts plant voor u de afspraken op het spreekuur bij de revalidatiearts.
- De secretaresse van het paramedisch secretariaat (locatie Roosendaal) en het secretariaat medische specialistische revalidatie (locatie Bergen op Zoom) maken voor u de afspraken met fysio- en ergotherapeut, logopedist en medisch maatschappelijk werk.
- De medisch psycholoog en diëtist maken zelf met u de afspraken.
Route en telefoonnummers
Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal, Boerhaavelaan 25
Secretariaat medisch specialistische revalidatie, Route 117 op de begane grond
Tel. 088 - 70 68 493
Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom, Boerhaaveplein 1
Secretariaat medisch specialistische revalidatie, Route 20 op de 2e etage
Tel. 088 - 70 68 493
Paramedisch secretariaat: route 108 op de begane grond
Tel. 088 - 70 68 225
Bent u verhinderd? Geef dit dan op tijd door aan het secretariaat.
Vragen
Heeft u een uitnodiging voor BeterDichtbij en heeft uw vraag geen spoed? Dan kunt u uw vraag via de BeterDichtbij app stellen.
Heeft uw vraag spoed of heeft u nog geen uitnodiging ontvangen voor BeterDichtbij? Neem dan contact op met de afdeling revalidatie. Kijk op de website Revalidatie | Bravis voor de actuele openingstijden.
In het kader van een optimale behandeling van patiënten wisselen hulpverleners van het revalidatieteam zowel schriftelijk als mondeling, onderling relevante informatie uit. In de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO), is de informatieoverdracht tussen hulpverleners wettelijk geregeld.
08/24