- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- MyoSure behandeling
MyoSure behandeling
Inleiding
U heeft een afspraak met de gynaecoloog voor de MyoSure behandeling. MyoSure is een eenvoudige behandeling voor het verwijderen van vleesbomen (myomen) of poliepen zonder in de baarmoeder en baarmoederwand te snijden. Na een MyoSure behandeling kunnen vrouwen nog steeds zwanger worden. De MyoSure behandeling vindt poliklinisch plaats.
Voordelen van de MyoSure behandeling
De behandeling is snel, eenvoudig en veilig. De vorm en de functionaliteit van de baarmoeder blijven behouden en u bent snel hersteld. Bij de meeste vrouwen neemt het menstruele bloedverlies aanzienlijk af en is er weer sprake van een normale menstruatie. Sommige vrouwen hebben een veel minder pijnlijke menstruatie.
Voorbereiding
U kunt tijdens en na de behandeling last hebben van menstruatieachtige krampen. Die verschillen in hevigheid per patiënt. Ons advies: neem de avond voor de behandeling een tablet Naproxen of Ibuprofen. Herhaal dit een uur voor de behandeling. Dit medicijn vermindert de krampen tijdens en na de behandeling.
Tabletten Naproxen en Ibuprofen kunt u bij de drogist of apotheek kopen.
Als u menstruaties heeft, vindt de behandeling in de eerste helft van de cyclus (vóór de eisprong) plaats, zodat u niet zwanger kunt zijn tijdens het onderzoek en er geen dik slijmvlies aanwezig is. Houd hier rekening mee bij het maken van de afspraak.
MyoSure behandeling
De MyoSure behandeling vindt plaats in de behandelkamer van de polikliniek gynaecologie en duurt over het algemeen tien tot twintig minuten. Uw partner mag bij de behandeling aanwezig zijn. In uitzonderlijke gevallen kunt u een plaatselijke verdoving krijgen.
U heeft eerst nog een kort gesprek met de gynaecoloog. Daarna doet u uw onderkleding uit en neemt u plaats op een gynaecologische stoel. Een verpleegkundige legt u uit wat er gebeurt en wat u kunt verwachten.
De gynaecoloog brengt via de vagina een kleine camera in om de binnenkant van de baarmoedermond en baarmoeder te bekijken. Vervolgens brengt de gynaecoloog het instrument in om de myoom/poliep in de baarmoeder te verwijderen. Via een opening aan de zijkant aan het uiteinde van het instrument snijdt de gynaecoloog het myoom of de poliep in kleine stukjes weg. Het weefsel wordt gelijk via het instrument opgezogen en uit de baarmoeder verwijderd. Als het myoom of de poliep volledig verwijderd is, haalt de gynaecoloog het instrument uit de baarmoeder. Van het weefsel verwijderen zelf voelt u niets. U voelt het krampen van de baarmoeder wat u als pijnlijk kunt ervaren.
Na de MyoSure behandeling
Na de behandeling kleedt u zich weer aan. U kunt nog vocht uit de vagina verliezen, waarvoor u een maandverband kunt gebruiken. Als u zich goed voelt, kunt u meteen naar huis. U kunt eventueel even tot rust komen in een aparte ruimte. Uiteraard komt de gynaecoloog nog even bij u om te vragen of alles naar wens is verlopen en om eventuele vragen te beantwoorden. U krijgt een afspraak voor controle mee.
Risico’s van de MyoSure behandeling
Risico’s van de behandeling zijn:
- perforatie van de baarmoeder;
- bloedingen;
- infecties;
- verwondingen aan organen in de onderbuik en het bekken.
Lichte krampen en licht ongemak kunnen na de behandeling optreden. Bij vloeistofoverbelasting (als er vocht in de baarmoeder achterblijft) wordt de behandeling gestaakt.
Belangrijk
- U kunt last krijgen van een krampende pijn van de baarmoeder. Eventueel kunt u twee uur na de behandeling een tablet Naprosyne innemen. Zo nodig kunt u vier uur later weer een tablet innemen.
- De eerste dag na de behandeling heeft u nog wat helderrood bloedverlies als gevolg van het inbrengen van de MyoSure.
- Daarna heeft u waterige/bloederige afscheiding. Dit duurt enkele dagen tot twee weken.
- De meeste vrouwen kunnen binnen een à twee dagen hun normale activiteiten weer hervatten.
- Zodra u niet meer vloeit, mag u weer in bad gaan en geslachtsgemeenschap hebben.
- Na de behandeling blijft eventuele anticonceptie nodig.
Complicaties
U moet de behandelend arts bellen als:
- u meer dan 38 graden koorts heeft;
- de bekkenpijn verergert en voorgeschreven medicijnen niet helpen;
- u misselijk, kortademig of duizelig bent;
- u moet overgeven;
- u darm- of blaasproblemen krijgt;
- u een onaangenaam ruikende groene vaginale afscheiding heeft.
Krijgt u de eerste veertien dagen na de behandeling problemen die te maken hebben met de behandeling? Neem dan contact op met het ziekenhuis.
Op maandag t/m vrijdag tussen 08.00 uur en 17.00 uur belt u de polikliniek gynaecologie: 088 – 70 66 600
Buiten deze tijden belt u met de afdeling spoedeisende hulp
- Spoedeisende hulp locatie Bergen op Zoom 088 – 70 67 302
- Spoedeisende hulp locatie Roosendaal 088- 70 68 889
Route
- Locatie Bergen op Zoom: u vindt de polikliniek gynaecologie in het gebouw van het Moeder&Kindcentrum, route 89.
- Locatie Roosendaal: u vindt de polikliniek gynaecologie, route 28.
Vragen
Heeft u nog vragen? Stel ze gerust.
De polikliniek gynaecologie is van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 17:00, te bereiken op telefoonnummer 088 - 70 66 600.
1/24