Nuchterbeleid volwassenen vanaf 16 jaar

Inleiding

Binnenkort krijgt u een behandeling of onderzoek onder narcose of sedatie. Voor de behandeling of onderzoek is het belangrijk dat u op tijd nuchter bent. Nuchter betekent dat u niets eet of drinkt. Dit is belangrijk om complicaties tijdens de narcose of sedatie te voorkomen. In deze folder leggen we uit wat u wel en niet mag eten en drinken voor de behandeling.

Twee zaken zijn hierbij belangrijk:

  • De tijd tussen het eten van voedsel en drinken en de narcose of sedatie noemen we nuchter tijd. De nuchter tijd moet lang genoeg zijn om veilig narcose of sedatie te kunnen geven.
  • Maar de nuchter tijd mag ook niet te lang zijn. Dit kan het herstel later nadelig beïnvloeden.

 

Als u in een goede lichamelijke conditie bent, is de kans op problemen rondom een behandeling kleiner. Ook is de kans groter dat u sneller naar huis mag. Patiënten die voor en na hun behandeling voldoende eten en drinken hebben meer energie en herstellen sneller. Te lang niet eten of drinken kan zorgen voor uitdroging of een te lage bloedsuiker. Maar ook angst en stress kunnen hierdoor toenemen. Eet en drink dus zo lang mogelijk als toegestaan voor de behandeling.

 

De natuurlijke reflexen zoals hoesten en slikken, worden tijdens narcose of sedatie beïnvloed. Deze reflexen zorgen ervoor dat de maaginhoud niet in de longen terecht kan komen. We noemen dat een aspiratie. Aspiratie kan een ernstige en soms levensbedreigende longontsteking veroorzaken.

Om deze reden willen we met u afspreken tot welke tijd u veilig vast voedsel mag eten en heldere dranken mag drinken.

 

Samenvattend: voor een narcose of sedatie moet u nuchter zijn, maar niet langer dan nodig.

Nuchterbeleid

Wat zijn de tijden waar u rekening mee moet houden?

 

Volwassenen vanaf 16 jaar:

Tot 6 uur voor opname mag u nog vast voedsel eten en alles drinken. Meer uitleg hierover kunt u vinden bij de aandachtspunten verderop in de folder.

Tot 2 uur voor opname mag u alleen nog heldere dranken drinken. U moet door het glas heen kunnen kijken. Meer uitleg hierover kunt u vinden bij de aandachtspunten verderop in de folder. Daarna mag u niets meer.

 

Aandachtspunten:

 

Wat is vast voedsel?

  • normale maaltijden;
  • crackers, snacks, koek en snoepgoed;
  • niet-heldere dranken en/of koolzuurhoudende dranken;
  • melkproducten;
  • sondevoeding.

 

Wat wordt verstaan onder heldere dranken?

We spreken van heldere dranken als u er doorheen kunt kijken in een glas. Zoals:

  • water eventueel met aanmaaksiroop;
  • thee;
  • zwarte koffie eventueel met suiker, geen melk!;
  • helder sap zonder vruchtvlees en zonder koolzuur.

 

Waarom mag er geen melk in de koffie of thee zitten?

  • Als er melk in de koffie of  thee zit blijft dit langer in de maag. Ook al is het maar een klein beetje melk. Dit komt door de vetten in de melk. De maag is dan niet op tijd leeg voor de behandeling. Er ontstaat dan een risico voor u. Er is geen verschil tussen vloeibare of poedermelk. 

 

Is er een verschil tussen algehele narcose en een ruggenprik of andere lokale verdoving?

  • Nee, voor elke vorm van verdoving zijn er dezelfde afspraken. Op de POS-poli spreekt men met u af aan welke tijden u zich moet houden.

 

Hoe voorkomt u een te lange nuchter tijd?

  • Houd u aan de afgesproken tijden voor vast voedsel en drinken.
  •  Als u 's nachts wakker wordt en de afgesproken tijd is nog niet begonnen, neem dan wat extra’s te eten en drinken.

 

Zijn er uitzonderingen?

  • Als u suikerziekte of een stofwisselingsstoornis heeft, kan het nodig zijn de nuchter tijden aan te passen of andere voorzorgsmaatregelen te nemen. Meld dit altijd op de POS-poli.
  • Voor sommige behandelingen gelden afwijkende regels. De behandelaar zal u dit altijd zelf vertellen. Bijvoorbeeld bij een darmonderzoek is het belangrijk dat de darm helemaal schoon is, anders ziet de behandelaar niets. De nuchter tijden zullen daardoor anders (langer) zijn.

 

Hoe weet u welke tijden u moet aanhouden?

  • Bureau opname en planning regelt wanneer u wordt opgenomen en zij geven u bij de afspraak door wat de verwachte tijd van operatie of opname zal zijn. Dit zijn de tijden waar u zich aan moet houden.
  • Bij opname in het ziekenhuis mag u niets meer eten of drinken. Als het behandelprogramma uitloopt, geeft de verpleging aan of er nog iets gedronken mag worden. Zij zullen het als het nodig is aan u geven.

 

Heeft u na het lezen van deze folder toch nog vragen? Stel ze gerust tijdens uw bezoek op de POS-poli. U kunt eventueel ook op een later moment contact opnemen met de POS-poli.

Tijdens kantooruren kunt u bellen met 088 - 70 67 989.

 

02/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?