Ondervoeding bij ziekte

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling vanwege uw ziekte. Als gevolg van uw ziekte bent u onbedoeld afgevallen en/of u heeft de afgelopen periode minder gegeten. Dit betekent dat u het risico loopt om ondervoed te raken of al ondervoed bent. Ondervoeding als gevolg van ziekte is in het ziekenhuis een veel voorkomend probleem. Ongeveer een op de drie patiënten is ondervoed of loopt het risico ondervoed te raken. In het gesprek met uw arts of behandelaar heeft u al informatie ontvangen over hoe u ondervoeding kunt voorkomen en wat u er aan kunt doen. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) nog eens nalezen.

Inleiding

Voor of tijdens uw opname in het ziekenhuis is, door middel van een screening vastgesteld dat u een verhoogd risico op ondervoeding heeft of al ondervoed bent.

U bent onbedoeld afgevallen. Mogelijk heeft u een verminderde eetlust, bijvoorbeeld door ziekte, pijn of stress. Ook kan het zijn dat u thuis al drinkvoeding en/of sondevoeding gebruikt.

 

Als u korter dan 4 dagen opgenomen wordt voor een geplande operatie of onderzoek komt de diëtiste niet bij u langs.

Bent u acuut opgenomen of langer dan 4 dagen dan komt de diëtist bij u langs tijdens de opname, als er sprake is van (een verhoogd risico op) ondervoeding.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Het is belangrijk dat uw lichaam voldoende voedingsstoffen beschikbaar heeft. Vooral energie en eiwitten. Het is daarom belangrijk dat u voldoende eet. En vooral voldoende eiwitten binnen krijgt. Eiwit is de bouwstof voor het lichaam, maar gaat tijdens ziekte snel verloren. Dit kunt u bijvoorbeeld merken doordat uw spierkracht en/of uw conditie afneemt.

 

Vooral als u weinig eetlust heeft, bijvoorbeeld door misselijkheid, is genoeg eten erg moeilijk. Een oplossing is om verdeeld over de dag regelmatig kleine hoeveelheden te eten.

 

Gedurende de periode dat u in het ziekenhuis ligt, krijgt u daarom drie keer per dag een extra tussendoortje aangeboden. U heeft 6 momenten per dag waarop u iets kunt eten:

  • 08.00 uur  ontbijt
  • 10.00 uur  tussendoortje
  • 12.00 uur  lunch
  • 15.00 uur  tussendoortje
  • 17.00 uur  diner
  • 20.00 uur  tussendoortje

Enkele praktische tips waar u thuis rekening mee kunt houden:

  • Besmeer uw boterham ruim met (dieet)margarine of roomboter. Beleg uw boterham dik met bij voorkeur hartig (eiwitrijk) broodbeleg zoals kaas, vleeswaar, vis of ei.
  • Doe een klontje boter door de groenten of de aardappelpuree.
  • Gebruik extra zuivelproducten tijdens de maaltijden en tussendoor.  Bijvoorbeeld een glas (karne) melk, schaaltje vla, yoghurt of kwark.
  • Neem een ruime portie vlees, vis of gevogelte bij de warme maaltijd. Of gebruik een vervanging zoals een ei, peulvruchten, noten of een vegetarische vleesvervanger.
  • Gebruik zo min mogelijk producten met weinig voedingswaarde zoals water, bouillon, light frisdrank en thee of koffie.

 

Weeg uzelf 1 x per week op hetzelfde tijdstip onder dezelfde omstandigheden. Als er sprake is van aanhoudend verminderde eetlust of verder gewichtsverlies is het raadzaam advies aan een diëtist te vragen. Dit kunt u met uw huisarts bespreken.

 

11/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?