Ondervoeding bij ziekte

Inleiding

Voor of tijdens uw opname in het ziekenhuis is, door middel van een screening vastgesteld dat u een verhoogd risico op ondervoeding heeft of al ondervoed bent.

U bent onbedoeld afgevallen. Mogelijk heeft u een verminderde eetlust, bijvoorbeeld door ziekte, pijn of stress. Ook kan het zijn dat u thuis al drinkvoeding en/of sondevoeding gebruikt.

 

Als u korter dan 4 dagen opgenomen wordt voor een geplande operatie of onderzoek komt de diëtiste niet bij u langs.

Bent u acuut opgenomen of langer dan 4 dagen dan komt de diëtist bij u langs tijdens de opname, als er sprake is van (een verhoogd risico op) ondervoeding.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Het is belangrijk dat uw lichaam voldoende voedingsstoffen beschikbaar heeft. Vooral energie en eiwitten. Het is daarom belangrijk dat u voldoende eet. En vooral voldoende eiwitten binnen krijgt. Eiwit is de bouwstof voor het lichaam, maar gaat tijdens ziekte snel verloren. Dit kunt u bijvoorbeeld merken doordat uw spierkracht en/of uw conditie afneemt.

 

Vooral als u weinig eetlust heeft, bijvoorbeeld door misselijkheid, is genoeg eten erg moeilijk. Een oplossing is om verdeeld over de dag regelmatig kleine hoeveelheden te eten.

 

Gedurende de periode dat u in het ziekenhuis ligt, krijgt u daarom drie keer per dag een extra tussendoortje aangeboden. U heeft 6 momenten per dag waarop u iets kunt eten:

  • 08.00 uur  ontbijt
  • 10.00 uur  tussendoortje
  • 12.00 uur  lunch
  • 15.00 uur  tussendoortje
  • 17.00 uur  diner
  • 20.00 uur  tussendoortje

Enkele praktische tips waar u thuis rekening mee kunt houden:

  • Besmeer uw boterham ruim met (dieet)margarine of roomboter. Beleg uw boterham dik met bij voorkeur hartig (eiwitrijk) broodbeleg zoals kaas, vleeswaar, vis of ei.
  • Doe een klontje boter door de groenten of de aardappelpuree.
  • Gebruik extra zuivelproducten tijdens de maaltijden en tussendoor.  Bijvoorbeeld een glas (karne) melk, schaaltje vla, yoghurt of kwark.
  • Neem een ruime portie vlees, vis of gevogelte bij de warme maaltijd. Of gebruik een vervanging zoals een ei, peulvruchten, noten of een vegetarische vleesvervanger.
  • Gebruik zo min mogelijk producten met weinig voedingswaarde zoals water, bouillon, light frisdrank en thee of koffie.

 

Weeg uzelf 1 x per week op hetzelfde tijdstip onder dezelfde omstandigheden. Als er sprake is van aanhoudend verminderde eetlust of verder gewichtsverlies is het raadzaam advies aan een diëtist te vragen. Dit kunt u met uw huisarts bespreken.

 

11/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?