- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Onderzoek van het netvlies (Flurorescentie-angiografie FAG)
Onderzoek van het netvlies (Flurorescentie-angiografie FAG)
Wat is fluorescentie-angiografie?
Fluorescentie-angiografie (FAG) is een onderzoeksmethode waarbij foto’s van het netvlies worden gemaakt met behulp van blauw flitslicht en een speciaal fototoestel.
We spuiten in een ader in de arm een in water oplosbare kleurstof (fluoresceïne of indocyanine groen (ICG)). De kleurstof verspreidt zich via de grote lichaamsader door het hele lichaam. De kleurstof verspreidt zich vrij snel na inspuiting door de bloedvaten van het oog. We maken dan meerdere foto’s van het netvlies.
Waarom wordt fluorescentie-angiografie verricht?
Met een fluorescentie-angiografie (FAG) kunnen we de locatie en de ernst van een oogaandoening beter in zicht brengen. Als de bloedvaten een afwijking vertonen, dan kan de kleurstof door de vaatwand heen lekken of zich ophopen in de afwijkende bloedvaten. De kleurstof maakt de afwijkingen veel beter zichtbaar. Schade aan de onderlaag van het netvlies, het retinale pigment epitheel, of de vorming van afwijkende nieuwe bloedvaten onder het netvlies kunnen we op deze manier ook opsporen.
Indocyanine groen wordt vooral gebruikt om afwijkingen in het vaatvlies van het oog (chorioidea) zichtbaar te maken (ICG). Het onderzoek wordt gedaan om het beloop van een ziekte te volgen of om het effect van een behandeling te beoordelen. Tevens bestaat de mogelijkheid tot het maken van een scan (OCT) van het netvlies. Deze kan niet altijd de FAG vervangen.
Voorbereiding op het onderzoek
Bij het maken van de afspraak heeft u een zakje met twee pipetjes met druppels meegekregen, tropicamide en fenylefrine. De oogdruppels maken uw pupillen groter. Het kan zijn dat u hierdoor meer last krijgt van het licht en/of wazig gaat zien.
Deze druppels moet u beide een uur voor de afgesproken tijd in beide ogen druppelen en u moet dit ieder kwartier herhalen.
U kunt de druppel het best toedienen door het hoofd naar achteren te kantelen, het onderooglid wat naar beneden te trekken en voorzichtig een druppel te laten vallen. U gaat vanzelf met uw oog knipperen zodat de druppel over uw oog verspreid wordt.
Het onderzoek
Na aanmelden gaat u in de wachtkamer zitten. Een assistente roept u op. De foto's worden gemaakt met een speciale camera. Voor de camera zit een kinsteun waarop u uw kin moet zetten. Vervolgens vragen wij u naar een groen lampje te blijven kijken terwijl de assistent de camera instelt.
Allereerst maken we enkele foto's zonder kleurstof. Daarna komt de dokter en krijgt u een prik in de arm waarbij we de vloeistof inspuiten. Al tijdens het inspuiten maken we foto’s om het binnenstromen van de kleurstof in de vaten van het oog niet te missen. De foto's worden gemaakt met een fel blauw licht en een flits. Toch is het de bedoeling dat u uw oog zo goed mogelijk openhoudt. U moet zich vooral concentreren op het groene lampje en op de aanwijzingen van de fotograaf.
Na het onderzoek
Na afloop van het onderzoek kan u wazig zien, dit trekt vanzelf weg. In verband met het wazig zien, mag u niet zelf autorijden.
Direct na het onderzoek is uw huid sterk geel. Dit is het gevolg van de gele kleurstof, dit is verder onschuldig. De kleurstof zal met de urine het lichaam weer verlaten. De urine is dan ook de eerste dag sterk geel gekleurd.
Bijwerkingen
Fluoresceïne kan soms direct na inspuiting misselijkheid veroorzaken. Dit trekt meestal na enkele seconden weer weg. Indien de kleurstof tijdens de inspuiting uit het vat in de arm lekt, geeft dit een lokale branderigheid en verkleuring van de huid. De branderigheid verdwijnt na enkele minuten en de verkleuring na enkele dagen zonder restverschijnselen.
Allergische reacties zijn zeldzaam. De ernst van de reactie kan variëren, meestal veroorzaakt het jeuk en roodheid van de huid. Allergische reacties worden behandeld met tabletten of injecties antihistaminica afhankelijk van de ernst van de allergische reactie.
Vragen
Gebruikt u de BeterDichtbij app en is uw vraag niet dringend? Stel dan uw vraag via de BeterDichtbij app.
De polikliniek oogheelkunde is telefonisch bereikbaar op: 088 – 70 68 980.
Kijk op de website voor de actuele bereikbaarheid van de polikliniek Oogheelkunde - Bravis
08/24