Oordruppels

Inleiding

Deze folder geeft informatie over oordruppels en het juiste gebruik hiervan. Aan het onjuiste gebruik van oordruppels zijn risico’s verbonden. Het betreft de oordruppels die door de KNO-arts op recept zijn voorgeschreven.

Wanneer oordruppels?

Oordruppels kunnen worden gebruikt ter behandeling van oorklachten, die veelal gepaard gaan met vochtige afscheiding uit een oor (loopoor). Indien een loopoor langer aanhoudt dan een aantal dagen, kan behandeling met oordruppels gewenst zijn. Het gaat hier om een plaatselijke behandeling, waarbij de rest van het lichaam nauwelijks wordt betrokken of belast.

Daarnaast kunnen ook andere behandeladviezen worden gegeven, zoals extra hygiënische maatregelen, waterpreventie (het vermijden van water in het oor) of een behandeling met een antibioticum via de mond.

 

Er zijn een aantal ziektebeelden waarbij oordruppels kunnen worden voorgeschreven:

1. Ontsteking van de uitwendige gehoorgang met jeuk en/of afscheiding

Meestal is hier sprake van een oppervlakkige huidontsteking met verschijnselen van eczeem. Het gebruik van oordruppels dient hier om jeuk en/of een loopoor te behandelen. Het is belangrijk dat een eventuele trommelvliesperforatie (gaatje in het trommelvlies) bekend is bij de behandelend KNO-arts.

 

2. Vochtige afscheiding uit een oor met een gat in het trommelvlies of een trommelvliesbuisje

Zowel bij een oor met een trommelvliesbuisje als bij een oor met een trommelvliesperforatie kan een loopoor ontstaan door een infectie vanuit de neus of door een irritatie door (zwem-/bad-)water van buitenaf.

Het gebruik van oordruppels dient hier om klachten van jeuk en pijn te behandelen, het loopoor droog te krijgen en om eventuele nadelige gevolgen van een loopoor (littekenvorming, gehoorverlies) te bestrijden. Ook kan de KNO-arts een behandeladvies geven voor de eventuele neusinfectie.

Het verschil kan echter zijn, dat een trommelvliesperforatie een grotere toegang geeft van de uitwendige gehoorgang naar het middenoor, dan de kleinere opening van het trommelvliesbuisje doet. Hierdoor kan de hoeveelheid oordruppels, die in het middenoor belandt, verschillen. Het te lang of te veel druppelen bij een trommelvliesperforatie of een trommelvliesbuisje kan mogelijk schade toebrengen aan het gehoor. Dit geldt met name voor het te lang behandelen met oordruppels van een reeds genezen oor.

Hoe het vocht uit het oor eruit ziet, kan zeer uiteenlopend zijn: van helder snotachtig tot stinkend groen, soms zelfs met bloedbijmenging.

Bloedbijmenging is geen verontrustend symptoom.

 

3. Vochtige afscheiding uit een geopereerd oor

Als gevolg van een ooroperatie kan vochtige afscheiding ontstaan. Er zijn vele soorten ooroperaties en daarom ook vele oorzaken aan te geven voor een loopoor.

Uw KNO-arts is op de hoogte van de situatie in uw geopereerde oor. De KNO-arts zal rekening houden met individuele factoren, zoals het bestaan van een trommelvliesperforatie en eerder gebruikte oordruppels.

Soorten oordruppels en de toepassing ervan

Er zijn zeer veel soorten en merken oordruppels. Het is niet ongebruikelijk dat oogdruppels als oordruppels worden gebruikt.

Oordruppels kunnen één of meer medicamenten tegelijk bevatten. Er kunnen antibioticabestanddelen in zijn verwerkt, ontsmettende stoffen en/of ontstekingsremmende stoffen. Iedere (oor)druppel heeft zijn eigen houdbaarheidsdatum en bewaaradvies. Let hier goed op!

 

Het heeft weinig zin om een oordruppel toe te dienen in een oor vol ontstekingsvuil. Reinig het ontstoken oor voorzichtig met een wattenstokje (zie verder), waarmee het vuil kan worden opgezogen/weggedept. Bij een geopereerd oor zal de KNO-arts het oor vooraf kunnen reinigen. Uitspuiten van het ontstoken oor is niet altijd de juiste oplossing.

 

Uw KNO-arts zal aangeven hoe u de oordruppels moet gebruiken.

  • hoe vaak;
  • hoeveel;
  • hoe lang minimaal.

Vooral de duur van de behandeling is erg belangrijk ter voorkoming van herhaling van de infectie en ter preventie van bijwerkingen.

Bij het gebruik van bepaalde oordruppels in een oor met een trommelvliesperforatie en/of een trommelvliesbuisje dient de behandeling korter te zijn dan twee weken.

 

Oordruppels moeten worden gestaakt als:

  • het loopoor is gestopt;
  • oorsuizen (tinnitus) ontstaat;
  • duizeligheid ontstaat;
  • herhaalde pijnklachten ontstaan direct na het toedienen van de oordruppels.

Overleg (bij twijfel) met uw KNO-arts!

Hoe moet een oor worden gedruppeld?

Laat iemand de buitenzijde van het oor schoonmaken met een wattenstokje, waarbij altijd een deel van het wattenpluimpje zichtbaar moet blijven. Verwarm de druppels (om duizeligheid te voorkomen) tot op lichaamstemperatuur door het flesje vooraf tien minuten in de hand te nemen.

Ga liggen waarbij de oorschelp naar achter-boven moet worden getrokken om de gehoorgang recht te maken. Laat een ander druppelen. Hij/zij kan zien of de druppels goed de gehoorgang ingaan.

Blijf na het druppelen zeker tien minuten liggen. Wissel gedurende deze tijd enige malen druk op het oorklepje

en trek van de oorschelp af. Zo pompt u de druppels optimaal naar binnen.

Controle na oordruppelbehandeling

Controle of de oordruppelbehandeling goed is verlopen, wordt door iedere KNO-arts anders gedaan. Sommige KNO-artsen controleren nooit en andere zeer intensief. Volg de instructies van uw eigen KNO-arts steeds goed op. Indien de oordruppels niet het gewenste effect hebben, kunt u altijd contact opnemen met uw eigen KNO-arts.

Bijwerkingen van oordruppels

Gehoorschade

Het is belangrijk om te beseffen dat de oorontsteking zelf gehoorverlies kan veroorzaken in een klein percentage. Dit hangt af van de voorgeschiedenis van de patiënt.

Ook het gebruik van oordruppels kan blijvend gehoorverlies veroorzaken, vooral bij ondeskundig gebruik.

Bij de meeste oordruppels staat in de bijsluiter vermeld dat het niet gebruikt mag worden in geval van een gat in het trommelvlies. In geval van een oorontsteking bij een trommelvliesperforatie zal uw KNO-arts u toch een dergelijke oordruppel voorschrijven. Het risico op gehoorverlies door de oordruppels is vele malen kleiner dan het onbehandeld laten van het ontstoken oor. Uw KNO-arts heeft daarom toch voor de betreffende oordruppel – als beste behandeling – gekozen.

Als na toedienen van oordruppels oorsuizen of duizeligheid ontstaat, dient u te stoppen met de behandeling en te overleggen met uw KNO-arts.

 

Overgevoeligheidsreactie

Bij ieder medicament kan een overgevoeligheidsreactie optreden, dus ook bij het gebruik van oordruppels. Roodheid van de huid, jeuk, aanhoudende vochtafscheiding of oorpijn direct na het druppelen, moeten als een aanwijzing hiervoor worden gezien. Overleg dan met uw KNO-arts.

 

Resistentie-ontwikkeling

Het frequent gebruiken van (dezelfde) oordruppels kan resistentie in de hand werken. Dit betekent dat de betrokken bacteriën steeds ongevoeliger worden voor behandeling. Uw KNO-arts zal hier rekening mee houden.

Contact

Het is niet mogelijk om in deze folder alle details van oordruppels te beschrijven. Het kan voorkomen dat de bijsluitertekst van uw oordruppel niet geheel overeenkomt met de tekst in deze folder. U kunt ervan uitgaan dat het advies en voorschrift van uw KNO-arts het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie. Indien u toch nog twijfel hebt, neem dan contact op met uw eigen KNO-arts.

De polikliniek KNO is tijdens kantooruren bereikbaar op 088 – 70 67 342.

 

06/22

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?