Operatie bij een vernauwing van de plasbuis (Sachse)

Inleiding

De uroloog heeft geconstateerd dat u een vernauwing in de plasbuis heeft.

Uw klachten zijn voornamelijk moeilijk plassen, vaak kleine beetjes plassen, een slechte straal en/of nadruppelen. U komt in aanmerking voor een operatie om de plasbuis wijder te maken volgens de methode Sachse.

Oorzaken

De vernauwing kan verschillende oorzaken hebben. Zoals een acute ontsteking of een ongeluk, bijvoorbeeld een val op de penis. Een vernauwing kan ook aangeboren zijn. Vaak komt dat echter door eerdere behandelingen via de plasbuis of eerdere katheterplaatsing.

Meestal heeft de uroloog bij u in de plasbuis gekeken en is bekend in welke mate de vernauwing aanwezig is. Ook kan het meten van de kracht van de urinestraal (flowmetrie) aanvullende informatie geven. Soms is het nodig op de afdeling medische beeldvorming/radiologie met contrast de lengte van de vernauwing vast te stellen.

Voorbereiding

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Meld dit dan van tevoren aan de uroloog. In overleg met de uroloog stopt u het gebruik van deze medicijnen geruime tijd voor de operatie. De operatie vindt onder algehele anesthesie (narcose) of een ruggenprik plaats. Dit bespreekt de anesthesioloog met u. Hoe u zich op de narcose moet voorbereiden leest u in de folders anesthesie en nuchterbeleid volwassenen vanaf 16 jaar. Voor deze operatie (volgens de methode Sachse) verblijft u een à twee dagen in het ziekenhuis.

De operatie

Hoewel u geen uitwendige wond krijgt, ondergaat u een echte operatie. De uroloog brengt een hol instrument in de plasbuis om de binnenkant van de plasbuis te kunnen bekijken. Daarna schuift de uroloog een mesje naar binnen tot aan de vernauwing. Door het mesje heen en weer te bewegen klieft de uroloog de vernauwing. Om de plasbuis op de juiste maat open te houden, laat de uroloog na de operatie een slangetje in de plasbuis achter. De operatie duurt ongeveer dertig minuten.

Na de operatie

  • Er blijft een slangetje (katheter) via de plasbuis in de blaas zitten. Dit kan een gevoel van aandrang tot plassen geven.
  • Er kan bloederige urine in de opvangzak komen. Dit is normaal en u hoeft er niet van te schrikken.
  • Meestal wordt op de dag van de operatie het slangetje verwijderd. De eerste keer dat u daarna plast kunt u een branderig gevoel hebben.
  • Het is belangrijk dat u goed drinkt, zeker twee liter per dag.
  • Vermijd de eerste weken zware inspanningen om het wondje in de plasbuis te laten genezen.

Controle afspraak

U krijgt een afspraak voor controle op de polikliniek urologie. Zorg er dan voor dat u een volle blaas heeft. U krijgt dan een onderzoek om de kracht van de urinestraal te meten. Aan de hand van de uitslag van dit onderzoek kan de uroloog het resultaat van de operatie beoordelen.

Complicaties

Neem contact op met het ziekenhuis als binnen veertien dagen na de operatie:

  • U koorts boven de 38,5°C krijgt.
  • U ernstige brandende pijn heeft tijdens het plassen.
  • U niet meer kunt plassen.

Route

U vindt op uw afsprakenbrief de locatie en adresgegevens waar uw afspraak plaatsvindt.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de uroloog, assistente of urologieverpleegkundige.

Contact

De poliklinieken urologie zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:

088 - 70 68 272.

 

Buiten kantooruren kunt u bij problemen contact opnemen met de spoedeisende hulp:

088 - 70 68 889 Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal

088 - 70 67 302 Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom

 

De urologieverpleegkundigen zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:
088 - 70 68 272.

E-mail: urologie.verpleegkundigen@bravis.nl

 

03/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?