- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- PET-CT scan – Voorbereiding koolhydraatarm dieet
PET-CT scan – Voorbereiding koolhydraatarm dieet
Inleiding
Om de beelden van het onderzoek zo duidelijk mogelijk te maken, krijgt u nog een aanvullende voorbereiding. Deze aanvullende voorbereiding zorgt ervoor dat vooral uw hart beter te beoordelen is.
Koolhydraatarm dieet
Het is belangrijk dat u de dag voor het onderzoek tot de laatste zes uur voor het onderzoek een dieet volgt met zo weinig mogelijk koolhydraten. Dit betekent dat u veel producten niet mag gebruiken. Dat lijkt wat vreemd, omdat u dan ook geen gezonde producten zoals brood en fruit mag gebruiken. Maar voor deze ene dag kan dat beslist geen kwaad.
Voorbeeld
De PET-CT scan van mevrouw Jansen staat ingepland op dinsdag om 15.00 uur.
Zodra mevrouw Jansen op maandag wakker wordt, begint zij met het koolhydraatarm dieet. Ze volgt dit tot dinsdag 9.00 uur. Vervolgens eet ze niets meer, maar ze mag nog wel water drinken.
Wat mag u wel en niet eten en drinken?
Toegestane etenswaren:
- Heldere soep zonder vermicelli, rijst of noedels
- Vlees zonder paneermeel
- Vis zonder paneermeel
- Eieren
- Kaas
- Boter, olie en margarine
- Groenten (let op: geen maïs en peulvruchten zoals (kikker)erwten, bruine/witte bonen, linzen)
Toegestane dranken:
- Water
- Koffie en thee zonder melk, suiker of zoetstoffen
Niet toegestane etenswaren:
- Fruit, gedroogd fruit
- Aardappelen, rijst, pasta, maïs, peulvruchten, bindmiddelen
- Producten die suiker bevatten zoals snoep, cake, koekjes, taart, chocolade, chips
- Producten die meel/granen bevatten zoals brood, crackers, beschuit, havermout, Brinta, muesli
- Yoghurt, IJs
- Suiker, honing, stroop
- Zoet broodbeleg zoals pindakaas, jam, hagelslag, muisjes
Niet toegestane dranken:
- Fruitsappen, (light) frisdranken
- Zuiveldranken zoals (chocolade)melk, karnemelk, drinkyoghurt
- Alcohol
Er zijn producten te koop waarop vermeld staat dat ze koolhydraatarm zijn of passen in een ‘koolhydraatarm dieet’. Deze producten bevatten vaak toch koolhydraten. U mag ze dus niet gebruiken tijdens het dieet.
Twijfelt u? Kijk op het etiket. U mag het product nemen als de hoeveelheid koolhydraten 0 (nul) is.
Heeft u suikerziekte en gebruikt u hiervoor insuline? Tijdens de dieetdag heeft u dan minder insuline nodig. Pas de hoeveelheid insuline hierop aan. Bij vragen neemt u contact op met uw diabetesverpleegkundige.
Vragen over het dieet?
Voor vragen over het dieet kunt u contact opnemen met afdeling dietetiek. Dit kan op werkdagen tussen 8:30 - 9:30 uur en tussen 13:00 -13:30 uur op telefoonnummer 088 – 70 68 429.
Verhinderd?
Bent u verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het secretariaat van afdeling medische beeldvorming. Op werkdagen is het secretariaat van 08.00 - 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 088 - 70 68 550.
Vragen
Heeft u nog vragen? Bel dan gerust naar de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde. Op werkdagen is de afdeling bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur op telefoonnummer 088 - 70 68 550.
Suggesties en klachten
De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in de eerste plaats met degene die u daar verantwoordelijk voor acht, bijvoorbeeld de medisch specialist, het hoofd van de afdeling of een verpleegkundige. Lost dit gesprek niets op, dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen.
12/20