- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Plaatsen spiraal
Plaatsen spiraal
Soorten spiraaltjes
Je komt bij ons voor het plaatsen van een spiraal. Er zijn twee soorten spiraaltjes:
- Een koperspiraaltje;
- Een hormoonspiraaltje.
Een koperspiraal bevat geen hormonen. Met een koperspiraal ben je vijf tot tien jaar beschermd tegen zwangerschap. De werkingsduur van het koperspiraal is afhankelijk van welke geplaatst wordt. Er zijn namelijk verschillende soorten koperspiraaltjes.
Mocht je een koperspiraal laten plaatsen dan verandert dit niets in de cyclus omdat er geen hormonen in dit spiraal zitten. Het is wel mogelijk dat je menstruatie heviger wordt dan voorheen. Het koperspiraal is een stukje plastic in de vorm van een ‘T’ of hoefijzer met een koperdraadje eromheen. Het koper maakt de zaadcellen van de man inactief, zodat er geen maandelijkse bevruchting plaatsvindt.
Er zijn twee soorten hormoonspiraaltjes:
- Mirena, 8 jaar werkzaam als anticonceptie;
- Kyleena, 5 jaar werkzaam als anticonceptie.
Ze bevatten beiden progestageen. Dit hormoon wordt geleidelijk afgegeven aan de baarmoederwand. De hoeveelheid hormonen is 10 tot 30 keer minder dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden.
Na het plaatsen van een spiraal
Na het plaatsen van een Mirena of Kyleena spiraal kun je nog enige tijd onregelmatig bloedverlies hebben. Dit duurt gemiddeld 3-4 maanden.
Het duurt namelijk even voordat de spiraal er voor zorgt dat het baarmoederslijmvlies dun blijft, voor een regelmatige menstruatie gaat zorgen, of geheel weg blijft.
Om na het plaatsen van het hormoonspiraal inzicht te hebben op het bloedverlies, duur en de hoeveelheid hiervan, kan het handig zijn om via een app je cyclus bij te houden. Zowel via de app-store als Google Play Store zijn er verschillende (gratis) apps te vinden.
Informatie
Meer informatie over verschillende soorten spiraaltjes en andere vormen van anticonceptie is te vinden op de website: www.anticonceptie.nl.
Kosten
Houd er rekening mee dat, wanneer de gynaecoloog het spiraaltje plaatst, je mogelijk het eigen risico moet betalen bij de zorgverzekeraar. Veel huisartsen en verloskundigen plaatsen ook spiraaltjes, dan betaal je enkel het spiraaltje zelf.
Contact
Mocht je vier maanden na het plaatsen van een hormoonspiraal nog steeds veel en onregelmatig bloedverlies houden, neem dan contact op met polikliniek gynaecologie. Telefoonnummer: 088-70 66 600 (keuze 3) of via de Beterdichtbij app wanneer je hiervoor een uitnodiging hebt ontvangen.
Vragen?
Heeft u een uitnodiging voor BeterDichtbij en heeft uw vraag geen spoed? Stel dan uw vraag via de BeterDichtbij app. U ontvangt binnen één werkdag een reactie.
Heeft uw vraag spoed of heeft u nog geen uitnodiging ontvangen voor BeterDichtbij? Neem contact op met de polikliniek gynaecologie via telefoonnummer 088 – 70 66 600. Kijk op Gynaecologie - Bravis | Bravis voor de actuele bereikbaarheid.
03/25