Prostaatbiopsie via de endeldarm

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling van de uroloog omdat u prostaatklachten heeft. U heeft daarom een afspraak gemaakt voor een prostaatbiopsie. Dit is een onderzoek van weefsel van de prostaatklier. Door middel van dit onderzoek kan de uroloog de oorzaak van uw klachten vinden. Bij het onderzoek neemt de uroloog met een fijne naald een stukje weefsel uit uw prostaat. Dit onderzoek geeft uitsluitsel over goedaardige of kwaadaardige afwijkingen van de prostaat. In het gesprek met de arts heeft u al informatie ontvangen over de prostaatbiopsie. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op het onderzoek.

Inleiding

U heeft een afspraak voor een prostaatbiopsie. Dit is een onderzoek van weefsel van de prostaatklier. Bij het onderzoek neemt de uroloog met een fijne naald een stukje weefsel uit uw prostaat. Dit onderzoek helpt de  uroloog om vast te stellen of er goed- of kwaadaardige afwijkingen in de prostaat aanwezig zijn.

Voorbereiding

  • Gebruikt u bloedverdunners zoals marcoumar of sintrommitis? Geef dit op tijd aan bij uw uroloog, trombosedienst of huisarts. Gebruikt u ascal dan kunt u dit blijven gebruiken.
  • Twee uur voor de prostaatbiopsie neemt u een tablet antibiotica in om infectie te voorkomen. Neem het tablet niet in met melk en niet tegelijk met ijzertabletten. Het recept voor de antibiotica is naar uw apotheek gemaild. U kunt het medicijn daar ophalen.
  • Regel vooraf vervoer naar huis. Het is beter dat u niet zelf auto rijdt.

Het onderzoek

U wordt gevraagd uw broek en onderbroek uit te doen. Daarna wordt u gevraagd in zijligging op de onderzoeksbank te gaan liggen. De uroloog onderzoekt eerst uw prostaat. Dit  gebeurt door een inwendig onderzoek en een echosonde via de anus. Daarna neemt de uroloog met behulp van een dunne naald minimaal acht stukjes weefsel weg. Soms wordt hierbij ook plaatselijke verdoving gebruikt. De prik van de naald voelt u nauwelijks. Het weefsel wordt onder de microscoop onderzocht.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. U kunt na het onderzoek wat bloed verliezen bij de urine, het sperma of de ontlasting. Dit is niet ernstig en kan enkele weken duren.

Complicaties

Krijgt u binnen de eerste veertien dagen na het onderzoek klachten die verband houden met het onderzoek zoals:

  • koorts boven de 38.5°C;
  • veel bloedverlies;
  • veel pijn;
  • koude rillingen.

Neem dan contact op met de polikliniek urologie of met de spoedeisende hulp buiten kantoortijden. Vaak zijn dan extra antibiotica nodig en soms een opname.

De uitslag van het weefselonderzoek

De uitslag van het onderzoek is na ongeveer een week bekend. U krijgt hiervoor een nieuwe afspraak op de polikliniek urologie.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de uroloog, assistente of urologieverpleegkundige.

Contact

De poliklinieken urologie zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:

088 - 70 68 272.

Buiten kantooruren kunt u bij problemen contact opnemen met de spoedeisende hulp:

088 - 70 68 889 Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal

088 - 70 67 302 Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom.

De urologieverpleegkundigen zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:
088 - 70 68 272.

 

03/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?