- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Prostaatbiopsie via de endeldarm
Prostaatbiopsie via de endeldarm
Inleiding
U heeft een afspraak voor een prostaatbiopsie. Dit is een onderzoek van weefsel van de prostaatklier. Bij het onderzoek neemt de uroloog met een fijne naald een stukje weefsel uit uw prostaat. Dit onderzoek helpt de uroloog om vast te stellen of er goed- of kwaadaardige afwijkingen in de prostaat aanwezig zijn.
Voorbereiding
- Gebruikt u bloedverdunners zoals marcoumar of sintrommitis? Geef dit op tijd aan bij uw uroloog, trombosedienst of huisarts. Gebruikt u ascal dan kunt u dit blijven gebruiken.
- Twee uur voor de prostaatbiopsie neemt u een tablet antibiotica in om infectie te voorkomen. Neem het tablet niet in met melk en niet tegelijk met ijzertabletten. Het recept voor de antibiotica is naar uw apotheek gemaild. U kunt het medicijn daar ophalen.
- Bent u een patiënt van de PSA-straat? Dan krijgt u het recept voor de antibiotica mee bij uw eerste bezoek aan de polikliniek.
- Regel vooraf vervoer naar huis. Het is beter dat u niet zelf auto rijdt.
Het onderzoek
U wordt gevraagd uw broek en onderbroek uit te doen. Daarna wordt u gevraagd in zijligging op de onderzoeksbank te gaan liggen. De uroloog onderzoekt eerst uw prostaat. Dit gebeurt door een inwendig onderzoek en een echosonde via de anus. Daarna neemt de uroloog met behulp van een dunne naald minimaal acht stukjes weefsel weg. Soms wordt hierbij ook plaatselijke verdoving gebruikt. De prik van de naald voelt u nauwelijks. Het weefsel wordt onder de microscoop onderzocht.
Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u meteen naar huis. U kunt na het onderzoek wat bloed verliezen bij de urine, het sperma of de ontlasting. Dit is niet ernstig en kan enkele weken duren.
Complicaties
Krijgt u binnen de eerste veertien dagen na het onderzoek klachten die verband houden met het onderzoek zoals:
- koorts boven de 38.5°C;
- veel bloedverlies;
- veel pijn;
- koude rillingen.
Neem dan contact op met de polikliniek urologie of met de spoedeisende hulp buiten kantoortijden. Vaak is dan extra antibiotica nodig en soms een opname.
De uitslag van het weefselonderzoek
De uitslag van het onderzoek is na ongeveer een week bekend. U krijgt hiervoor een nieuwe afspraak op de polikliniek urologie.
Contact
Gebruikt u de BeterDichtbij app en is uw vraag niet dringend? Stel dan uw vraag via de BeterDichtbij app.
De polikliniek urologie is telefonisch bereikbaar op: 088 – 70 68 272.
Kijk op de website voor de actuele bereikbaarheid van de polikliniek. Urologie | Bravis
Buiten kantooruren kunt u tot één week na uw ontslag de spoedeisende hulp bellen.
Bravis locatie Roosendaal: 088 – 70 68 889.
Bravis locatie Bergen op Zoom: 088 – 70 67 302.
Vragen
Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de uroloog, assistente of urologieverpleegkundige.
06/24