- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Pterygium
Pterygium
Wat is een pterygium?
Een pterygium is een overgroeiing van het hoornvlies.
Het is een aandoening waarbij het slijmvlies van het oog in de richting van en/of over het hoornvlies groeit in een driehoekige vorm. Meestal ontstaat een pterygium aan de neuskant van het oog en groeit deze bindweefselplooi vanuit de neushoek richting het centrum van het hoornvlies. Het pterygium kan ook aan de andere kant van het oog ontstaan, maar groeit wel altijd richting het centrale deel van het hoornvlies. Het is een veel voorkomende aandoening.
De oorzaak van een pterygium is onbekend. Blootstelling aan zonlicht lijkt een rol te spelen aangezien een pterygium vaker voorkomt in landen met een zonnig klimaat, zoals rond de evenaar. Ook chronische irritatie van de ogen (bijvoorbeeld droge ogen) kan mogelijk bijdragen.
Symptomen
Meestal veroorzaakt een pterygium geen klachten. Het oog kan wel regelmatig rood zijn, omdat er vaten in de groeiende slijmvliesplooi zitten.
Doordat een pterygium vaak verheven is, verstoort een pterygium het gladde oppervlak van de traanfilm. Dit kan klachten geven van irritatie of tranen.
Als een pterygium te ver naar het centrum van het hoornvlies doorgroeit, kan het de kromming van het hoornvlies veranderen. Hierdoor kan het zicht verminderen. Het zicht kan ook verminderen doordat het pterygium voor de pupilopening groeit.
Wie komt in aanmerking voor deze ingreep?
Als u veel last heeft van irritatie door het pterygium en wanneer bij onderzoek blijkt dat u minder ziet of dat de kromming van het hoornvlies is veranderd door de groei van het pterygium, kan verwijderen van de groeiende bindweefselplooi te adviseren zijn.
Voorbereiding
- Als u bloedverdunners gebruikt, meld dit dan voorafgaand aan de ingreep aan uw oogarts.
- Wij adviseren u na de ingreep niet zelf auto te rijden. U krijgt meestal een verbandje op het behandelde oog. Wij raden u aan iemand mee te nemen die u kan begeleiden.
Dag van de ingreep
U mag voor de ingreep gewoon eten. Zorg dat u op tijd aanwezig bent. U neemt plaats in de wachtruimte. Zodra u aan de beurt bent, wordt u naar de behandelkamer gebracht. In verband met het steriel werken kan de begeleider niet bij de behandeling aanwezig zijn. Hij/zij kan wachten in de wachtruimte.
De ingreep
De ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.
Kijkend door een microscoop schraapt de oogarts het pterygium van het oog. Het wondgebied naast het hoornvlies wordt vanzelf weer bedekt met slijmvlies of er wordt een nieuw stukje slijmvlies gebruikt van een andere locatie op het oog.
Na de ingreep
Na de ingreep kunt u nog enige dagen/weken een pijnlijk of zanderig gevoel in het behandelde oog hebben. Meestal blijft het oog nog enkele weken rood.
Na de ingreep gebruikt u meestal oogzalf of oogdruppels. Het gebruik van de medicatie wordt meestal na vier weken gestopt.
Complicaties
Het is een ingreep met weinig complicaties, waarvan de belangrijkste de terugkeer van het pterygium is. Er bestaat een kans van circa 10% dat het pterygium terugkeert.
Tot slot
Het is belangrijk dat u:
- zich stipt houdt aan de door de arts voorgeschreven controletermijnen;
- zich stipt houdt aan het voorgeschreven medicijnprotocol;
- het oog beschermt tegen stoten en onopgemerkt wrijven;
- gedurende vier weken niet zwemt om de kans op infectie zo klein mogelijk te houden;
- gedurende vier weken gevaarlijke sporten vermijdt; draag zo nodig een beschermbril.
Als u klachten krijgt, neem dan direct contact met ons op.
- Polikliniek oogheelkunde 088 -70 68 980
Voor spoed buiten onze werktijden kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp.
- Spoedeisende hulp locatie Bergen op Zoom 088 – 70 67 302
- Spoedeisende hulp locatie Roosendaal 088 – 70 68 889
Vragen
Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek oogheelkunde.
06/19