- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Quadramet therapie
Quadramet therapie
Inleiding
Met uw instemming heeft uw behandelend specialist u verwezen voor Quadramet therapie om pijn te bestrijden. Deze radioactieve therapie vindt plaats op de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde.
Doel van de therapie
Het doel van de Quadramet therapie is de pijn in de botten te verminderen. Uitzaaiingen van een kwaadaardige tumor veroorzaken deze pijn. Na de therapie kunt u het gebruik van pijnstillers verminderen of soms geheel stoppen. Bij een groot deel van de patiënten die deze therapie krijgen, vermindert de pijn op korte termijn aanmerkelijk. Meestal merkt een patiënt dit al binnen een week. Soms verergert de pijn in de eerste dagen een beetje. Daarna is het resultaat meestal goed. Bij sommige patiënten heeft de therapie nauwelijks of geen resultaat.
Voorbereiding
Voor de therapie zijn geen voorbereidingen nodig. U kunt gewoon ontbijten. Medicijnen mag u gewoon innemen. Op het afgesproken tijdstip kunt u zich melden bij de balie van de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde.
De Quadramet therapie
De medisch nucleair werker haalt u op uit de wachtkamer en prikt bij u een infuus aan in een ader van uw arm. De nucleair geneeskundige dient het radioactieve Quadramet via het infuus binnen een minuut toe. Daarna blijft het infuus nog enkele minuten lopen. Direct hierna wordt het infuusnaaldje verwijderd. Dit duurt allemaal ongeveer een kwartier. De therapie is dan klaar en u mag de afdeling verlaten.
Bijwerkingen
Van de therapie zelf merkt u niets. Wel kan er na enkele weken een tijdelijke daling van de bloedplaatjes en witte bloedlichaampjes optreden. Na acht weken is dit meestal weer hersteld. Uw behandelend specialist controleert daarom op gezette tijden uw bloed na deze behandeling.
Adviezen voor na de therapie
De eerste 24 uur na de injectie plast u een deel van de radioactieve stof uit.
Let er bij het plassen op dat u niet morst en volg deze adviezen goed op:
- Mannen plassen ook zittend.
- Krijg geen urine op de handen. Heeft u toch urine op de handen gekregen? Was uw handen dan grondig. Droog ze af met papier, dat u daarna in het toilet gooit.
- Spoel het toilet twee keer door als u geplast heeft.
- Morst u urine op de kleding? Laat het dan eerst drogen en was de kleding gewoon met de rest mee.
U mag verder gewoon omgaan met uw huisgenoten of andere mensen. De straling voor uw naaste omgeving is zo klein dat dit geen risico vormt. Binnen een week is vrijwel alle radioactiviteit uit uw lichaam verdwenen.
Attentie!
Bent u zwanger of denkt u (misschien) zwanger te zijn? Meld dit dan aan uw behandeld arts. De therapie kan dan niet doorgaan. Vanzelfsprekend is het ook niet toegestaan borstvoeding te geven.
Route
De afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde van het Bravis ziekenhuis bevindt zich op locatie Roosendaal op route 141 op de eerste verdieping.
Verhinderd?
Bent u verhinderd? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan het secretariaat van afdeling medische beeldvorming. Op werkdagen is het secretariaat van 08.00 - 17.00 uur bereikbaar op telefoonnummer 088 - 70 68 550.
Vragen
Heeft u nog vragen? Bel dan gerust naar de afdeling medische beeldvorming/nucleaire geneeskunde. Op werkdagen is de afdeling bereikbaar van 8.00 - 17.00 uur op telefoonnummer 088 - 70 68 550.
Suggesties en klachten
De organisatie van het ziekenhuis kan altijd beter. Uw suggesties zijn dan ook van harte welkom op het Patiënten Service Bureau. Ook kan het voorkomen dat u niet helemaal tevreden bent over de manier waarop u in ons ziekenhuis behandeld bent. Bespreek dit in de eerste plaats met degene die u daar verantwoordelijk voor acht, bijvoorbeeld de medisch specialist, het hoofd van de afdeling of een verpleegkundige. Lost dit gesprek niets op, dan kunt u contact opnemen met het Patiënten Service Bureau. Het ziekenhuis beschikt namelijk over meerdere procedures voor de correcte afhandeling van klachten. Het Patiënten Service Bureau kan u daarbij helpen.
12/20