- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Toegang tot de bloedbaan, de AV-fistel of shunt
Toegang tot de bloedbaan, de AV-fistel of shunt
Inleiding
U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling vanwege uw nierziekte.
In de toekomst of op kort termijn moet u starten met hemodialyse. Om te kunnen starten is er een toegang tot de bloedbaan nodig, een AV-fistel (shunt).
Wat is een AV-fistel?
Een AV-fistel is een verbinding tussen een slagader (arterie) en een ader (vene). Deze verbinding is nodig om de ader te laten ontwikkelen tot een groot bloedvat waar een grote bloedstroom doorheen gaat, zodat deze ader bij voorkeur met 2 naalden aangeprikt kan worden.
Voorbereidingen plaatsen AV-fistel
De AV-fistel wordt tijdens een operatie aangelegd door de chirurg.
Ter voorbereiding op de operatie krijgt u een duplex (echo) onderzoek van de arm-bloedvaten. Tijdens dit onderzoek wordt er gekeken naar de conditie van uw bloedvaten in beide armen. Dit onderzoek wordt op de functie afdeling gedaan. Het is een pijnloos onderzoek en zal ongeveer 45 minuten duren. Na de duplex (echo) krijgt u een afspraak bij de chirurg. Hier wordt uitgelegd welke vaten de chirurg kan gebruiken om de AV-fistel aan te leggen en wordt de verdere procedure besproken. U krijgt ook nog uitleg van de dialyseveprleegkundige over de operatie en waar u op moet letten na de operatie.
De operatie
U wordt voor de operatie opgenomen op locatie Bergen op Zoom en verblijft in principe 1 nacht in het ziekenhuis. Neem bij opname de stethoscoop mee die u tijdens de voorlichting heeft gekregen. De verpleegkundige van de afdeling chirurgie zal uitleg geven hoe u de shunt kunt beluisteren. U krijgt bij ontslag een afspraak mee om na 2 weken op controle te komen bij de chirurg. Dan zullen ook de hechtingen verwijderd worden.
Leefregels na het plaatsen van een shunt
Om te voorkomen dat de AV-fistel dichtgedrukt wordt of op een andere manier beschadigd kan worden, vragen wij u de shuntarm te ontzien:
- ga niet op de arm liggen;
- draag geen knellende kleding, armbanden of horloge aan de shuntarm;
- laat korstjes zitten in verband met infectiegevaar;
- vermijd extreme warmte of koude;
- draag geen zware tassen of iets dergelijks aan de shuntarm;
- meet geen bloeddruk aan de shuntarm;
- laat geen bloed prikken uit de shuntarm;
- laat geen infuus prikken in de shuntarm;
- nadat de hechtingen verwijderd zijn kunt u 2x per dag, ongeveer 5 minuten in een stressballetje knijpen. Dit bevordert de ontwikkeling van de shunt
Na de operatie
Na ongeveer 6 weken is de AV-fistel sterk genoeg om aangeprikt te kunnen worden. Om dit te controleren zal er wederom een duplex (echo) onderzoek gedaan worden. Alleen de AV-fistel wordt in beeld gebracht. Dit onderzoek duurt ongeveer een half uur. Indien u nog niet hoeft te starten met dialyse, zal u eens per 6 maanden een oproep krijgen voor een duplex (echo) onderzoek. Zo kan er in de gaten gehouden worden of de shunt goed open blijft. Dit wordt geregeld door het dialysecentrum. Bij problemen of afwijkingen zal het dialysecentrum contact met u opnemen.
Zelf de AV-fistel shunt controleren
U moet thuis ook zelf de AV-fistel controleren door te luisteren, kijken en voelen
Luisteren:
Wij raden u aan om de AV-fistel met behulp van een stethoscoop twee keer per dag te beluisteren over de gehele lengte. De kracht waarmee het bloed door de AV-fistel stroomt veroorzaakt het shuntgeluid. Door regelmatig te luisteren, leert u zelf het geluid van uw AV-fistel te herkennen.
Kijken en voelen:
Door elke dag de AV-fistel/shunt te bekijken en te voelen kunt u veranderingen vaststellen.
Veranderingen kunnen zijn:
- verkleuring van de huid;
- zwelling;
- pijnlijke en/of harde shunt;
- de trilling is niet/niet meer goed voelbaar of is veranderd in kloppen;
- gevoelloze/koude/ blauwe en of pijnlijke vingers;
- wondje of andere onregelmatigheden van de huid.
Wanneer contact?
Het is van groot belang dat u onmiddellijk contact opneemt met de dialyseverpleegkundige als er veranderingen optreden. Ook in de avonduren of in het weekend. Door tijdig ingrijpen kan de shunt vaak nog behouden blijven.
Vragen?
Heeft u naar aanleiding van deze folder nog vragen?
Neem dan contact op met het dialysecentrum tel: 088 – 70 68 333.
03/23