TOT operatie

Inleiding

De gynaecoloog of uroloog heeft in overleg met u besloten een TOT operatie uit te voeren. Deze operatie is bedoeld om het afsluitmechanisme van de blaas te verstevigen en inspanningsincontinentie te verhelpen. De arts plaatst via de vagina een band (Trans Obturatorius Tape) ter ondersteuning van de urinebuis. In vergelijking met andere operaties is deze ingreep minder belastend.

Inspanningsincontinentie

Inspanningsincontinentie of stressincontinentie is een vorm van urineverlies die voorkomt bij:

  • Inspanning zoals tillen, sporten, springen of opstaan.
  • Niezen, hoesten en lachen.

 

Met het aanspannen van de buikspieren neemt de druk in de buikholte toe. U verliest dan urine zonder dat u aandrang voelt.

De TOT operatie

De arts kan de operatie uitvoeren terwijl u onder narcose bent, of terwijl u verdoofd bent door een ruggenprik of plaatselijke verdoving in combinatie met een kortwerkend slaapmiddel.

Een Trans Obturatorius Tape is een draagband van fijn geweven kunststof hechtmateriaal. De band komt onder de urinebuis te liggen. De blaas ligt achter het schaambeen. De urinebuis is ongeveer drie tot vier cm lang en loopt vanuit de blaas achter het schaambeen naar de uitgang tussen de schaamlippen. De arts maakt een kleine snede onder de urinebuis via de vagina. Door deze opening in de vagina maakt de arts links en rechts van de urinebuis de band vast aan de bekkenbodem. De band ondersteunt de urinebuis. Om ontstekingen te voorkomen, krijgt u tijdens de operatie een antibioticum. Bent u overgevoelig voor een bepaald soort antibioticum? Vertel dit dan voor de operatie aan de arts.

Na de TOT operatie

Na de operatie gaat u terug naar de verpleegafdeling. Meestal kunt u na enkele uren zelf plassen. Na een ruggenprik krijgt u een katheter tot de verdoving is uitgewerkt. Nadat u zelf de eerste keren geplast heeft, controleert een verpleegkundige met een scan of u de blaas voldoende leegt. Na twee à drie keer plassen lukt dit meestal goed. Soms moet de katheter een of meer dagen in de blaas blijven tot u goed kunt plassen. Het wondje in de vagina kan enkele dagen bloedverlies en/of een bloederige afscheiding veroorzaken. De eerste dagen krijgt u medicijnen tegen de pijn. De dag van de operatie of een dag later gaat u naar huis.

Resultaat na de TOT operatie

Bij de meeste vrouwen verdwijnt het urineverlies helemaal. Bij een klein deel vermindert het urineverlies wel, maar zij zijn niet helemaal droog. Bij sommige vrouwen helpt de operatie niet.

Controle

U krijgt een afspraak voor controle zes weken na de operatie op de polikliniek urologie.

Weer thuis

De eerste weken treedt soms nog ongewild urineverlies op. Ook kunt u tijdelijk meer aandrang voelen. Sommige vrouwen hebben het gevoel 'over een weerstand' te plassen. Dat gevoel verdwijnt vanzelf. Voor een voorspoedig herstel adviseren wij u voor de eerste twee weken het volgende:

  • Plas regelmatig, ten minste vijf keer per dag. U hoeft niet extra te drinken.
  • Vermijd lichamelijke inspanning.
  • Neem pas een bad nadat de bloederige afscheiding uit de vagina is gestopt. U kunt wel gelijk na de operatie onder de douche.
  • Gebruik geen tampons.
  • Fiets niet.
  • Wacht u vier weken met seksuele gemeenschap.

Complicaties bij een TOT operatie

De kans op complicaties bij een TOT operatie is klein. U kunt last krijgen van:

  • Blaasontsteking. Hiervoor krijgt u antibiotica.
  • Niet kunnen plassen in de eerste dagen na de operatie. U krijgt dan een tijdelijke blaaskatheter. Deze klacht blijft bij enkele vrouwen bestaan. U zult dan de blaas zelf met een katheter moeten legen. U krijgt dan een afspraak met de urologieverpleegkundige voor uitleg en voor het aanschaffen van de juiste materialen.
  • Aandrang incontinentie. U heeft de eerste dagen of weken extra aandrang om te plassen. Meestal is dit tijdelijk.
  • Beschadiging van de urinebuis of blaas (zeldzaam). De arts herstelt dit meteen tijdens de operatie.
  • U krijgt een blaaskatheter en moet langer in het ziekenhuis blijven. Deze complicatie is zeldzaam, maar geneest goed.

 

Krijgt u de eerste veertien dagen na de operatie problemen die te maken hebben met de operatie? Neem dan contact op met het ziekenhuis.

Route

U vindt op uw afsprakenbrief de locatie, de route en adresgegevens waar uw afspraak plaatsvindt.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de uroloog, assistente of urologieverpleegkundige.

Contact

De poliklinieken urologie zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:

088 – 70 68 272.

 

Buiten kantooruren kunt u bij problemen contact opnemen met de spoedeisende hulp:

088 – 70 68 889 Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal

088 – 70 67 302 Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom.

 

De urologieverpleegkundigen zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:
088 - 70 68 272.

E-mail: urologie.verpleegkundigen@bravis.nl

 

05/22

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?