Tracheostoma

Inleiding

Uw naaste of familielid is opgenomen op de afdeling Intensive Care en wordt kunstmatig beademd. Een tube (beademingsbuis) loopt via de mond naar de luchtpijp. Een intensive care verpleegkundige zuigt door de tube regelmatig opgehoopt slijm weg. Ligt een patiënt voor langere tijd aan de beademing? Dan kan de intensivist besluiten om de patiënt door een kunstmatige opening in de luchtpijp te laten beademen in plaats van door een buisje via de mond.

Tracheotomie

Het maken van een kunstmatige opening door de huid naar de luchtpijp noemt men een tracheotomie. Bij een tracheotomie brengen twee intensivisten via de huid onder de adamsappel een kunstmatige opening aan in de luchtpijp. Deze ingreep duurt over het algemeen vrij kort en wordt onder narcose verricht op de patiëntenkamer.

De intensivist plaatst door de kunstmatige opening (tracheostoma) een plastic buisje (tracheacanule) in de luchtpijp.

Tracheacanule

Een tracheacanule is een kort plastic buisje dat via de kunstmatige opening in de luchtpijp zit. Aan het eind van de canule zit een ballonnetje om luchtlekkage tegen te gaan. De canule blijft op zijn plaats door een fixatiebandje om de hals van de patiënt. Een intensive care verpleegkundige verzorgt dagelijks de tracheacanule en de omliggende huid.

De voordelen van een tracheacanule zijn:

  •      Beter ophoesten en wegzuigen van slijm uit de longen.
  •      Betere mondverzorging.
  •      Minder infectiegevaar.
  •      Minder irritaties in mond en keel.
  •      Sneller ontwennen van de beademingsmachine.
  •      Mogelijkheid tot toedienen van zuurstof.

 

Met een tracheacanule is het voor de patiënt niet mogelijk om te praten. Ligt de patiënt niet meer aan de beademingsmachine? Dan kan in een aantal gevallen de intensive care verpleegkundige een spreekklepje op de tracheostoma plaatsen. Met dit klepje is het mogelijk om te praten.

Uiteindelijk verwijdert de intensive care verpleegkundige in opdracht van de intensivist de tracheacanule.

De intensive care verpleegkundige plakt de wond af. De opening groeit daarna vrij snel dicht. In de hals blijft een klein litteken achter. Is het niet mogelijk om de tracheacanule op korte termijn te verwijderen? Dan blijft de tracheacanule zitten, ook als de patiënt is overgeplaatst naar een verpleegafdeling zoals bijvoorbeeld de afdeling longgeneeskunde of de afdeliing neurologie.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust aan de intensive care verpleegkundige of intensivist.

 

03/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?