Uw kind naar huis na rehydratie

Wat betekent rehydratie?

Uw kind heeft een virale infectie waardoor uw kind spuugt en/of diarree heeft. Hierdoor kan een tekort aan vocht ontstaan en droogt uw kind uit. Dit tekort aan vocht vullen wij aan door ORS via een neusmaagsonde. Het aanvullen van vocht tegen uitdroging heet rehydreren.

Hiervoor krijgt uw kind ORS (Oral Rehydration Salts). ORS bevat water met zouten en suikers om de uitdroging tegen te gaan. Het voordeel van ORS is dat dit via de darmen gemakkelijk in het lichaam wordt opgenomen.

Rehydratie tijdens opname

Uw kind ligt op de afdeling Kind & Jeugd en krijgt een neusmaagsonde. Rehydratie vindt plaats binnen vier tot zes uur. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid ORS en hoe uw kind de ORS verdraagt. Als uw kind voldoende gerehydreerd is, gaat uw kind weer plassen. Uw kind kan naar huis als het geplast heeft.

Wanneer uw kind vaak blijft braken en/of zeer vaak diarree blijft houden, kijken we of uw kind langer in het ziekenhuis moet blijven.

Naar huis

Wanneer uw kind aangevuld is met ORS, is uw kind niet meer uitgedroogd en mag hij/zij thuis verder opknappen. Uw kind is nog niet hersteld van het virus. Herstellen en het weer zelf drinken gaan beter in de vertrouwde omgeving thuis.

Tips voor thuis

  • Geef uw kind regelmatig iets te drinken. U verkleint de kans op spugen als u vaker dan normaal kleine hoeveelheden drinken geeft.
  • Forceer het aanbieden niet. Dit kan juist averechts werken bij een kind. Soms werkt het beter om een beker drinken bij een kind weg te zetten, zodat uw kind zelf het drinken kan pakken wanneer hij/zij wil.
  • Verdun de eerste dagen vruchtensappen met water. Uw kind verdraagt dit beter.
  • Drinkt uw kind fles- of borstvoeding? Dit kan prima, maar ook hier geldt: kleine hoeveelheden vaker op de dag dan normaal.
  • Er zijn geen dieetadviezen. Kinderen mogen alles wat ze voordat ze ziek werden weer gewoon drinken en eten.
  • In sommige gevallen adviseren wij om uw kind tijdelijk lactosevrije producten te geven.
  • Wanneer het beter gaat met uw kind, laat uw kind dan weer vlot eten en drinken zoals uw kind gewend was voordat hij/zij ziek werd.
  • Noteer voor uzelf het aantal keren en de hoeveelheid dat uw kind eventueel nog spuugt of diarree heeft. Bij veel diarree en/of braken, raden wij aan om ORS (met smaakje) te geven om opnieuw uitdrogen te voorkomen. U kan ORS bij elke drogist kopen. Meng de ORS niet met ranja want de ORS verliest dan zijn werking. Appelsap met water of aquarius zijn ook goede vervangers voor ORS.
  • Geef uw kind eventueel paracetamol. De dosering vindt u op de bijsluiter.

 

Het blijft belangrijk dat uw kind twee keer per dag blijft plassen!

Vragen

Heeft u vragen over de opname van uw kind, dan belt u tot 1 week na de ontslagdatum:

  • Op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur met de polikliniek kindergeneeskunde 088 – 70 67 297
  • Niet spoedeisende vragen kunt u ook stellen via BeterDichtbij app
  • Buiten kantooruren belt u met de afdeling Kind & Jeugd 088 - 70 67 569

Is uw kind langer dan 1 week ontslagen uit het ziekenhuis? Belt u dan naar uw eigen huisarts of de huisartsenpost.
 

Let wel: u kent uw kind het allerbest. Mocht u om wat voor reden dan ook graag willen overleggen, dan kan dit altijd!

 

04/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?