Vasculaire dementie

Inleiding

Vasculaire dementie is een verzamelnaam voor dementie ontstaan als gevolg van een stoornis in de bloedvoorziening in de hersenen, waardoor hersenweefsel beschadigd raakt en afsterft. Vasculaire dementie is na de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie.

Klachten

Welke symptomen iemand met vasculaire dementie heeft, hangt af van het hersengebied dat beschadigd is geraakt. Er zijn dus veel verschillen tussen mensen met deze ziekte. Wat vaak vooral opvalt is dat men langzamer gaat denken, spreken en handelen. Men kan zich moeilijker concentreren en moeilijker meerdere dingen tegelijk doen. Naast de geestelijke achteruitgang kan iemand ook lichamelijke verschijnselen hebben, zoals wankel of langzamer lopen. Ook kan bijvoorbeeld verlamming of gevoelsverlies ontstaan. Iemand met een vasculaire dementie weet nog geruime tijd wat er aan de hand is. Dit kan tot somberheid en depressie leiden.

Een bepaalde vorm van vasculaire dementie ontstaat door kleine beroertes. Kenmerkend is het plotselinge begin en de stapsgewijze achteruitgang waarbij tussentijds tijdelijke verbeteringen in het functioneren kunnen optreden. Andere vormen van vasculaire dementie beginnen juist sluipend en kenmerken zich door een geleidelijke achteruitgang.

 

Bij lichamelijk onderzoek vindt de arts soms een hoge bloeddruk, een hartruis of gespannen spieren. Vaak zijn mensen met een vasculaire dementie al onder behandeling voor een verhoogde bloeddruk.

Behandeling

Door de vasculaire dementie sterven stukjes hersenweefsel af. Hersencellen herstellen zichzelf niet en kunnen ook niet worden vervangen als ze afsterven. De geestelijke achteruitgang kan niet worden gestopt. Er is geen behandeling mogelijk die de dementie ongedaan maakt.

De behandeling met geneesmiddelen beperkt zich daarom tot de onderliggende hart- en vaatziekten. Hierdoor kan ook verdere hersenbeschadiging misschien worden voorkomen.

Een aantal factoren verhoogt het risico op vasculaire dementie, onder andere hoge bloeddruk en roken. Stoppen met roken, afvallen bij overgewicht, meer bewegen en verminderen/stoppen met consumptie van alcohol kunnen helpen de verergering van hart-vaatziekten te voorkomen. Soms zijn bloeddrukverlagende medicijnen nodig of kan een bloedverdunner de kans op een nieuw infarct verkleinen.

Contact gegevens polikliniek klinische geriatrie

Voor informatie en vragen met betrekking tot ouderdomsklachten en oudere (geriatrische) patiënten kunt u terecht bij:

  • Polikliniek geriatrie Bergen op Zoom

Telefoon 088 - 70 67 852

U vindt de polikliniek geriatrie op route 16 op de begane grond.

  • Polikliniek geriatrie Roosendaal

Telefoon 088 - 70 68 152

U vindt de polikliniek geriatrie op route 75 F op de begane grond.

 

08/20

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?