- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Vasculaire dementie
Vasculaire dementie
Inleiding
Vasculaire dementie is een vorm dementie. Dementie ontstaat door schade aan de hersenen. Bij vasculaire dementie is de bloedvoorziening in de hersenen verstoord. Hierdoor raakt hersenweefsel beschadigd en sterft af. Vasculaire dementie is na de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie.
Klachten
Welke symptomen iemand met vasculaire dementie heeft, hangt af van het hersengebied dat beschadigd is geraakt. De klachten verschillen per persoon. Veelvoorkomende klachten zijn:
- Langzamer denken, spreken en handelen.
- Moeite met concentreren en meerdere dingen tegelijk doen.
- Lichamelijke klachten, zoals wankel of langzamer lopen. Ook kan verlamming of gevoelsverlies ontstaan.
In het begin weet de patiënt vaak nog wat er aan de hand is. Dit kan tot somberheid en depressie leiden.
Een bepaalde vorm van vasculaire dementie ontstaat door kleine beroertes. Kenmerkend is het plotselinge begin en de stapsgewijze achteruitgang waarbij soms tijdelijke verbeteringen in het functioneren kunnen optreden. Andere vormen van vasculaire dementie beginnen juist sluipend en kenmerken zich door een geleidelijke achteruitgang.
Bij lichamelijk onderzoek vindt de arts soms een hoge bloeddruk, een hartruis of gespannen spieren. Vaak zijn mensen met een vasculaire dementie al onder behandeling voor een verhoogde bloeddruk.
Behandeling
Door de vasculaire dementie sterven stukjes hersenweefsel af. Hersencellen herstellen zichzelf niet. De geestelijke achteruitgang kan niet worden gestopt. Er is geen behandeling die de dementie ongedaan maakt.
De behandeling met geneesmiddelen beperkt zich daarom tot de onderliggende hart- en vaatziekten. Hierdoor kan ook verdere hersenbeschadiging misschien worden voorkomen.
Een aantal factoren verhoogt het risico op vasculaire dementie, onder andere hoge bloeddruk en roken. Stoppen met roken, afvallen bij overgewicht, meer bewegen en verminderen/stoppen met consumptie van alcohol kunnen helpen de verergering van hart-vaatziekten te voorkomen. Soms zijn bloeddrukverlagende medicijnen nodig of kan een bloedverdunner de kans op een nieuw infarct verkleinen.
Contact gegevens polikliniek klinische geriatrie
Voor informatie en vragen met betrekking tot ouderdomsklachten en oudere (geriatrische) patiënten kunt u terecht bij de polikliniek Geriatrie.
Gebruikt u de BeterDichtbij app en is uw vraag niet dringend? Stel uw vraag dan via de BeterDichtbij app.
De polikliniek Geriatrie is telefonisch bereikbaar op: 088- 70 67 852.
Kijk op de website voor de actuele bereikbaarheid van de polikliniek Geriatrie.
08/24