Verdoving heupgewricht

Inleiding

Binnenkort krijgt u een onderzoek van uw heupgewricht. Hierbij verdooft men plaatselijk het gewricht met een injectie van Bupivacaïne of Kenacort met Lidocaïne. Een radioloog voert het onderzoek en de behandeling uit. Een laborant medische beeldvorming of doktersassistente assisteren de radioloog tijdens het onderzoek.

  • Bupivacaïne wordt gegeven om te bepalen waar de klachten vandaan komen. Deze verdovende vloeistof heeft geen schadelijke bijwerkingen voor het gewricht. Het maakt het heupgewricht tijdelijk gevoelloos. Het is dan voor de arts mogelijk om pijnlijke aandoeningen in het heupgewricht te onderscheiden van andere aandoeningen. Een verdoving met Bupivacaïne werkt na ongeveer twintig minuten. De werking duurt minstens acht tot twaalf uur.
  • Kenacort met Lidocaïne wordt gegeven voor therapeutische behandelingen. We proberen uw pijnklachten voor enkele weken tot maanden te behandelen.

Voorbereiding

U hoeft voor het onderzoek geen speciale voorbereidingen te treffen. Bloedverdunners mag u blijven gebruiken. Als u bloedverdunners gebruikt is er een iets vergrootte kans op een bloeduitstorting en nabloeden.

Onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de afdeling medische beeldvorming/radiologie. U wordt opgehaald uit de wachtkamer door een laborant of een doktersassistente. Deze begeleidt u naar de kleedruimte. De radioloog gebruikt een echoapparaat en doet lichamelijk onderzoek om zo precies de juiste injectieplaats te vinden. Hij markeert deze soms met een stift. De radioloog spuit het middel in met een dunne naald. Dit kan soms gevoelig zijn, omdat er op de plaats van de klachten wordt geïnjecteerd. Het totale onderzoek duurt ongeveer vijftien minuten.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek kan er een blauwe plek ontstaan. Om de kans hierop te verminderen, wordt het wondje een tijdje afgedrukt. Daarna krijgt u een pleister op het wondje. U mag het heupgewricht meteen gebruiken en belasten. Na het onderzoek kunnen er pijnklachten en kunt u tijdelijk wat minder kracht hebben. Daarom raden we af om direct na het onderzoek een fiets, auto of ander voertuig te besturen. Dit komt door de aansprakelijkheid bij eventuele ongelukken.

Uitslag

De radioloog maakt een verslag van de resultaten van het onderzoek/ behandeling. Dit verslag gaat binnen enkele werkdagen naar de arts die u heeft doorverwezen. Na vier tot zes weken komt u op controle op de polikliniek orthopedie. Het is belangrijk dat u de orthopeed kunt vertellen wat het resultaat van de injectie op uw klachten is geweest. Schrijf daarom op hoe het beloop van uw klachten is geweest in de eerste weken na de behandeling. U kunt daarvoor gebruik maken van het notitieschema in deze folder.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Meer informatie vindt u op de website: www.bravisorthopediekliniek.nl

 

Notitieschema effect injectie

 

Dag van de injectie

 

Na een uur:

 

 

Na twee uur:

 

 

Na vier uur:

 

 

Na acht uur:

 

 

 

Een dag na injectie:

 

 

 

Twee dagen na injectie:

 

 

 

Een week na injectie:

 

 

 

Twee weken na injectie:

 

 

 

Vier weken na injectie:

 

 

 

 

06/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?