Verwijderen van blaasstenen (Lithotrypsie)

Inleiding

Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van blaasstenen via de plasbuis. In deze folder kunt u lezen hoe dit gaat.

Voorbereiding

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen zoals marcoumar, sintrom of ascal? Meld dit dan van tevoren aan de uroloog. In overleg met de uroloog stopt u het gebruik van deze medicijnen geruime tijd voor de ingreep. Het verwijderen van blaasstenen vindt meestal onder plaatselijke verdoving plaats. Ook algehele anesthesie (narcose) of een ruggenprik is mogelijk. Dit bespreekt de anesthesioloog met u. Hoe u zich op de narcose moet voorbereiden leest u in de folder Anesthesie.

Het verwijderen van de blaasstenen

Voor deze ingreep brengt de uroloog een buisje in de plasbuis. Via dat buisje verwijdert of vergruist de uroloog de blaasstenen. Dit gruis wordt uitgespoeld en afgevoerd via een slangetje (katheter) in de plasbuis dat u tijdens de ingreep krijgt. Dit slangetje is nodig om de urine goed af te voeren en om de blaas te kunnen spoelen als dat nodig is. De uroloog spreekt af wanneer het slangetje eruit kan. Meestal is dit twee dagen na de ingreep. Zodra u voldoende hersteld bent, spreekt de uroloog met u een datum van ontslag af.

Weer thuis

In de urine kan soms nog een beetje bloed zitten. Dit is normaal en verdwijnt vanzelf na enkele weken. Het kan voorkomen dat u nog wat pijn bij het plassen of loze aandrang heeft. Dit komt door het gruis dat u nog uitplast. Bij hevige aandrangklachten kan de uroloog blaasremmende medicijnen voorschrijven. Antibiotica zijn meestal niet nodig. Neem eventueel een pijnstillend middel in. U mag gewoon douchen.

Complicaties

Krijgt u de eerste veertien dagen na de ingreep problemen die te maken hebben met de operatie? Neem dan contact op met het ziekenhuis.

Route

U vindt op uw afsprakenbrief de locatie en adresgegevens waar uw afspraak plaatsvindt.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de uroloog, assistente of urologieverpleegkundige.

Contact

De poliklinieken urologie zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:

088 – 70 68 272

 

Buiten kantooruren kunt u bij problemen contact opnemen met de spoedeisende hulp:

088 - 70 68 889 Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal

088 - 70 67 302 Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom

 

De urologieverpleegkundigen zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:
088 - 70 68 272.

E-mail: urologie.verpleegkundigen@bravis.nl

 

05/22

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?