- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Waterstof ademtest (H2 ademtest)
Waterstof ademtest (H2 ademtest)
Inleiding
Het doel van dit onderzoek is (meestal) het aantonen van een intolerantie (onverdraagzaamheid) voor de melksuiker lactose. Bij een lactose-intolerantie kan het lichaam de melksuiker lactose niet verteren. In de darmen wordt dan het zogenaamde waterstofgas (H2) gevormd. De klachten die daarbij horen zijn een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen en diarree. Dit gas wordt opgenomen in het bloed en gaat zo naar de longen, waar u het uitademt. Tijdens de test wordt de hoeveelheid uitgeademde H2 gemeten.
De stof lactose komt in verschillende voedingsmiddelen voor.
Soms wordt de test uitgevoerd met andere suikers, bijvoorbeeld glucose. In dat geval wordt getest op een te overvloedige bacteriegroei in de dunne darm.
In deze folder leest u meer over dit onderzoek en de voorbereidingen. Het is belangrijk dat u zich aan het voorgeschreven dieet en de overige voorbereidingen houdt. Doet u dit niet dan is het mogelijk dat het onderzoek niet door kan gaan.
Voorbereiding
Medicatiegebruik:
- Sommige medicijnen hebben invloed op het resultaat van het onderzoek. Overleg daarom met uw arts of u uw medicijnen mag innemen.
- Vier weken voor het onderzoek mag u geen antibiotica gebruiken.
- Drie dagen voor het onderzoek mag u geen laxeermiddelen gebruiken.
- De ochtend van het onderzoek mag u geen kleefpasta voor het gebit gebruiken.
- Tijdens het onderzoek brengt u veel tijd door in de wachtkamer. Neem eventueel iets mee om zich te vermaken.
Vóór het onderzoek:
Voor het onderzoek moet u (of uw kind) nuchter zijn. Dat wil zeggen:
- Vanaf 19.00 uur mag u niets meer eten. U mag alleen nog water, thee of koffie zonder suiker/melk drinken. De warme maaltijd moet voor 17.00 uur genuttigd zijn. Kan dit niet dan mag u tot 19.00 uur broodproducten nuttigen.
- Na 22.00 uur mag u niet meer drinken, roken of kauwgom kauwen. Bestanddelen uit rook kunnen de test verstoren.
- Medicijnen die u ’s morgens gebruikt, neemt u indien mogelijk pas in na het onderzoek. Moet u toch medicijnen gebruiken? Neem deze dan met kleine slokjes water in.
Eén dag vóór het onderzoek mag u bepaalde voedingsmiddelen niet eten of drinken (zie tabel). Dit is nodig omdat de uitkomsten van het onderzoek anders niet betrouwbaar zijn.
Wat u wel mag eten
|
Wat u niet mag eten
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Voorbereiding van kinderen:
Het is erg belangrijk dat u uw kind thuis op het onderzoek probeert voor te bereiden. Het onderzoek verloopt dan voor u beiden waarschijnlijk wat makkelijker. Omdat het ook een lang onderzoek is, is het aan te raden om een vertrouwd speeltje of knuffel, een boekje en wat eten voor na het onderzoek mee te nemen.
Tanden poetsen:
Het is belangrijk dat u de avond voor het onderzoek uw tanden poetst om alle etensresten te verwijderen. Slik de tandpasta niet door en spoel uw mond goed. ’s Morgens op de dag van het onderzoek mag u uw tanden niet poetsen. U spoelt uw mond alleen met water. Gebitsprothese alleen reinigen met tandspasta en water 24 uur voor het onderzoek.
Het onderzoek
Nadat u zich bij de balie van de desbetreffende afdeling heeft gemeld, neemt een medewerker u mee naar de ruimte waar de test wordt uitgevoerd (tijdens het onderzoek mag één ouder bij het kind blijven).
Hier wordt een eerste ademmonster genomen d.m.v. uitblazen in een spuit/mondstuk. Na het eerste ademmonster krijgt u of uw kind een lactose- of glucosedrankje te drinken. Voor kleine kinderen is het raadzaam om een eigen drinkbeker of flesje mee te nemen. Daarna neemt u in de wachtkamer plaats.. Op vaste tijdstippen wordt de ademtest herhaald.
De lactose- of glucoseoplossing kan darmklachten geven. Krijgt u last van opboeren, een rommelende buik, misselijkheid, krampen, steken of diarree? Meld dit dan aan de medewerker. Gedurende het gehele onderzoek moet u nuchter blijven. U mag dus niet eten, drinken en roken. De ademtest duurt in totaal drie uur.
Na het onderzoek
Wanneer u of uw kind de lactoseoplossing niet goed verdraagt, kunnen er tot 24 uur na de test buikklachten optreden. Gebeurt dit al tijdens de test, meldt u dit dan.
Uitslag van het onderzoek
De uitslag van dit onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.
Route
Dit onderzoek vindt plaats:
- Bravis Roosendaal: route 66 functieafdeling.
Vragen?
Gebruikt u de BeterDichtbij app en is uw vraag niet dringend? Stel dan uw vraag via de BeterDichtbij app.
De polikliniek longgeneeskunde is telefonisch bereikbaar op 088-70 67 884.
Kijk op de website voor de actuele bereikbaarhied van de polikliniek longgeneeskunde
06/22