Kanker aan de baarmoederhals

Baarmoederhalskanker is een kwaadaardige zwelling van de bekleding van de baarmoederhals. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen rond de 30 en rond de 55 jaar. De behandeling ervan is vooral afhankelijk van het stadium ervan. 

Kanker aan de baarmoederhals

Ontstaan

Baarmoederhalskanker kan ontstaan door het humane papilloma virus (HPV), maar de meeste vrouwen die met HPV besmet zijn krijgen geen baarmoederhalskanker. Bij een klein aantal vrouwen ruimt het lichaam de afwijkende cellen niet op. Als deze veranderingen niet behandeld worden, kunnen deze cellen - doorgaans heel langzaam - ontaarden in kankercellen.

Groeiwijze en uitzaaiingen

Baarmoederhalskanker kan doorgroeien in de onderliggende spierlaag, naar de vagina, naar de baarmoeder of naar de steunweefsels rond de baarmoederhals. Ook kan uitbreiding plaatsvinden naar omringende organen, zoals de blaas of de endeldarm. Verspreiding van kankercellen vindt vooral plaats via het lymfestelsel naar de lymfeklieren in de buik. Verspreiding van kankercellen via het bloed treedt minder vaak op en meestal in een later stadium van het ziekteproces. Er kunnen dan uitzaaiingen ontstaan in bijvoorbeeld de longen, de botten of de lever.

Behandeling baarmoederhalskanker

De behandeling van baarmoederhalskanker is vooral afhankelijk van het stadium en van de uitslag van het pathologisch onderzoek. Bij een laag stadium wordt soms een conisatie of baarmoederverwijdering verricht. Als u nog een kinderwens heeft, probeert de gynaecoloog bij een operatie alleen de baarmoederhals en de klieren weg te halen. Een derde optie is de zogenoemde Wertheimoperatie, waarbij de gehele baarmoeder en lymfeklieren weggehaald worden. Voor deze laatste twee ingrepen verwijzen wij u door naar een academisch ziekenhuis.

In sommige gevallen bestaat de behandeling van baarmoederhalskanker uit een combinatie van verschillende therapieën, zoals bestraling of chemotherapie, met of zonder operatie.

Ziekteverloop

De 5-jaarsoverlevingscijfers voor baarmoederhalskanker lopen sterk uiteen. Dit is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt. Gemiddeld overleeft ongeveer 75% van alle vrouwen met baarmoederhalskanker de ziekte. 

Meer informatie