- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Gynaecologie
- Kinderwens en vruchtbaarheid
- Herhaalde miskramen
Herhaalde miskramen
Een zwangerschap kan helaas eindigen in een miskraam. Een miskraam kan kort na de bevruchting plaatsvinden, maar ook als u al langere tijd zwanger bent. 10 tot 15% van de zwangerschappen eindigt in een miskraam. We spreken van herhaalde miskramen als u twee of meer miskramen heeft gehad.
Ongeveer 1 tot 3% van alle vrouwen die zwanger wordt, krijgt te maken met herhaalde miskramen. Na twee miskramen heeft u ongeveer 25% kans op een herhaling en na drie miskramen is de kans op herhaling ongeveer 35%.
Miskramen ontstaan vaak omdat het embryo zich niet goed ontwikkelt. Dat probleem ontstaat meestal al bij de bevruchting. Het embryo groeit niet en wordt afgestoten. Veel vrouwen denken dat herhaalde miskramen ontstaan door een ziekte bij zichzelf of de partner. Die gedachte is logisch, maar klopt meestal niet. We kunnen namelijk maar bij ongeveer 15% van de paren een oorzaak vinden.
Onderzoek
Na twee miskramen is het mogelijk om onderzoek te doen naar de oorzaak. Welk onderzoek we bij u doen, hangt af van uw persoonlijke situatie. De gynaecoloog bespreekt dit met u. De belangrijkste oorzaken en risicofactoren van een miskraam zijn:
- een hogere leeftijd;
- een ongezonde leefstijl (roken en overgewicht);
- chromosoomafwijkingen;
- antifosfolipidensyndroom;
- te veel van de stof homocysteïne in het bloed;
- stollingsafwijkingen;
- een afwijkende vorm van de baarmoeder.
Een nieuwe miskraam voorkomen is moeilijk, omdat we bij de meeste vrouwen geen oorzaak vinden. Behandeling is alleen mogelijk bij vrouwen met het antifosfolipidensyndroom of een verhoogd homocysteïnegehalte in het bloed.
Voorkomen
Om een herhaalde miskraam te voorkomen, geldt het algemene advies om zo gezond mogelijk te leven. Dat betekent:
- gezond en gevarieerd eten;
- niet te veel alcohol drinken;
- niet roken;
- alleen medicijnen innemen na overleg met uw arts;
- afvallen als u te zwaar bent.
Foliumzuur
We adviseren iedere vrouw die (opnieuw) zwanger wil worden om iedere dag een tablet foliumzuur van 0,4 of 0,5 mg te slikken. U hoeft zich niet schuldig te voelen als u voor uw miskramen geen foliumzuur heeft geslikt. Foliumzuur vermindert vooral de kans op een kind met een open rug, niet zozeer de kans op een miskraam.