Mola zwangerschap

Een mola-zwangerschap (ook wel druiventroszwangerschap) is een zeldzame ziekte die ontstaat door een fout tijdens de bevruchting. 

Mola zwangerschap

Soorten mola-zwangerschap

Er zijn twee soorten mola-zwangerschappen:

Complete mola-zwangerschap
Hierbij wordt een eicel zonder erfelijk materiaal bevrucht door één spermacel. Het hieruit ontstane embryo is niet levensvatbaar. Deze vorm komt slechts in één op de tweeduizend zwangerschappen voor.

Partiële mola-zwangerschap
Hierbij wordt één eicel bevrucht door twee spermacellen. Ook dit embryo is doorgaans niet levensvatbaar. Deze vorm komt slechts een op de twintigduizend keer voor.

De behandeling

Voor de behandeling is het belangrijk te weten wat de hoeveelheid zwangerschapshormonen in het bloed is. Ook plannen we een curettage in, waarbij de gynaecoloog de baarmoederholte met een operatie schoonmaakt.

Na de curettage controleren we regelmatig het zwangerschapshormoon in het bloed. Zodra het zwangerschapshormoon geheel uit het bloed verdwenen is, gaan we ervan uit dat de mola-zwangerschap verdwenen is en mag een vrouw weer zwanger worden.

De kans op het terugkeren van een mola-zwangerschap nadat het zwangerschapshormoon is genormaliseerd, is gelukkig klein (minder dan 1%). 

Meer informatie

Trofoblastziekten