- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Gynaecologie
- Zwangerschap
- Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een zwangerschap buiten de baarmoederholte. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap bevindt zich meestal in een van de eileiders. Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan helaas nooit voldragen worden.
In het begin van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan het zijn dat u geen klachten heeft. Later kan er vaginaal bloedverlies zijn en/of kunt u pijn aan één kant of onder in de buik krijgen. Deze klachten voelen soms als een hele late menstruatie of doen denken aan een miskraam.
Oorzaken
Een van de belangrijkste oorzaken van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een beschadiging van de eileider(s). Die kan veroorzaakt zijn door:
- een ontsteking (bijvoorbeeld als gevolg van een seksueel overdraagbare aandoening als chlamydia of gonorroe)
- een eerdere buitenbaarmoederlijke zwangerschap
- een operatie aan de eileider
Andere oorzaken voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kunnen zijn:
- langdurige vruchtbaarheidsproblemen
- een IVF-behandeling
- verklevingen in de buikholte
- endometriose
- zwanger worden na een sterilisatie of als u een spiraaltje heeft
Behandeling van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
De behandeling hangt af van de klachten en van de resultaten van het bloedonderzoek. In het bloedonderzoek bepalen we de waarde van het zwangerschapshormoon. In overleg met de gynaecoloog besluiten we wat we doen. Bijvoorbeeld:
- een behandeling met medicijnen
- afwachten
- een operatie. Die kan plaatsvinden door middel van een kijkoperatie of via een bikinisnede. Of een kijkoperatie mogelijk is, hangt af van de ernst van uw klachten en of er bloed, verklevingen of andere afwijkingen in de buik bestaan.