Hevig bloedverlies tijdens de menstruatie

Ernstig bloedverlies tijdens de menstruatie kan zich kenmerken door het verlies van stolsels (dikke brokken) of door bloedarmoede. Soms geven menstruatiescorekaarten meer inzicht in de hoeveelheid bloedverlies. Op deze kaart houdt u de menstruatie een maand lang bij. Of er verder onderzoek nodig is of een eventuele behandeling, hangt af van de klachten. Meestal kan het geen kwaad.

Oorzaken van hevig bloedverlies

Hevig bloedverlies kan onder andere voorkomen bij: 

  • vleesbomen (myomen);
  • aandoeningen waarbij het slijmvlies dat in de baarmoederholte zit ook in de wand van de baarmoeder aanwezig is (adenomyose) of buiten de baarmoeder (endometriose);
  • tijdens de overgang. 

Ook zonder een duidelijke verklaring voor het bloedverlies is er vaak wel iets aan te doen.

Behandeling

Als de gynaecoloog afwijkingen vindt die het hevige bloedverlies kunnen verklaren, bespreekt hij of zij met u wat er mogelijk is. Zo kan het verwijderen van een poliep een oplossing zijn. Vaak is een hysteroscopische operatie een mogelijkheid, waarbij in de baarmoederholte wordt geopereerd. Een baarmoederverwijdering is soms de enige oplossing bij een grote baarmoeder met veel vleesbomen.

Is er geen duidelijke verklaring voor uw hevige menstruaties? Dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Misschien kan de consultkaart u helpen uw voorkeur te bepalen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • behandeling met medicijnen;
  • een hormoonhoudend spiraaltje (Mirena);
  • operatieve behandeling van het baarmoederslijmvlies (Novasure);
  • verwijdering van de baarmoeder.

Bij de meeste behandelingen wordt de menstruatie minder hevig. Soms stopt het bloedverlies helemaal. Het effect van de behandeling op langere termijn is niet altijd blijvend. Welke behandeling het meest geschikt is, is niet altijd te voorspellen. Vaak adviseren we om met de minst ingrijpende behandeling te beginnen. Verwijdering van de baarmoeder komt meestal pas als laatste mogelijkheid ter sprake. 

Meer informatie