opwekken eisprong (ovulatie inductie)

Niet zwanger kunnen worden wordt vaak veroorzaakt door het uitblijven van de eisprong. Ovulatie-inductie is een behandeling om met behulp van medicijnen de eisprong op gang te brengen. De behandeling hangt af van de oorzaak van het probleem, dit wordt onderzocht middels echoscopisch onderzoek en bloed onderzoek. Een veel voorkomende oorzaak van een cyclusprobleem is het polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Er zijn diverse behandelmethodes.

Tabletten

De behandeling wordt meestal gestart met tabletten (Clomid/ Letrozole). De gynaecoloog kan vervolgens met een bepaling van het hormoon progesteron bevestigen of er een eisprong plaatsvindt. Soms volgt er ook echoscopisch onderzoek.

Ongeveer 80% van de vrouwen krijgt een eisprong op het gebruik van clomid, of letrozole. Ruim de helft van hen wordt dan ook zwanger. Clomid/ letrozole geven over het algemeen weinig bijwerkingen en kunnen, na het eerste onderzoek door de gynaecoloog, zonder verdere controles gebruikt worden. Soms kan het middel stemmingswisselingen geven en een enkele keer komen opvliegers voor. De kans op een meerlingenzwangerschap is bij gebruik van Clomid/ letrozole iets verhoogd (5-6%). Over het algemeen is de behandeling met dit soort tabletten eenvoudig en vereist het geen/ weinig (echo)controles. Het kan echter wel gebeuren dat een patiënte aanvankelijk goed reageert, maar later niet meer zodat ze een hogere dosering nodig heeft of helemaal niet meer reageert op de behandeling. Dit blijkt dan uit de cyclusduur. Waneer tabletten niet (meer) aanslaan kan gestart worden met injecties. In sommige gevallen vindt een LEO (laparoscopische electocoagulatie ovarium) plaats.

Injecties

Een andere methode is het toedienen van hormooninjecties. In dit geval start u op de derde dag van uw cyclus met injecties met FSH (follikel stimulerend hormoon; Ovaleap). Deze medicatie wordt door middel van onderhuidse injecties toegediend (buikhuid, bovenbeen of bil), liefst dagelijks op een vast tijdstip.
Dit lichaamseigen hormoon stimuleert de groei van de follikel(s). De groei wordt gecontroleerd met echoscopische controles. Dit gebeurt meestal om de twee à drie dagen om te zien of u op het follikelstimulerend hormoon reageert en of er zich niet teveel eiblaasjes ontwikkelen. Wanneer het eiblaasje groot genoeg is (ongeveer 18 mm), hoort u wanneer u het hormoon kunt injecteren welke de eisprong opwekt (ovitrelle). Deze zal ongeveer 36 uur later optreden. Ongeveer 90% van de behandelde vrouwen krijgt hierdoor een eisprong. De helft van de vrouwen wordt zwanger. Bij deze behandeling is de kans op meerdere eiblaasjes groter en daardoor ook de kans op een meerling. Soms is het nodig om de dosering aan te passen. Als er teveel eiblaasjes rijpen kan het zijn dat de cyclus gecancelled moet worden, omdat de kans op een drie- of vierling te groot is.

Onderhuids pompje

Deze vorm van behandeling is zeldzaam en wordt alleen toegepast als het hormonaal onderzoek laat zien dat er een tekort is aan het GnRH hormoon. Het opwekken van de eisprong gebeurt door een pompsysteem met daarin het lichaamseigen hormoon GnRH. Het medicijn (Lutrelef®) in de pomp wordt via regelmatige pulsjes toegediend via een klein slangetje in het onderhuids vetweefsel. Lutrelef geeft om de 90 minuten een beetje natuurlijk hormoon af, zodat de eigen cyclus van de vrouw weer op gang komt.