Overgangsproblemen

De meeste westerse vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar. De gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie noemen we ook wel menopauze. 

  • Voor en na de menopauze is er een periode van een paar jaar waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode kennen we als ‘de overgang’. De overgang duurt niet bij iedere vrouw even lang. Ook roept het bij iedereen andere gevoelens en emoties op. Sommige vrouwen voelen het uitblijven van de menstruatie als een opluchting, andere kunnen verdrietig zijn omdat hun vruchtbaarheid nu definitief verloren is. Bij een kwart van de vrouwen gaat de overgang samen met klachten die het dagelijks leven kunnen verstoren. Anderen hebben helemaal geen klachten. De overgang is een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw. 

Vijf meest gestelde vragen over de overgang

In het onderstaand filmpje geeft gynaecoloog Annick Van Horenbeeck antwoord op de vijf meest gestelde vragen over de overgang.

Overgangsverschijnselen

Naast de veranderingen in het patroon van de menstruaties zijn er meer verschijnselen die samenhangen met de overgang. Typische overgangsverschijnselen zijn opvliegers en nachtelijk zweten. Deze overgangsverschijnselen zijn een gevolg van schommelingen in de hoeveelheid oestrogenen in het bloed, doordat de activiteit van de eierstokken afneemt. 

Behandeling met hormonen

Onregelmatige menstruaties, opvliegers en transpiratieaanvallen horen van nature bij de overgang en gaan vanzelf over. Wanneer u er veel last van heeft, kan er een reden zijn om medicijnen te gebruiken. Het tekort aan oestrogenen wordt dan aangevuld. Oestrogenen moeten gecombineerd worden met progesteron. Als het baarmoederslijmvlies alleen door oestrogenen zou worden gestimuleerd, bestaat er namelijk een licht verhoogd risico op baarmoederslijmvlieskanker en een grote kans op onregelmatig bloedverlies (doorbraakbloedingen). Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten (onttrekkingsbloeding). Is uw baarmoeder verwijderd? Dan is progesteron niet nodig. 

Niet-typische overgangsklachten

Klachten die vaak tijdens de overgang voorkomen, maar niet duidelijk samenhangen met de veranderingen van de hormonen, noemen we 'niet-typische overgangsklachten'. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • hartkloppingen;
  • gewichtstoename;
  • obstipatie;
  • gewrichtsklachten;
  • seksuele problemen;
  • hoofdpijn;
  • slapeloosheid;
  • stemmingswisselingen.

Menopauze-polikliniek bij Bravis

Het Bravis ziekenhuis heeft een menopauze-polikliniek op de afdeling gynaecologie. De menopauze-poli bestaat uit een gynaecoloog en een menopauze-verpleegkundige. Zij werken samen en geven voorlichting en informatie over de overgang om zo goed mogelijk de balans in lichaam en geest van de vrouw te herstellen.

Meer informatie