Soorten behandelgrenzen

U heeft altijd het recht om met uw behandelaar over behandelgrenzen te praten. U bepaalt zelf wat u een geschikt moment vindt. Met uw eigen behandelaar kunt u de voors en tegens van de behandeling rustig op een rij zetten. En duidelijk maken waar voor u de grens ligt. Ook de emotionele kant kan dan besproken worden.

 

Soorten behandelgrenzen

Er zijn binnen de zorg meerdere behandelgrenzen te onderscheiden. 

 Onderwerp

Uitleg Extra informatie
Wel of geen reanimatie

Als uw hart stopt met kloppen, pompt het geen bloed meer door uw lichaam. Dit heet een hartstilstand. Uw lichaam krijgt dan niet genoeg zuurstof. Daardoor raakt u bewusteloos en overlijdt u.

Om een kans te hebben om te blijven leven, kunt u gereanimeerd worden. Dit betekent dat mensen, of een machine, van buiten af op uw borstkas duwen. Zo pompen ze het bloed weer rond. Dit wordt ook wel hartmassage genoemd.

De vraag over wel of niet reanimeren wordt vaak gesteld als iemand wordt opgenomen in het ziekenhuis of verpleeghuis.
Filmpje 'wat is reanimatie na een hartstilstand?'
 Wel of geen beademing

De ademhaling wordt overgenomen door de beademingsmachine. Dit is een kunstmatige beademing. IC. U krijgt een buisje in uw

keel waardoor u zuurstof krijgt. Dit buisje voelt heel vervelend. Daarom wordt u in slaap gehouden tijdens de beademing en opgenomen op de IC (Intensive care)
 
Wel of geen opname op de IC (Intensive Care)

De intensive care (afkorting: IC) is een speciale afdeling van het ziekenhuis waar u intensieve zorg kunt krijgen. Op deze afdelingen liggen patiënten die heel ziek zijn.

Er zijn meer verpleegkundigen, artsen en machines.

Folder Intensive Care opname
Wel of geen opname op CCU (Hartbewaking) Op de CCU worden patiënten opgenomen voor de bewaking van het hartritme. Deze patiënten zijn te ziek om op de reguliere afdeling Cardiologie op te nemen. Gespecialiseerde verpleegkundigen houden de patiënten nauwlettend in de gaten. Folder hartbewaking
Wel of geen operatie Afhankelijk van de ziekte, kan een operatie worden uitgevoerd om de klachten te verhelpen, diagnose te stellen of het leven aangenamer te maken. Wanneer u een operatie moet ondergaan is het belangrijk dat u zich realiseert dat ieder mens anders is. Deze verschillen zorgen ervoor dat het verloop van elke operatie en de herstelperiode bij elke patiënt verschillend is. Dit hangt onder meer af van de individuele conditie van de patiënt  

Wel of geen toediening van bloedproducten

Met een bloedtransfusie wordt bloed aan het lichaam gegeven. Het bloed komt via een infuus in de aderen. Je kunt een bloedtransfusie krijgen met rode bloedcellen, bloedplaatjes of plasma.

Folder Bloedtransfusie voor volwassenen

Alles wat je wilt weten over bloedtransfusie - Sanquin

Wel of geen toediening van antibiotica Antibiotica zijn medicijnen tegen bacteriële infecties.

Antibiotica - Thuisarts

Ik wil meer weten over antibiotica en resistentie - Thuisarts

Wel of geen toediening van sondevoeding Sondevoeding is vloeibare voeding die via een slangetje direct in de maag of in de darm wordt toegediend. Sondevoeding bevat vocht, energie en alle voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt, zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen. Sondevoeding kan het gewone eten gedeeltelijk of volledig vervangen. Voor- en nadelen verschillende behandelgrenzen
Wel of niet ondergaan van (belastende) onderzoeken (Nieuwe) onderzoeken die belastend zijn voor u.  
Wel of geen ziekenhuisopname Opname op een afdeling in het ziekenhuis.

Opname-magazine, Roosendaal

Opname-magazine, Bergen op Zoom

Wel of geen vervolgbehandeling

Het stopzetten van alle behandelingen.

Het aangeven van een behandelgrens betekent niet dat u geen zinvolle zorg meer ontvangt. Er wordt altijd voor gezorgd dat u zo weinig mogelijk last heeft van ongemakken zoals pijn, benauwdheid, dorst, angst.

Het gaat hier niet om actieve levensbeëindiging (euthanasie).