Vruchtbaarheidsonderzoek

In 80% van de gevallen ontstaat een spontane zwangerschap binnen een jaar. Als na een jaar regelmatig onbeschermd vrijen geen zwangerschap optreedt, is een vruchtbaarheidsonderzoek mogelijk.  Indien de menstruaties niet regelmatig komen, kan men al eerder naar de gynaecoloog verwezen worden voor aanvullend onderzoek. Met de stijgende leeftijd van de vrouw neemt helaas ook de vruchtbaarheid af. Om die reden wordt geadviseerd om bij vrouwen van 38 jaar of ouder na 6 maanden uitblijvende zwangerschap een arts te raadplegen. 

Het  oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek (OFO), bestaat uit een reeks verschillende onderzoeken, waarmee factoren opgespoord worden, die een zwangerschap in de weg kunnen staan.

Vragen over vruchtbaarheid

De gynaecoloog legt u en uw partner vragenlijsten voor met vragen over uw gezondheid, leefstijl, medicijngebruik en ziekten in uw familie. Ook wordt het verloop van de cyclus van de vrouw in kaart gebracht, net als eerdere gynaecologische problemen, seksueel overdraagbare aandoeningen of buikoperaties. De man krijgt vragen over eventuele liesoperaties, het indalen van de testikels (zaadballen), een eerdere bijbalontsteking of seksueel overdraagbare aandoeningen. De antwoorden worden tijdens het eerste consult met de gynaecoloog doorgenomen.

Meer informatie

Een andere handige website waar je veel informatie kunt vinden, is de website van Freya, vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.