Wachttijdberekening in dagen volgens NZa beleidsregels
De berekening van de wachttijden zoals weergegeven is conform de landelijke afspraak: Regeling aanleveren wachttijden medisch specialistische zorg - NR/REG-2315
Acne is een huidprobleem dat vaak niet serieus genoeg genomen wordt. Mensen denken soms dat het gewoon jeugdpuistjes zijn die vanzelf verdwijnen, maar dat klopt niet altijd. Acne is eigenlijk een ernstige huidaandoening waar vooral jonge mensen echt last van kunnen hebben. Het kan je dagelijkse leven behoorlijk verstoren en zelfs leiden tot verdrietige somberheid of schaamte.
Als acne niet goed wordt behandeld, kunnen er littekens achterblijven die je hele leven zichtbaar blijven. In de puberteit heeft bijna iedereen weleens jeugdpuistjes, maar die kun je meestal met simpele middeltjes behandelen en ze gaan vaak vanzelf weg.
In de pubertijd krijgen veel kinderen een vettere huid. Dat komt door hormonen. Het zit bij mensen met acne in de genen dat te veel talgvet zich ophoopt in de talgklieren en de acne zich kan ontwikkelen. Vaak denken mensen dat het eten van varkensvlees, chocolade of zuivel voor acne zorgt, maar dit is niet bewezen. Het is in ieder geval niet aan te raden om cosmetica (vooral foundation) te gebruiken waardoor de talgklieren verder verstoppen. Ook wordt het uitknijpen van bestaande puistjes afgeraden, omdat het de ontsteking vaak dieper maakt. Daardoor duurt het langer voordat de ontsteking geneest. Het uitknijpen van puistjes geeft ook meer risico’s op littekens. Ook zijn er verschillende geneesmiddelen die acne kunnen veroorzaken of verergeren.
U kunt jeugdpuistjes met eenvoudige (huis)middeltjes behandelen. Maar let op: acne is een chronische aandoening die niet vanzelf overgaat. Dat vraagt om een goede en snelle behandeling voordat er littekens ontstaan. Bij voorkeur behandelen we daarbij de oorzaak van acne, namelijk de overproductie en ophoping van talg in de talgklieren. Er bestaat echter geen standaard acnebehandeling. Welke behandeling of geneesmiddel voor u of uw kind nodig zijn, hangt af van de ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, leeftijd en geslacht. Dit kunnen crèmes en zalfjes zijn, maar ook tabletten en soms een combinatie van beide.
De behandeling met anti-acnemiddelen vraagt om een lange adem. De gemiddelde acne-behandeling duurt zes tot twaalf maanden. Soms kunnen we littekens voorkomen. Mochten er toch littekens ontstaan, dan beschikken de dermatologen van het Bravis ziekenhuis over de mogelijkheid deze te verminderen. Het meest geschikt daarvoor is de CO2 Fractional Laser-behandeling, eventueel in combinatie met speciale crèmes.
Wilt u uw acne of de acne van uw kind behandelen? Of wilt u wat aan acne-littekens laten doen? Maak dan een afspraak met uw huisarts. Hij of zij verwijst u voor behandeling door naar dermaTeam in het Bravis ziekenhuis.
Wilt u meer informatie over acne of puistjes en de behandeling hiervan? Bekijk de website van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie of de website van dermaTeam. Voor aanvullende informatie kunt u uiteraard ook contact opnemen met dermaTeam in het Bravis ziekenhuis. Via MijnBravis kunt u online een afspraak inplannen, verplaatsen of annuleren.
De berekening van de wachttijden zoals weergegeven is conform de landelijke afspraak: Regeling aanleveren wachttijden medisch specialistische zorg - NR/REG-2315