Roze in Wit: Artsen Anne en Paul zetten zich in voor meer zichtbaarheid van LHBTI+ in de zorg
“Het is belangrijk dat iedereen zich welkom voelt in de zorg.” Om deze reden hebben kinderarts Anne van Els en oogarts Paul Ernest zich aangesloten bij ‘Roze in Wit’, dokters voor diversiteit. Deze stichting bestaat uit artsen (in opleiding) en zet zich in voor meer zichtbaarheid van LHBTI+ in de zorg. Aanstaande zaterdag (1 juni) vaart Anne ook mee op de boot van Roze in Wit tijdens de Canal Pride in Utrecht. We spraken met hen over waarom zij dit initiatief zo belangrijk vinden en wat hen motiveert zich hiervoor in te zetten.
Is LHBTI+ onderwerp van gesprek in de spreekkamer?
Anne: “Het is niet specifiek onderwerp van gesprek. Maar ik let er zelf wel op dat ik geen heteronormatieve vragen stel. Zelf heb ik ervaren dat een zorgverlener mij vroeg of ik een vriend had. Ik antwoordde dat ik die niet had en de zorgverlener nam daardoor automatisch aan dat ik dus alleenstaand was. Het kwam niet in zijn gedachten op dat ik ook een vriendin kon hebben. Hierdoor voelde ik mij minder welkom. Daarom stel ik zelf bijvoorbeeld niet de vraag aan een tienermeisje dat seksueel actief is of zij en haar vriend het wel veilig doen. Ik vraag dan naar haar partner of verliefdheid en sta er voor open dat het ook een meisje of een non-binair iemand kan zijn.” “Patiënten weten natuurlijk over het algemeen ook niet van mijn geaardheid”, vult Paul aan. “Ik let er in de spreekkamer altijd op dat ik iedereen op een gelijke manier behandel en welkom laat voelen. Daarbij vind ik het belangrijk om uit te stralen dat het heel normaal is als je een partner hebt van hetzelfde geslacht, als je geen kinderen of partner hebt of als je een andere culturele achtergrond hebt. Iedereen probeer ik zo gelijk mogelijk te behandelen.”
Op dit moment zijn twee artsen van Bravis lid van Roze in Wit, zouden dat er meer mogen zijn?
“In onze regio is de zichtbaarheid van de LHBTI+ gemeenschap minder groot dan in bijvoorbeeld de Randstad. Ik ervaar ook dat er door bijvoorbeeld geloof soms nog een taboe op dit onderwerp rust. Het is dus vooral belangrijk de LHBTI+ gemeenschap meer zichtbaar te maken en kan op veel verschillende manieren, onder andere via de organisatie Roze in Wit. Ik vind het bijvoorbeeld ook heel mooi dat Bravis de regenboog heeft verwerkt in de Bravisvlag.’’ Anne zou graag zien dat meer artsen zich aanmelden, om uit te stralen dat we een ally (bondgenoot) voor mensen uit de LHBTI+ community zijn. “Dat kan heel gemakkelijk via de website. Het gaat ook niet alleen om LHBTI+ collega’s, maar juist ook om collega’s die het een warm hart toedragen. Bij vragen mogen collega’s mij altijd benaderen. Dat ik zaterdag mee doe met de Canal Pride in Utrecht namens Roze in Wit, is omdat ik graag daadwerkelijk in real life wil laten zien waar we voor staan, namelijk dat iedereen er toe doet.”
Divers Bravis
Het Bravis ziekenhuis vindt het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn, zich welkom en vrij voelt en zich herkent in onze organisatie. Wij geloven dat de verschillen ons samen sterker maken. De projectgroep Divers Bravis maakt dit thema bespreekbaar binnen het ziekenhuis. Benieuwd hoe Bravis-medewerkers denken over diversiteit en inclusie? Hoe zij dit ervaren op de werkvloer? Beluister dan de podcastserie ‘Divers Bravis’ via jouw favoriete streamingsdienst.
* Queer is een overkoepelend begrip voor onder andere homoseksuele, biseksuele, panseksuele, transgender, intersekse en non-binaire/genderqueer mensen