Thoolse huisartsen zijn blij met Bravispunt

Onderzoeken dichtbij de patiënt laten plaatsvinden en de resultaten snel binnen krijgen. Voor de Thoolse huisartsen Alexander Bakkerus en Carin van Doorn-Withagen zijn dat de grootste pluspunten van het Bravispunt. Inwoners van Tholen kunnen sinds 2021 in de Vliethof terecht voor bloedprikken, diverse onderzoeken, echo’s en dialyses. “Precies wat we van het Bravispunt hoopten is uitgekomen”, zeggen de huisartsen eensgezind.

De aanleiding voor het Bravispunt was het creëren van een prikpost waarbij de uitslag meteen in het dossier van Bravis terechtkomt. “Dat voorkomt dat een patiënt bij een eventuele verwijzing in het ziekenhuis nóg een keer zijn bloed moet laten prikken”, vertelt Alexander. “Dat is niet alleen fijn voor de patiënt, maar ook voor ons belangrijk. Als ik bij een flink afwijkende labuitslag het ziekenhuis bel, krijg ik nu te horen dat ze het gezien hebben en meteen actie hebben ondernomen. Dat is een enorme opluchting.”

Bloeduitslagen snel binnen
De bloedmonsters worden afgenomen door Diagnovum en onderzocht in het laboratorium van Accureon in het Bravis ziekenhuis. “Dat gaat heel snel”, weet Carin. “Als mensen hier ’s morgens bloed hebben laten prikken, hebben we soms aan het begin van de middag de uitslagen al binnen.” Uit de praktijk weten de huisartsen hoe nuttig het is om de bloeduitslagen snel te weten. “Vroeger kwamen die soms pas ’s avonds. Bij een afwijking belde het ziekenhuis naar de huisartsenpost. De dienstdoende arts kreeg een uitslag van een patiënt die hij niet kent en niet weet wat hij ermee moet. Die problemen zijn verleden tijd. Bij een afwijking worden we meteen gebeld. Dat is natuurlijk heerlijk”, aldus Alexander.

Niet meer de brug over
Voor de patiënten is het vooral fijn dat het bloedprikken en de andere onderzoeken dichtbij huis kunnen plaatsvinden. “De mensen kunnen bij wijze van spreken te voet naar het Bravispunt en hoeven geen familielid in te schakelen om te rijden”, meldt Carin. “Ze hoeven voor deze onderzoeken niet meer de brug over. Als je mobiel en jong bent, is dat geen probleem. Maar wij hebben een ouder wordende populatie. Het is voor hen een groot comfort om in de bekende omgeving van de Vliethof testen te laten doen. Dat geldt voor het hele eiland.”

Echo’s
Sinds afgelopen zomer worden in Bravispunt Tholen ook echo’s gedaan. “Dat is gewoon geweldig”, zegt Alexander. “De tijd is voorbij dat je mensen met woorden gerust kon stellen. Iedereen heeft voor een bezoek aan ons al op Google gekeken en de grootste ellende voorbij zien komen. Je hebt meer nodig om mensen gerust te stellen en dan is een echo een geweldig apparaat. Maar niet alleen ter geruststelling, ook om dingen aan te tonen. We hebben daar al veel plezier van gehad.”

Dichter bij elkaar
Dankzij de Bravispunten zijn de huisartsen en het Bravis ziekenhuis dichter bij elkaar gekomen. Carin en Alexander zijn daar blij om. “Dertig jaar geleden waren het ziekenhuis met het laboratorium voor de huisartsen ver weg. Het waren twee werelden met onderling veel onbegrip”, aldus Alexander. “Ik heb dat in die afgelopen dertig jaar zien veranderen. Het is nu gelukkig veel en veel beter. Dat komt de patiënt alleen maar ten goede.”

Bravispunten
De Bravispunten zijn in het leven geroepen om zorg dichtbij de mensen te brengen. Diagnovum verzorgt de bloedafnames en functieonderzoeken. Thuiszorgorganisaties uit de regio regelen de dialyses en bloedtransfusies. De bloedmonsters worden onderzocht door Accureon, het laboratorium van Bravis. De functieonderzoeken worden beoordeeld door de medisch specialisten van Bravis. Daardoor zijn de uitslagen meteen in te zien door patiënt, aanvrager en specialist.

Kijk voor een overzicht van de Bravispunten op www.bravis.nl/locaties