Achterste glasvochtmembraanloslating

Wat is het glasvocht?

Het glasvocht (of glasachtig lichaam) is een gelei die het achterste gedeelte van het oog opvult. Dat is de ruimte tussen ooglens en netvlies. Normaal glasvocht laat lichtstralen ongehinderd door.

Wat is een achterste glasvochtmembraanloslating?

Naarmate u ouder wordt, krimpt het glasvocht. Het kan dan gebeuren dat het glasvocht loslaat van de achterkant van het netvlies. Daar zat het eerst aan vast met een membraan. Dit is een normaal proces. Het is wel belangrijk dat het netvlies hierdoor geen afwijkingen vertoont.

Oorzaak achterste glasvochtmembraanloslating

De meest voorkomende oorzaak van een achterste glasvochtmembraanloslating is veroudering. Er ontstaan verdichtingen of klonteringen in het glasvocht en de gelei krimpt. Bijziende mensen (hoge minsterkte) hebben hiervoor meer aanleg.

Symptomen achterste glasvochtmembraanloslating

Wanneer het glasvocht krimpt en plotseling loslaat van de achterkant van het netvlies kunnen lichtflitsen optreden. Deze flitsen worden vaak omschreven als “een TL-lamp die aan- en uitgaat” of als “bliksemflitsen”.

Verdichtingen of troebelingen in het glasvocht kunnen een schaduw op het netvlies geven. Hierdoor kuntanlekjes zien in allerlei vormen; puntjes, cirkels, draden, slierten, spinnenwebben. Tegen een lichte achtergrond zijn de vlekjes vaak duidelijker.

Hoewel deze troebelingen hinderlijk kunnen zijn, zijn ze meestal onschuldig. Het zien van één of meerdere (zwevende) vlekjes door glasvochttroebelingen noemen ze ook wel met de Franse term “mouches volantes”.

Risico’s van een achterste glasvochtmembraanloslating

Wanneer het glasvocht krimpt en zich lostrekt van het netvlies kan er in klein aantal gevallen een scheurtje in het netvlies getrokken worden. Zo’n scheurtje in het netvlies kan in weer een klein deel van de gevallen het begin zijn van een netvliesloslating. Dit is een ernstige aandoening van het oog die het zicht bedreigt. Gelukkig kan het wel goed behandeld worden met een operatie. Bij het ontstaan van een scheurtje in het netvlies kan soms ook een bloeding in het glasvocht ontstaan, die klachten kan geven zoals hiervoor beschreven.

De kans op netvliesproblemen bij een achterste glasvochtmembraanloslating is niet groot. Wel moeten mensen met plotseling ontstane (of toename van) klachten van vlekjes, flitsen en/of uitval van het gezichtsveld op korte termijn het oog laten onderzoeken. Neem hiervoor contact op met de huisarts. Bent u pas nog bij de oogarts geweest? Neemt u dan contact op met de spoedeisende hulp.

Onderzoek

Door het oog te onderzoeken zien we of het bij vlekken en flitsen gaat om onschuldige klachten of niet. De oogarts onderzoekt heel het oog. Hierbij hoort een onderzoek van het netvlies met pupilverwijdende oogdruppels. Door deze druppels ziet u enkele uren minder goed. U kan daarna niet zelf autorijden. Neem een chauffeur mee.

Behandeling

Bij klachten van vlekjes en/of flitsen is het dus belangrijk eerst vast te stellen wat de oorzaak is.

Bij een achterste glasvochtmembraanloslating zonder afwijkingen in het netvlies is er géén behandeling nodig. De ruimte tussen het gekrompen glasvocht en het netvlies vult zich vanzelf met ander vocht.

Wanneer er echter een scheurtje in het netvlies zit, is meestal een laserbehandeling nodig. Het netvlies wordt dan aan de onderlaag vastgezet om zo een netvliesloslating te voorkomen.

Verloop van de klachten van vlekken en flitsen

Glasvochttroebelingen worden op den duur vaak wat kleiner. Sommige troebelingen kunnen van plaats veranderen of zelfs verdwijnen. Mensen raken uiteindelijk ook meer aan de vlekjes gewend, waardoor ze er minder last van hebben. Het duurt soms wel lange tijd (maanden).

Heel soms blijven de glasvochttroebelingen zo storend dat ze door een operatie worden weggehaald.

Lichtflitsen verdwijnen meestal weer vanzelf, hoewel ze soms bij snelle oogbewegingen of in het donker nog wel enige tijd gezien kunnen worden.

Wanneer moet u contact opnemen?

Krijgt u last van:

  • méér flitsen;
  • méér zwarte, bewegende vlekjes;
  • plotseling minder zien met het oog;
  • donkere stilstaande vlek in beeld (gezichtsvelduitval)?

Neem dan binnen 24 uur contact op met de polikliniek oogheelkunde.

 

Op maandag t/m vrijdag tussen 8.00 - 17.00 uur belt u met de polikliniek van de oogartsen via telefoonnummer 088 -70 68 980.

 

Buiten deze tijden belt u met de afdeling spoedeisende hulp:

  • locatie Bergen op Zoom 088 – 70 67 302
  • locatie Roosendaal 088 – 70 68 889

Vragen

Als u nog vragen heeft, bel dan naar de polikliniek oogheelkunde.

 

01/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?