Onderzoek en behandeling op de afdeling medische psychologie (Volwassenen en ouderen)

Inleiding

Uw behandelend arts heeft u verwezen naar de afdeling medische psychologie. Het specialisme medische psychologie behandelt kinderen, volwassenen en ouderen met psychische klachten en problemen die samenhangen met gezondheid. De psychologen worden ondersteund door psychodiagnostisch medewerkers en secretaresses. In deze folder vindt u algemene informatie over de klachten waarmee u als volwassene of oudere terecht kunt en over de werkwijze.

Met welke klachten kunt u bij ons terecht?

Iedereen kan in zijn of haar leven te maken krijgen met gezondheidsproblemen waarbij psychologische zorg wenselijk is. U kunt op de afdeling medische psychologie terecht voor hulp bij:

  • angst- of stemmingsklachten die samenhangen met gezondheidsproblemen en/ of medische onderzoeken en ingrepen;

  • posttraumatische stressklachten die verband houden met een medische aandoening, ingreep of behandeling;
  • cognitieve klachten, dat wil zeggen klachten met de denkfuncties. Denk hierbij aan problemen met aandacht, geheugen en oplossingsgericht denken; 
  • het veranderen van leefgewoonten die in verband met het ziektebeeld noodzakelijk zijn;
  • leren omgaan met chronische lichamelijke klachten. 

Eerste contact

Alleen een medisch specialist van het Bravis ziekenhuis kan u naar onze afdeling verwijzen. 

De medisch specialist stuurt de verwijzing digitaal. U ontvangt daarna een bevestiging dat u op de wachtlijst bent geplaatst. Zodra u aan de beurt bent, wordt u uitgenodigd voor een eerste, oriënterend gesprek (eventueel samen met uw partner). In dit gesprek, dat ongeveer 45-60 minuten duurt, wordt gevraagd naar uw klachten, uw hulpvraag en naar enige achtergrondinformatie. Aan de hand hiervan kan (neuro)psychologisch onderzoek en/of behandeling worden voorgesteld. Besproken wordt of dat hier kan worden geboden of dat u daarvoor naar een andere hulpverlener of instantie dient te worden verwezen. 

Onderzoek (diagnostiek)

Bij een (neuro)psychologisch onderzoek worden naast gesprekken ook testen en vragenlijsten gebruikt om de klachten in kaart te brengen en te begrijpen. Voorbeelden hiervan zijn intelligentietesten, geheugentesten, specifieke klachtenvragenlijsten en persoonlijkheidsvragenlijsten. Zo nodig vindt een gesprek plaats met uw partner of andere naaste, uiteraard na uw toestemming. Na afronding van het onderzoek worden de resultaten door de psycholoog zelf of soms door de verwijzend specialist met u besproken. U krijgt uitleg over de achtergrond van uw klachten en er worden adviezen gegeven over het omgaan met uw klachten en welke behandeling eventueel mogelijk is. Zo nodig of wanneer u dit wenst, kunnen bij de bespreking anderen aanwezig zijn. 

Behandeling

Psychologische behandeling bestaat meestal uit individuele gesprekken. Behandeling kan ook in een groep plaatsvinden, waarbij het accent vooral ligt op training, voorlichting en lotgenotencontact. Er zijn groepsbehandelingen voor patiënten met chronische pijn en/of vermoeidheid, met slaapproblemen en voor patiënten met cognitieve klachten. 

De psychologen zijn breed opgeleid en beschikken over verschillende methoden en middelen die aansluiten bij uw klacht(en) en uw persoon. Veel gebruikte behandelvormen zijn Cognitieve Gedragstherapie (CGT), Acceptance and Commitment Therapy (ACT), inzichtgevende gesprekstherapie, traumabehandeling (EMDR), psycho-educatie (voorlichting en advies met betrekking tot psychische klachten) en ontspanningstraining. 

 

Behandeltrajecten bij medische psychologie zijn kortdurend (4-6 gesprekken). Wanneer uw psycholoog denkt dat langduriger behandeling nodig is, of als de problematiek zich niet leent voor behandeling op medische psychologie, wordt met u overlegd over doorverwijzing naar een andere hulpverlener of instantie. 

Vertrouwelijke informatie

De psychologen en psychodiagnostisch medewerkers hebben een beroepsgeheim. De informatie die met medewerkers van de afdeling gedeeld wordt, is vertrouwelijk. Gespreksgegevens worden vastgelegd in uw medisch dossier en zijn in principe alleen in te zien door de medewerkers van de medische psychologie. Officiële brieven en rapportages zijn alleen inzichtelijk voor behandelaars van het ziekenhuis met wie u een behandelrelatie hebt. Gedacht kan worden aan een medisch specialist die u heeft verwezen of aan een behandelteam waarvan de psycholoog deel uitmaakt.

Informatieverstrekking aan andere hulpverleners of instanties buiten het ziekenhuis vindt alleen plaats na uw (soms schriftelijke) toestemming.

Inzagerecht

U hebt volgens de Wet Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) recht op kennisname van rapportage van onderzoek of behandeling. De website https://www.bravisziekenhuis.nl/mijnbravis/ geeft u toegang tot (een gedeelte van) uw medische dossier in ons ziekenhuis. U kunt hier bijvoorbeeld uw gegevens controleren, uw afspraken inzien, of de brieven van de psycholoog naar de verwijzer bekijken.

Kwaliteitsbewaking

Wij streven naar een zo goed mogelijke zorgverlening. Op de afdeling wordt gewerkt conform de beroepscode van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). De psychologen zijn gezondheidszorgpsycholoog en/of klinisch psycholoog of werken onder eindverantwoordelijkheid van een BIG-geregistreerde psycholoog en vallen onder het tuchtrecht van de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg).

Het kan voorkomen dat er zaken zijn die u niet begrijpt of waar u ontevreden over bent. U kunt dit dan het beste met de psycholoog bespreken. Mocht dit niet tot een oplossing leiden, dan kunt u zich ook wenden tot het Patiënten Service Bureau van het ziekenhuis.

Locaties

Bergen op Zoom

De afdeling medische psychologie bevindt zich op de tweede verdieping van het Bravis ziekenhuis. Vanaf de receptie van de polikliniek volgt u route 28.

 

Adres

Bravis ziekenhuis, locatie Bergen op Zoom

Afdeling Medische Psychologie

Boerhaaveplein 1

4624 VT Bergen op Zoom

Telefoon: 088 – 70 67 423

E-mail: medischepsychologie@bravis.nl

 

Roosendaal

De afdeling medische psychologie bevindt zich op de begane grond van het Bravis ziekenhuis. Vanaf de receptie van de polikliniek volgt u route 75 D.

 

Adres

Bravis ziekenhuis, locatie Roosendaal

Afdeling Medische Psychologie

Boerhaavelaan 25

4708 AE Roosendaal

Telefoon: 088 70 67 423

E-mail: medischepsychologie@bravis.nl

Verder lezen

Op de website https://www.bravisziekenhuis.nl/specialismen-en-afdelingen/medische-psychologie kunt u meer informatie lezen en kennis maken met het team van de afdeling medische psychologie.

 

10/22

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?