Ambulante bloeddrukmeting

U bent naar de (hart)functieafdeling verwezen voor een ambulante bloeddrukmeting. De internist of cardioloog wil meer weten over uw bloeddruk tijdens u normale, dagelijkse activiteiten. In deze folder kunt u meer lezen hoe de 24 uur bloeddrukmeting thuis verloopt.

Inleiding

Er is voor u een afspraak gemaakt op de (hart) functieafdeling voor een ambulante bloeddrukmeting. De bloeddrukmeter krijgt u 24 uur mee naar huis. De specialist is geïnteresseerd in de reactie van uw bloeddruk tijdens uw normale activiteiten, zoals beroepsmatige werkzaamheden, sporten, fietsen, emoties, huishoudelijke werk etc.

Het aansluiten van de bloeddrukmeter

De bloeddrukmeter wordt aangesloten door een functielaborant.

De functielaborant zal u vragen om uw bovenkleding uit te trekken en op een stoel te gaan zitten. De bloeddrukmeter wordt om uw arm geplaatst en aangesloten op de recorder. Om te voorkomen dat u een kapotte recorder meekrijgt die niet goed functioneert, meet de functielaborant handmatig de bloeddruk na en checkt de recorder. Trek op deze dag makkelijk zittende kleding aan die bij voorkeur niet te strak of knellend is. De functielaborant vertelt u wat er gebeurt en wat er van u wordt verwacht. Het aansluiten van de ambulante bloeddrukmeter duurt ongeveer 15 minuten.

De recorder

De recorder meet de bloeddruk overdag en ’s nachts iedere 30 minuten. U krijgt een formulier mee naar huis waarop u het één en ander moet invullen.

Wat u niet mag doen

  • Douchen, zwemmen, baden, etc. De bloeddrukmeter mag niet nat worden.
  • Niet aan de kabel(s) en recorder zitten.

Het verwijderen van de bloeddrukmeter

De volgende dag, na ongeveer 24 uur wordt de bloeddrukmeter weer verwijderd door de functielaborant. U meldt zich daarvoor op de afgesproken tijd bij de receptie van de (hart) functieafdeling. Daar levert u ook het ingevulde formulier in. Het afsluiten duurt ongeveer 5 minuten.

Tot slot

Dit onderzoek is volkomen pijnloos en ongevaarlijk.

Het oppompen van de band wordt door sommigen als onplezierig ervaren.

U krijgt de uitslag van het onderzoek van de internist of cardioloog bij uw eerstvolgende poliklinische controle.

Vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust. Tijdens kantooruren zijn de medewerkers van de (hart) functieafdeling te bereiken op:

  • Locatie Roosendaal telefoonnummer 088 - 70 68 533.
  • Locatie Bergen op Zoom telefoonnummer 088-70 67 289

 

 07/22

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?