Ingreep bij verstopte traanbuisjes (Anel/3 snip)

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling omdat u last heeft van verstopte traanbuisjes. Een verstopping of afsluiting van de traanwegen zorgt voor tranende ogen omdat het afvoersysteem van het traanvocht verstopt is of onvoldoende werkt. U krijgt van de oogarts een ingreep (anel / 3 snip). In het gesprek met uw behandelend arts heeft u al informatie ontvangen over de ingreep. In deze folder kunt u de mondelinge informatie nog eens nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op de ingreep.

Wat zijn verstopte traanbuisjes?

Een verstopping of afsluiting van de traanwegen zorgt voor tranende ogen omdat het afvoersysteem van het traanvocht verstopt is of onvoldoende werkt.

Symptomen

De meest voorkomende klacht bij een verstopping van de traanwegen is een tranend oog. Het overtollige traanvocht kan niet worden afgevoerd en stroomt over de ooglidrand weg. Omdat tranen het oogoppervlak beschermen tegen infectie kan een ontstoken traankanaal een teken zijn van een verstopping van de  traanweg. Bij een ontsteking van de traankanaaltjes of traanzak kan er in de ooghoek aan de neuskant een pijnlijke rode zwelling ontstaan. Bij druk op de traanzak kan slijm of pus uit de afvoerkanaaltjes komen.

Wat kunnen de oorzaken zijn van tranende ogen?

  • Te veel traanproductie.
  • Te weinig traanproductie of een verkeerde samenstelling van het traanvocht.
  • Een functiestoornis van de traanpomp van de oogleden.
  • Een vernauwde of verstopte traanbuis.

Voorbereiding

  • Tijdens de ingreep mag u geen sieraden dragen. Laat uw sieraden (ringen, horloges, kettingen, oorbellen etc.) thuis.
  • Draag geen make-up. Er mag geen make-up en crème op de huid rondom uw ogen zitten.

Dag van de ingreep

U mag voor de ingreep gewoon eten en uw gebruikelijke medicijnen innemen. Zorg dat u op tijd aanwezig bent. U neemt, eventueel met uw begeleider, plaats in de wachtkamer. Zodra u aan de beurt bent, brengen wij u naar de behandelkamer. Omdat we steriel werken, kan een begeleider niet bij de behandeling aanwezig zijn. Hij/zij kan wachten in de wachtkamer.

De ingreep

Anel-test: hierbij maken we eerst voorzichtig het traanpuntje met een stomp buisje een beetje wijder. Vervolgens spuiten we door een heel fijn buisje een kleine hoeveelheid zoutoplossing in het traankanaaltje. Wanneer het water in de neus of keel komt, zijn de traanwegen niet helemaal dicht. Meestal blijven ze na de behandeling (beter) open. Als er onder druk geen water doorstroomt naar de neus of keel is er een volledige verstopping.

 

3 Snip: is de traanpunt vernauwd of afgesloten, dan proberen we de traanpunt op te rekken of definitief te verwijden. Bij een verstopte traanpunt zijn er vaak nog meer verstoppingen in de traanwegen. Dit kan pas worden opgespoord nadat de traanpunt in het onderooglid geopend is.

Na de ingreep

U kunt alles weer doen. U heeft geen beperkingen.

Tot slot

Als u klachten krijgt, neem dan direct contact op met:

  • polikliniek oogheelkunde 088 – 70 68 980

 

Voor spoed buiten onze werktijden belt u met de spoedeisende hulp:

  • spoedeisende hulp locatie Bergen op Zoom 088 – 70 67 302
  • spoedeisende hulp locatie Roosendaal 088 – 70 68 889

Vragen

Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met de polikliniek oogheelkunde.

 

12/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?