Behandeling met CO2-laser

Wat is een CO2-laser?

Een laser is een apparaat dat in korte tijd een zeer grote hoeveelheid licht geeft. Dit speciale licht wordt gebundeld tot een laserstraal. Er zijn verschillende lasers die allemaal een verschillende soort licht gebruiken. Een CO2-laser gebruikt een geconcentreerde bundel infrarood licht die watermoleculen in de huid extreem opgewarmd. Hierdoor verdampt het behandelde huidlaagje. Met deze laser kunnen zeer precies dunne lagen van de huid verwijderd worden. Laagje voor laagje kunnen hiermee ook diepe afwijkingen van de huid worden verwijderd.

Indicatie voor CO2-laserbehandelingen

  • Condylomata = genitale wratten
  • HSIL = door HPV (humaan papilloma virus) ontstane afwijkingen

Met een CO2-laser kunnen deze afwijkingen van de vulva (schaamlippen), vagina (schede) en rondom de anus worden verwijderd. De afwijkingen kunnen terugkomen. De behandeling kan dan vaak nog een keer  plaatsvinden.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Tijdens de behandeling moet u, en iedereen die in de ruimte waar de behandeling plaatsvindt, een bril dragen. Laserlicht is namelijk schadelijk voor de ogen. De arts, of de persoon die u behandelt, zal u deze bril geven. Daarnaast moeten alle spiegelende oppervlakten afgedekt zijn.

 

De behandeling is pijnlijk. Pijnstilling in de vorm van een crème, lokale injecties of sedatie analgesie (“roesje”) kan nodig zijn. Dit is afhankelijk van behandeling en per patiënte verschillend.

  • Crème moet u 1 tot 2 uur vóór de behandeling dik op de huid smeren.
  • De andere pijnstilling zal uw arts u geven.
  • Lokale injecties zal de arts bij u toedienen.

 

Sedatie analgesie (“roesje”) betekent dat via een infuus slaapmiddelen en/of pijnstillers worden toegediend.

 

Soms zijn de afwijkingen te uitgebreid om tegelijk te worden behandeld. Dan wordt een volgende afspraak gepland.

Na de behandeling

Door de behandeling ontstaat een wond waar vocht uit komt. De huid voelt wat branderig aan en ziet er vaak uit als een flinke schaafwond. Het behandelde gebied kan enkele dagen dik zijn. Afhankelijk van de diepte van de wond, geneest deze binnen enkele dagen tot 3 weken.

Na de behandeling krijgt u een zalf voorgeschreven om een wondinfectie te voorkomen. U kunt eventueel paracetamol innemen tegen de pijn.

Bijwerkingen

Er kunnen verschillende soorten bijwerkingen ontstaan. Bijwerkingen kunnen direct na de behandeling ontstaan. Soms krijgt u pas na enkele weken bijwerkingen. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk. In zeldzame gevallen kunt u bijwerkingen krijgen die niet meer weggaan.
 

  • Roodheid en zwelling van de huid komen veel voor. Deze verdwijnen meestal vanzelf na enkele dagen tot weken.
  • Witte/lichte vlekken (pigment vermindering) of donkere vlekken. Na enkele maanden tot een jaar verdwijnen de deze vlekken meestal. Soms verdwijnen deze vlekken niet. Blootstelling aan zonlicht moet worden voorkomen. In het vulvaire gebied is dit meestal niet aan de orde.
  • Infecties zijn zeldzaam. Mocht een infectie optreden ziet u dat het heldere vocht een gelige kleur krijgt en mogelijk ook vervelend gaat ruiken. Neem bij deze klachten contact op met de polikliniek gynaecologie. Telefoonnummer: 088 - 70 66 600 keuze 2.
  •  Littekens ontstaan regelmatig na behandeling van grotere afwijkingen, waarbij diepe behandeling heeft plaatsgevonden.

Wat kunt u zelf doen?

Na het douchen of baden de behandelde huid voorzichtig droogdeppen. Niet wrijven met een handdoek of washandje omdat de huid dan gemakkelijk beschadigd kan raken.

Afspraak

U krijgt een afspraak voor controle op de polikliniek na enkele weken.

Vragen

Bij klachten en/of vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek gynaecologie. Telefoonnummer: 088 - 70 66 600.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?