Behandeling Mohs micrografische chirurgie

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling omdat er bij u huidkanker is geconstateerd. In overleg met uw behandelend arts is besloten dat u behandeld wordt volgens de Mohs micrografische chirurgie methode, dit is een speciale operatietechniek bij huidkanker. In het gesprek met uw arts of behandelaar heeft u al informatie ontvangen over de aandoening en deze operatietechniek. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op uw behandeling.

Inleiding

In overleg met uw behandelend arts is besloten dat u behandeld wordt volgens de Mohs micrografische chirurgie methode. Mohs chirurgie is voor de vorm van huidkanker die bij u is geconstateerd de beste behandelmethode. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Deze folder bevat algemene en aanvullende informatie over de Mohs ingreep.

Wat is huidkanker?

Kanker is een abnormale groei van cellen op een ongecontroleerde en onvoorspelbare wijze. Het kankerweefsel groeit ten koste van het omliggende gezonde weefsel. De groei van kankercellen begint in de bovenste laag van de huid en de kwaadaardige plek groeit naar beneden en maakt wortels en uitbreidingen (in de vorm van sprietjes) onder de huid. Sommige van deze uitlopers zijn zo klein dat je ze alleen met een microscoop kunt zien. De tumor die je op de huid ziet, is soms slechts een klein gedeelte van de totale tumor.

Er zijn meerdere vormen van huidkanker. De meest voorkomende vormen van huidkanker (carcinomen) zijn het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom.

Wat is Mohs chirurgie?

Mohs chirurgie is vernoemd naar Frederick Mohs. Begin jaren veertig heeft deze professor aan de universiteit van Wisconsin (Verenigde Staten) een manier ontwikkeld om zo huidbesparend mogelijk huidkanker te behandelen. Mohs chirurgie is geschikt voor huidkanker van het type basaalcelcarcinoom.

Voorbereiding op de operatie

Voor de operatie krijgt u een intakegesprek. Hier wordt uw relevante medische voorgeschiedenis, medicijngebruik, allergieën en eventuele andere bijzonderheden besproken die van invloed kunnen zijn op de operatie. Zorg dat u een actueel overzicht van uw medicijnen bij u heeft tijdens het intakegesprek. Als u bloedverdunners gebruikt, moet u dat melden aan de arts. Meld eveneens bij de arts wanneer u een pacemaker of ICD heeft, zodat hier rekening mee wordt gehouden.

U hoeft niet nuchter naar de polikliniek te komen; u mag ’s ochtends gewoon eten en drinken. Wanneer u suikerziekte heeft, is het verstandig om iets te eten mee te nemen. Wij verzoeken u geen verzorgingsproducten of make-up aan te brengen op het gezicht.

De operatie

Op de afgesproken datum en tijd meldt u zich bij de polikliniek dermatologie in het Bravis ziekenhuis, locatie Bergen op Zoom.

De operatie bestaat uit meerdere onderdelen en vindt plaats onder plaatselijke verdoving.

Voor de operatie vinden een aantal voorbereidingen plaats, worden enkele vragen gesteld en worden er soms foto’s gemaakt. De plek van de huidkanker wordt afgetekend, waarna het operatiegebied verdoofd wordt. Het inspuiten van de verdovingsvloeistof kan een brandend gevoel geven. U krijgt een langwerkende verdoving toegediend om te voorkomen dat u tijdens de dag pijn voelt. Het operatiegebied wordt gedesinfecteerd en afgedekt met steriele doeken. Tijdens de operatie voelt u wel dat de arts bezig is, maar het mag niet pijnlijk zijn. Als de huidkanker weggesneden is, brandt de arts de kleine bloedvaatjes dicht en verbindt de assistente de wond. Dit gedeelte van de operatie duurt 20 minuten.

Onderzoek weggenomen weefsel

Het weggenomen weefsel wordt ter plaatse door onze laboratoriumanalist bewerkt. Deze vriest de weefselstukjes in en snijdt ze in kleine plakjes. De plakjes worden onder de microscoop door de behandelend dermatoloog bekeken en beoordeeld om te zien of er nog huidkanker in de snijranden van het weefselstukje aanwezig is. Door alle snijranden te merken met een kleur en een tekening te maken van de plakjes, is precies te zien waar eventueel nog huidkanker is achtergebleven. Deze procedure kan één à twee uur duren.

Verdere verloop operatie

U krijgt direct de uitslag van het microscopisch onderzoek. Zijn er nog huidkankercellen te zien, dan snijdt de arts nog een stukje huid weg. Deze huid wordt dan meteen weer onderzocht. Deze procedure wordt herhaald totdat alle huidkanker weg is.

De arts bespreekt vervolgens met u de mogelijkheden om de wond te sluiten. Soms is het beter om de wond (of een gedeelte) vanzelf te laten genezen. In enkele gevallen wordt de plastisch chirurg erbij betrokken om de wondranden te sluiten. Dit zal met u worden besproken.

Opmerking

Een Mohs operatie kan enkele uren tot een hele dag duren. Tussen de operaties door kunt u rusten, lezen of op uw laptop werken. Wij raden aan om iemand mee te nemen om u te vergezellen. Voor uw rust en die van de andere patiënten, vragen wij u slechts één iemand mee te nemen. Wanneer u tijdens de lunch bij ons bent, wordt er voor een broodje gezorgd. Tussen de behandelingen door wordt voor koffie en thee gezorgd. Indien u een voedselallergie heeft, kunt u dit zelf aan ons doorgeven.

Na de operatie

Na de operatie mag u weer naar huis. Het wordt afgeraden zelf een voertuig te besturen. Meestal valt de pijn wel mee. Heeft u toch pijn dan kunt u paracetamol nemen, maximaal 4 maal daags 2 tabletten van 500 mg. Gebruik geen andere pijnstillers, die hebben vaak een bloedverdunnende werking en dat vergroot de kans op een nabloeding. De eerste dagen kan er een rode of blauwe zwelling verschijnen rond het operatiegebied. Dit is een soort blauwe plek, maar is geen reden tot ongerustheid.

Complicaties

  • Infectie

Er bestaat een klein risico op infectie. De wond doet zeer en u heeft een kloppend gevoel rond de wond. Als dit gebeurt, neemt u contact op met het secretariaat. Zij zullen u enkele vragen stellen om te beoordelen of het inderdaad om een infectie kan gaan. Bij twijfel of verdenking op een infectie zal de secretaresse overleggen met uw arts hoe de infectie te behandelen. Het kan voorkomen dat u naar de polikliniek moet komen.

  • Nabloeding

Zoals bij iedere operatie bestaat de kans op een nabloeding. Om dit te voorkomen heeft u een drukverband gekregen. Het is belangrijk dat u dit verband zo lang laat zitten als met u is afgesproken. Bij een nabloeding komt er bloed onder het verband uit of sijpelt het door het verband heen. Druk met een schone (thee)doek gedurende 15 minuten continu stevig tegen de wond. Indien het bloeden niet stopt, neemt u contact met het secretariaat op. Buiten openingstijden neemt u contact op met de spoedeisende hulp van het Bravis ziekenhuis, locatie Bergen op Zoom.

Leefregels na de operatie

Om de kans op een nabloeding te verkleinen, mag u de eerste 24 uur na de ingreep niet bukken, niet zwaar tillen en moet u voldoende rust nemen. De eerste week moet u het rustig aan doen, niet sporten of lichamelijk zwaar werk verrichten.

 

Het drukverband mag meestal na 24 – 48 uur verwijderd worden. Tot die tijd is douchen en haren wassen niet (goed) mogelijk. Hechtpleisters onder het drukverband laat u zitten totdat de hechtingen verwijderd worden. Deze hechtpleisters mogen wel nat worden.

Krijgt u andere instructies mee voor verband -en pleisterwissel, volg deze dan op.

Controle

Eén à twee werkdagen na de operatie zal de doktersassistente u bellen om te kijken hoe het met u gaat. Vragen kunt u aan haar stellen. Binnen een week na ingreep komt u terug voor een wondcontrole, verbandwissel en/of om de hechtingen te verwijderen.

Nadien krijgt u huidcontroles zoals gebruikelijk na huidkanker.

De te verwachten resultaten

De Mohs techniek wordt voornamelijk gebruikt om huidkanker met een onvoorspelbaar groeipatroon in het gezicht te opereren. Dit kan betekenen dat het ontstane defect groter is dan u zich had voorgesteld. U kunt er echter zeker van zijn dat er geen overtollig gezonde huid is weggenomen, aangezien we ons laten leiden door de microscoop en alleen daar huid wegnemen waar de huidkanker zich bevindt.

Na iedere ingreep ontstaat er een litteken. Afhankelijk van de plaats waar geopereerd wordt, de grootte van de wond en uw eigen genezingsaanleg, zal dit litteken meer of minder zichtbaar zijn.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met het secretariaat dermatologie op telefoonnummer 088 – 70 67 374 tijdens werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur.

In dringende gevallen buiten kantoortijden neemt u contact op met de spoedeisende hulp locatie Bergen op Zoom op telefoonnummer 088 – 70 67 302.

 

8/22

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?