Behandeling van de aangedane arm en hand bij baby's (MuSSAP)

U gaat samen met uw baby deelnemen aan een behandelprogramma van de revalidatieafdeling. Het doel is het verbeteren van vaardigheden van de aangedane arm en hand bij baby's. Baby's kunnen voor tijdens of na de geboorte hersen- en/of zenuwbeschadiging hersen- en/of zenuwbeschadiging oplopen. Belangrijk is om al vroeg met behandelingen te beginnen.

Inleiding

Baby’s kunnen vóór, tijdens of na de geboorte een hersen- en/of zenuwbeschadiging oplopen. Hierdoor gebruiken ze soms één van beide handen minder goed. Dit kan al vroeg te zien, soms ook pas later.

 

Het doel van het behandelprogramma is het gebruik verbeteren van de aangedane arm en hand. Het is belangrijk om al vroeg te beginnen. De kans is dan groter dat de arm en hand zich nog verder ontwikkelen. Op een speelse manier stimuleren we spel en dagelijkse activiteiten. De samenwerking met ouders is erg belangrijk. We doen het samen.

 

Doordat uw kindje één arm en hand minder gebruikt, doet uw kindje minder bewegings- en gevoelservaring op met deze arm en hand. De zenuwbanen die zorgen voor de aansturing van bewegingen en het waarnemen van gevoelsprikkels, ontwikkelen zich minder goed.

Met MuSSAP proberen we met hulp van het “horloge” ritmische multi-sensorische prikkels te geven. Deze prikkels versterken de aandacht voor de arm en hand. Bewust zijn van de arm en hand is een voorwaarde voor inzet van de behandeling.

De behandeling

MuSSAP is een thuisbehandeling. Als ouders oefent/ en speelt u doelgericht met uw kindje. U krijgt ondersteuning vanuit de ergotherapeut.

 

U oefent 8 weken achtereen, 7 dagen per week, dagelijks 3 x 10 minuten met uw kindje. Samen met u bekijken wij of dit het juiste moment is om te starten. Zowel voor uw kindje, maar ook voor u als ouders. Mogelijk kunnen kinderopvang of familie leden u ondersteunen tijdens de oefensessies.

Wij vragen u wekelijks minimaal 2 video's te maken van deze oefensessies. Deze stuurt u op naar de therapeut zodat zij een indruk krijgt van het verloop. De therapeut kan dan tijdens de coaching goed inhaken op de toegestuurde video's.

 

Naast de inzet van de MuSSAP in deze 8 weken, krijgt u als ouder ook meer inzicht en vaardigheden om de inzet van de arm en hand op een speelse manier te stimuleren. Bijvoorbeeld tijdens verzorgingsmomenten en spelmomenten.

 

De eerste en ook laatste afspraak vindt plaats in het Bravis Ziekenhuis. De ergotherapeut geeft uw kindje verschillende speeltjes. Dit wordt gefilmd en gescoord, waardoor er ook duidelijkheid is over het effect van de behandeling.

Tijdens de eerste afspraak krijgt u uitleg van het programma en maken we afspraken de begeleiding verder eruit gaat zien.

Aan de slag met de MuSSAP

Uitgangshouding

  • uw kindje; tijdens het oefenen is het belangrijk dat uw kind zoveel mogelijk rechtop, maar in een stabiele houding zit. Dit kan zijn in het wipstoeltje, maar ook in de kinderstoel.
  • uzelf; u zit tegenover uw kind, zodat er goed oogcontact is.
  • de filmcamera; het liefst boven en achter uw schouder. Stimuleert u de linkerhand van uw kind, dan de camera boven uw rechterschouder. Bij stimuleren van de rechterhand van uw kind boven uw linkerschouder, dus in een schuine hoek filmen.

 

Aandachtspunten

  • het is belangrijk dat uw kind volledig in beeld is, ook beide handen.
  • film niet vanuit de selfie-stand, omdat dit uw kind afleidt van het spel.
  • een statief of selfiestick kan helpend zijn om je handen vrij te houden.

 

De gemoedstoestand van uw kind

Het is belangrijk dat uw kindje ontspannen kan spelen. Wanneer uw kindje signalen van ongemak toont, of gaat huilen, stopt u de oefensessie. Probeert u het dan later nog eens.

 

Het oefenen met het polsbandje

  • Tijdens het oefenen probeert u de aandacht van uw kindje op uzelf te richten door geluidjes te maken, liedjes te zingen, oogcontact te maken, kiekeboe spelletjes etc.
  • Wanneer het bandje van het horloge trilt, oplicht en geluid maakt, bent u zelf zo veel mogelijk stil, zodat uw kind de aandacht op de arm met het bandje kan richten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stappenplan

                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vragen

Heeft u vragen? Wij zijn bereikbaar via het secretariaat revalidatie T; 088 70 67 313.

 

03/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?