Behandeling van spataderen middels ambulante flebectomie(Muller techniek)

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling en u zult binnenkort een behandeling ondergaan omdat u last heeft van spataderen. In het gesprek met uw arts of behandelaar heeft u al informatie ontvangen over de behandeling. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op uw behandeling.

Inleiding

In overleg met uw behandelend arts op de polikliniek flebologie heeft u besloten een afspraak te maken voor een poliklinische flebectomie-behandeling.

Deze folder geeft informatie over deze behandeling.

Deze behandeling is geschikt voor spataderen aan de zijtakken van de grote vaten.

Voorbereidingen

Op de dag van de behandeling mag u de benen niet insmeren met een crème of bodylotion omdat dit de kous aan kan tasten.

Scheer uw benen niet om wondjes te voorkomen.

Bij behaarde benen wordt indien nodig het te behandelen gebied door de assistente geschoren.

Draag ruime schoenen en makkelijke kleding. U krijgt na de behandeling verband om uw been.

We adviseren om op de dag van de behandeling te zorgen voor vervoer.

 

Gebruikt u bloedverdunners? Overleg met uw arts of u hier tijdelijk mee moet stoppen.

Dag van de behandeling

U meldt zich bij de secretaresse, waarna u plaats kunt nemen in de wachtruimte. De assistente komt u daar ophalen en neemt u mee naar de behandelkamer, waarbij ze u vraagt uw schoenen, kousen en rok/pantalon uit te doen.

In de behandelkamer neemt u staande plaats op een voetenbankje.

De arts of physician assistant markeert met een pen welke spatader verwijderd wordt. Daarna neemt u plaats op de behandeltafel. De huid wordt gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd en hierna afgedekt met steriele doeken.

Er worden kleine sneetjes, van ongeveer 3 mm gemaakt op enkele centimeters afstand van elkaar. De arts of physician assistant trekt via deze sneetjes de spatader met een haakje naar buiten. De behandeling is in principe niet pijnlijk. Desalniettemin ervaren sommige mensen wel pijn door de trek aan de omringende aderen of zenuwtakjes. Tijdens de behandeling kan dat meestal goed verholpen worden. Om bloeduitstortingen tegen te gaan, worden direct na de behandeling een (druk)verband en elastische kous aangelegd.

Soms worden de sneetjes met een hechtstripje gedicht. Soms is dat niet nodig.

Na de behandeling

Na de behandeling moet u een kwartier gaan zitten met het been hoog. Hierna dient u een kwartier te wandelen over de gang. Voordat u naar huis gaat, vindt er nog een controle van het verband plaats op nabloeden of andere bijzonderheden.

U mag niet zelf autorijden op de dag van de ingreep dus zorg voor vervoer.

 

Na de ingreep kan er een vervelend gevoel worden ervaren, meestal als gevolg van een bloeduitstorting. Mocht het erg pijnlijk zijn omdat het verband te strak lijkt, met als gevolg een dikke voet, kunt u uiteraard contact opnemen met de polikliniek flebologie.

Het na de ingreep aangelegde verband en de elastische kous blijft drie dagen dag en nacht zitten. Zolang uw been verbonden is, mag het verband niet nat worden. Na deze drie dagen mag u de steunkous overdag nog dragen als u dit als prettig ervaart. Door steun te geven wordt de last die veroorzaakt wordt door de bloeduitstorting verminderd. Na enkele weken vindt er een poliklinische controle plaats, dan zijn de bloeduitstortingen en kleine bloedstolsels verdwenen en is het resultaat goed te beoordelen.

Adviezen voor na de behandeling

  • Bewegen is goed. U dient regelmatig te wandelen en te bewegen wat de genezing bevordert.
  • Het is beter om 1 week niet intensief te sporten of zwaar te tillen. Werk hervatten kan meestal vrij snel.

Complicaties

Bloeduitstortingen en bloedstolsels onder de huid worden altijd waargenomen. Dit trekt vanzelf weg.

Zeldzame complicaties kunnen zijn: wondinfectie, ernstige aderontsteking, slechte wondgenezing, allergische reactie of zenuwbeschadiging.

Bereikbaarheid

Bij problemen kunt u altijd contact opnemen met de polikliniek flebologie.

Spatadercentrum Zuid-west

Locatie Bergen op Zoom: 088- 70 67 640

Locatie Etten-Leur: 076 – 50 42 000

Tot slot

Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is of bent u na de ingreep ongerust, dan vernemen wij dat graag van u.

 

12/18

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?