Besnijdenis kind (Circumcisie)

Uw kind is bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling van de uroloog. In overleg met de uroloog heeft u besloten uw zoontje te laten besnijden. Tijdens deze operatie verwijdert de specialist een gedeelte of de gehele voorhuid van de penis. Eén ouder mag het kind begeleiden naar de operatieafdeling en aanwezig zijn bij de inleiding tot de narcose. In het gesprek met de arts heeft u al informatie ontvangen over de operatie. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u en uw kind zich kunnen voorbereiden op de operatie.

Inleiding

U heeft in overleg met de uroloog besloten uw zoontje te laten besnijden. Tijdens deze operatie verwijdert de specialist een gedeelte of de gehele voorhuid van de penis. Eén ouder mag het kind begeleiden naar de operatieafdeling en aanwezig zijn bij de inleiding tot de narcose.

Reden van de besnijdenis

De meest voorkomende reden voor een besnijdenis is een te nauwe voorhuid van de penis. Hierdoor ontstaan moeilijkheden bij het plassen en kan de eikel of voorhuid gaan ontsteken.

Sommige religies schrijven besnijdenis van jongens voor. Tenslotte zijn er ouders die bij hun zoon een besnijdenis wensen om hygiënische redenen.

Voorbereiding op de besnijdenis

Vertel uw zoon vooraf dat na de besnijdenis:

  • Plassen in het begin pijn kan doen.
  • Zijn penis dik en rood is.
  • Er bloed en korstjes op zijn penis zitten.
  • Er verband om zijn penis zit.

Nuchterbeleid

Voor de operatie is het belangrijk dat uw kind optijd nuchter is. Nuchter betekent dat uw kind niets eet of drinkt. Dit is belangrijk complicaties tijdens de narcose te voorkomen. Meer informatie over het nuchterbeleid kunt u lezen in de folder Nuchterbeleid kinderen tot 16 jaar.

De operatie

De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Bij de operatie kan de uroloog de voorhuid losmaken of verwijderen. Vaak zijn de voorhuid en de eikel verkleefd. De specialist maakt deze verkleving tijdens de operatie los. De eikel ziet er de eerste dagen na de operatie rood, gezwollen en geïrriteerd uit. Dit is niet verontrustend. De eikel blijft na de operatie geheel of gedeeltelijk onbedekt. Dit kan de eerste weken plaatselijk irriteren. Na de operatie wordt de penis verbonden met een vettig gaas of zalf en daar omheen steriel verbandgaas. De operatie duurt twintig tot dertig minuten.

Na de operatie

Zijn er geen complicaties? Dan mag uw zoon naar huis. De dag na de operatie mag uw zoon weer gewoon doen wat hij wil. Heeft uw zoon pijn? Geef hem dan drie tot vier keer per dag een tablet kinderparacetamol of een zetpil. U krijgt een afspraak voor poliklinische controle van de wond.

Advies voor thuis

Het drukverband mag u de dag na de operatie verwijderen. Zit het vast geplakt? Week het verband dan los met lauw water. Uw zoon mag daarna weer douchen en na een week weer in bad. Gaat het drukverband er op de dag van de operatie af en bloedt het wondje nog? Verbind dan de penis opnieuw. Dagelijks douchen en een schone onderbroek zorgen voor voldoende hygiëne. Breng na het douchen een dikke laag vaseline op de wond aan.

 

De hechtingen rond de eikel lossen spontaan op. Dit kan enkele weken duren. Geef uw zoon gewone onderbroeken aan (geen boxershorts). Die ondersteunen de penis en de wond krijgt rust. Uw zoon kan drie tot vijf dagen niet naar school. Het is beter dat hij de eerste twee weken niet sport. Zwemmen mag pas als de wond is genezen. Dat is na één tot twee weken. Verder mag hij alles doen.

Complicaties na de besnijdenis

Complicaties komen zelden voor en beperken zich bijna altijd tot de wond. Er kan een nabloeding optreden. Dit merkt u aan een bloederig verband of een bloeduitstorting onder een hechting. Soms ontstaat er een ontsteking.

 

Neem contact op met het ziekenhuis als:

  • De pijn steeds erger wordt.
  • Er pus of bloed uit de wond komt.
  • De penis steeds dikker wordt.
  • Uw kind koorts krijgt boven de 38,5ºC.

 

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust aan de uroloog, assistente of urologieverpleegkundige.

Contact

De poliklinieken urologie zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:

088 – 70 68 272

 

Buiten kantooruren kunt u bij problemen contact opnemen met de spoedeisende hulp:

088 - 70 68 889 Bravis ziekenhuis locatie Roosendaal

088 - 70 67 302 Bravis ziekenhuis locatie Bergen op Zoom

 

De urologieverpleegkundigen zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer
088 - 70 68 272

E-mail: urologie.verpleegkundigen@bravis.nl

 

07/23

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?