Borstverkleining

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling omdat u klachten heeft van te zware borsten. Door het gewicht van uw borsten kan pijn in de schouders, de rug en de hals ontstaan en snoeren bh-bandjes diep in de huid van de schouder. De borsten kunnen gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. U zult hiervoor een borstverkleining ondergaan. In het gesprek met de plastisch chirurg heeft u al informatie ontvangen over de borstverkleining. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op de operatie.

Inleiding

Zware borsten kunnen zowel psychisch als lichamelijk een zware last zijn. Door het gewicht van de borsten kan er pijn ontstaan in de schouders, de rug en hals. De bandjes van uw bh snoeren diep in de huid van de schouder. De borsten kunnen gevoelig of zelfs pijnlijk zijn. U kunt smetplekken krijgen onder uw borsten. Zware borsten kunnen in de weg zitten bij het sporten. Veel vrouwen hebben problemen met het vinden van passende kleding.

In Nederland zijn er jaarlijks ongeveer 4000 borstverkleinende operaties.

Resultaat en verwachtingen

Bij een borstverkleinende operatie proberen we binnen bepaalde grenzen rekening te houden met de gewenste cupmaat. Ook de plastisch chirurg zal een advies hebben over de meest geschikte grootte. Dit advies komt meestal overeen met de wens van de vrouw die de operatie wil ondergaan. De meeste vrouwen zijn tevreden over het resultaat. Wij kunnen echter geen garantie geven voor de gewenste cupmaat of voor een absolute symmetrie (gelijke vorm) van de borsten.

 

Na de operatie zijn de borsten kleiner en steviger, maar er zijn wel blijvende littekens. Hoe deze littekens eruit zien, verschilt per persoon. Ze kunnen vrij dik, rood en gevoelig worden. Dit herstelt zich meestal na verloop van maanden. De zwelling en gevoeligheid nemen af. De littekens worden meestal smaller en witter, maar kunnen ook breder worden. Soms zijn de borsten niet helemaal gelijk van grootte. Ook de vorm en de gevoeligheid van de tepels kan anders zijn dan voor de operatie. Het duurt zeker 6 maanden voor de borsten hun definitieve vorm hebben. Heel soms is een 2e operatie nodig voor een optimaal resultaat.

 

Na een operatie waarbij ook het klierweefsel onder de tepel wordt verwijderd, is borstvoeding niet meer mogelijk.

 

Onderzoek naar knobbeltjes of andere afwijkingen blijft na een borstverkleining goed uitvoerbaar. Meestal sturen wij het verwijderde weefsel voor onderzoek op naar de patholoog-anatoom. Deze controleert het verwijderde klierweefsel op eventuele afwijkingen. Bijzonderheden hoort u van uw plastisch chirurg.

Wat u moet weten voor de operatie

 

Medicijnen

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld coumarine, marcoumar, sinaspril, sintrom, ascal, APC, asprobruis, kinderaspirine) moet u dit melden tijdens het gesprek. Het gebruik van deze medicijnen moet u meestal 3 tot 10 dagen voor de borstverkleining stoppen. Instructies hierover krijgt u van de behandelend arts.

 

Roken en meeroken

Mensen die roken of meeroken hebben meer kans op complicaties en een slechtere wondgenezing. Het is belangrijk 6 weken voor de operatie niet te roken.

 

Afvallen

Als u te zwaar bent, is het verstandig voor een borstverkleinende operatie af te vallen om een beter resultaat te krijgen. Wanneer u dit na de operatie doet, verslappen de borsten weer. Als u op het streefgewicht bent gekomen, maakt u een afspraak met de plastisch chirurg. De operatie kan dan zonder onnodige risico's worden uitgevoerd met een goede kans op een mooi resultaat.

 

Vergoeding

De medisch adviseur van uw zorgverzekeraar beslist over de vergoeding. Het kan zijn dat deze adviseur u oproept voor zijn spreekuur.

Als de zorgverzekeraar de operatie niet vergoedt, krijgt u van de plastisch chirurg een opgave van de kosten.

Voor de operatie

U ligt 1 nacht in het ziekenhuis voor een borstverkleinende operatie. Neem pyjama's en bh's mee met een voorsluiting. Wij kunnen dan de operatiewond gemakkelijk verzorgen. Op de dag van opname tekent de plastisch chirurg het operatiepatroon op de borsten.

De operatie

Een borstverkleining duurt gemiddeld 2 uur en is onder algehele verdoving. Er zijn diverse operatietechnieken voor een borstverkleining. De plastisch chirurg vertelt u voor de operatie over de gekozen techniek.

 

Bij de meest gebruikte techniek verkleinen we de borst door aan de onderkant huid en klierweefsel te verwijderen. Daarna verplaatsen we de tepel en vaak verkleinen we de tepelhof. Uiteindelijk ontstaat een ankervormig litteken.

 

Bij sommige technieken is er alleen een litteken rondom de tepelhof of in combinatie met een verticaal litteken.

Als het nodig is, laten we in het wondgebied 2 dunne slangetjes (drains) achter. Deze zijn verbonden met 2 vacuümflesjes en voeren het wondvocht af.

Na de operatie

Na een borstverkleinende operatie zijn de borsten stevig ingepakt in een steungevend verband of voorzien van pleisters. De drains die het wondvocht afvoeren, verwijderen we naar gelang de productie. De eerste 24 uur na de operatie hebt u wat pijn. Daarna kunnen de borsten strak en gespannen aanvoelen. Dit gevoel verdwijnt geleidelijk.

 

Als u naar huis mag, krijgt u een afspraak mee voor het spreekuur. Tijdens dit bezoek aan de polikliniek verwijderen wij zo nodig de hechtingen.

 

Enkele dagen na de operatie mag u weer een bh dragen. De voorkeur gaat uit naar een naadloze sportbeha zonder beugels of baleinen en het liefst met een voorsluiting. De cupmaat van de bh is na de operatie kleiner, maar de omvang is niet veranderd: 75E wordt dus bijvoorbeeld 75C.

 

Na de operatie ontstaat een sterke spanning in de weefsels. Het duurt daarom soms wel 4 tot 8 maanden voordat de borsten hun definitieve vorm hebben. Draag de eerste 6 weken na de operatie dag en nacht een stevige bh. Het is verstandig om voor de eerste week na thuiskomst hulp te regelen. Hoe meer rust u de operatiewond geeft, hoe mooier het litteken geneest. Na ongeveer 3 weken kunt u de meeste dagelijkse werkzaamheden weer zelf doen. Massage met een crème of lotion kan de littekens sneller soepel maken. Vraag aan uw plastisch chirurg wanneer u hiermee mag beginnen.

Risico's en complicaties

Een borstverkleinende operatie heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. Een wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden. In zeldzame gevallen is de bloedcirculatie in de wondranden onvoldoende en kan een deel van het borstweefsel (zoals de tepel) afsterven.

 

Na de operatie kan het gevoel in de tepels verminderd of zelfs geheel verdwenen zijn. Vaak komt het gevoel weer terug, maar niet altijd volledig. Wij kunnen niet voorspellen of dit wel of niet zal gebeuren. Afgewacht moet worden hoe de littekens zich ontwikkelen en hoe deze uiteindelijk zullen worden. In principe zijn deze littekens altijd zichtbaar.

 

De anesthesioloog bespreekt met u welke risico's er zijn verbonden aan de verdoving.

Wat te doen bij complicaties

Krijgt u de eerste 14 dagen na de operatie problemen die te maken hebben met de operatie? Neem dan contact op met het ziekenhuis.

  • Op maandag tot en met donderdag tussen 08.00 en 17.00 uur belt u naar de polikliniek plastische chirurgie telefoonnummer 088 – 70 68 402.
  • Buiten deze tijden belt u met de afdeling spoedeisende hulp:

    • locatie Bergen op Zoom: telefoonnummer 088 – 70 67 302.
    • locatie Roosendaal: telefoonnummer 088 - 70 68 889.

Vragen

Bij vragen kunt u maandag tot en met donderdag tussen 08.00 en 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek plastische chirurgie, telefoonnummer 088 - 70 68 402.

Niet dringende vragen kunt u ook via de BeterDichtbij app stellen.

 

04/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?