- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Botox tegen overmatig zweten
Botox tegen overmatig zweten
Wat is Botox?
Botuline-toxine is een eiwit dat wordt aangemaakt door de bacterie Clostridium botulinum.
Botox is een medicijn, gemaakt van botuline-toxine, dat gebruikt wordt om spieren minder krachtig te laten werken. In de neurologie wordt het middel bijvoorbeeld al vele jaren succesvol gebruikt om spastische spieren te laten verslappen.
Botox heeft als geneesmiddel twee effecten:
- Het blokkeert de werking van zenuwen die de zweetklieren prikkelen, waardoor voorkomen wordt dat de klieren zweet produceren.
- Het blokkeert de prikkeloverdracht van zenuwen naar spieren, waardoor de werking van de spieren afneemt of stil komt te liggen.
Botox is, in sterk verdunde vorm, ook zeer geschikt om ongewenste fronsrimpels en kraaienpootjes te bestrijden. Deze rimpels ontstaan immers door het (vaak onwillekeurig) aanspannen van de spiertjes onder de huid. In deze folder wordt de werking van Botox als medicijn tegen overmatig zweten besproken.
Hoe kan overmatig zweten behandeld worden?
Mensen met zeer overvloedige zweetproductie hebben een paar mogelijkheden om het zweten tegen te gaan:
- Aluminiumhoudende crèmes en oplossingen: deze worden op de huid aangebracht. Deze behandeling is eenvoudig maar het effect is sterk wisselend.
- Lontoforese: Bij deze techniek wordt in speciaal ontwikkelde apparatuur een elektrische stroom door een bakje met kraanwater geleid. Door de handen of voeten gedurende enige tijd in dit bakje te houden wordt (waarschijnlijk) het zweetkanaaltje tijdelijk afgesloten. Het effect houdt enkele dagen aan. De therapie is thuis goed uit te voeren, maar is in de praktijk alleen geschikt voor de handen en voeten.
Als bovenstaande maatregelen niet het gewenste effect hebben, zijn de volgende behandelingen mogelijk:
- Botox: met kleine inspuitingen wordt de botuline-toxine in de huid van de oksels aangebracht, waardoor zweetkliertjes worden uitgeschakeld.
- Miradry: hierbij worden dmv microgolven de zweetklieren en okselharen kapot gemaakt. Dit gebeurt onder lokale verdoving. Meestal zijn 1 of 2 behandelingen nodig. Een groot deel van de patiënten is daarna blijvend van de klachten af.
- Pillen met oxybutinine of glycopurreneum. Deze medicatie heeft vaak een goed resultaat en kan worden voorgeschreven aan patiënten die klachten hebben van meer uitgebreid transpireren ook op andere delen van het lichaam.
Wanneer een Botox behandeling?
In principe kan Botox worden toegepast aan de handpalmen, de voetzolen en de oksels. In de praktijk blijkt de behandeling vooral geschikt voor overmatig zweten in de oksels. Behandeling van de oksels is nauwelijks pijnlijk en het effect houdt relatief lang aan.
Behandeling van voeten en handen is meestal zo pijnlijk dat speciale verdovingstechnieken nodig zijn. De werking houdt aan de handpalmen en de voetzolen ook meestal niet erg lang aan.
Wat doet botuline-toxine met de zweetklieren?
Botox blokkeert het ‘zweetsignaal’ tussen de zenuwtjes in de huid en de zweetklieren. De zweetproductie neemt dan sterk af of stopt geheel. Dit proces duurt ongeveer 1-2 weken.
Het effect houdt een aantal maanden aan, daarna neemt de zweetproductie weer langzaam toe. Er groeien dan namelijk weer nieuwe zenuwuiteinden aan, om de geblokkeerde zenuweinden te vervangen.
Bijwerkingen
Botox is een buitengewoon veilig geneesmiddel. Botox beïnvloedt de zenuwuiteinden die gevoelig zijn voor aanraking of pijn niet, maar als het in contact komt met zenuwen die spieren bedienen, dan wordt de werking hiervan ook tijdelijk geremd. Deze bijwerking komt maar zeer zelden voor.
Sommige mensen die behandeld zijn met Botox hebben ervaren dat de zweetproductie elders op de huid iets toeneemt. Dit wordt ‘compensatoir zweten’ genoemd. Dit effect is zeldzaam, meestal licht en van voorbijgaande aard. Botoxtherapie wordt niet toegepast bij zwangere vrouwen.
Wie voert de behandelingen uit?
De behandeling met botox wordt uitgevoerd door de dermatologen van onze kliniek.
Werkt de behandeling bij iedereen?
Niet iedereen reageert op dezelfde manier op de injecties. Gemiddeld zal bij 90% een duidelijke verbetering van de klachten worden bereikt die de kwaliteit van leven van de patiënten verbeterd.
Bij een klein aantal patiënten vallen de behandelingsresultaten tegen in vergelijking met hun verwachtingen van de therapie. Een recent groot Duits onderzoek concludeerde echter: 'Voor patiënten die meer dan 1 behandeling nodig hadden was het interval tussen de behandelingen gemiddeld 7 maanden. De tevredenheid over de behandeling was consequent groot, de kwaliteit van leven was verbeterd en de impact van de problematiek op het leven was verminderd. Het veiligheidsprofiel van botuline-toxine na herhaalde behandelingen was uitstekend'.
Hoe bereidt u zich voor op de behandeling?
- Als u voor behandeling van de oksels komt, dan moet u twee dagen voor de behandeling de oksels scheren.
- Wij adviseren voor de behandeling een oud T-shirt aan te trekken zodat eventuele vlekken door de behandeling uw nette kleding niet beschadigen.
Wat gebeurt er tijdens de behandeling?
De Botox wordt met allemaal kleine prikjes geïnjecteerd in het gebied waar u teveel zweet. Patiënten geven aan dat deze injecties pijnlijk kunnen zijn. Als de handpalmen en/of voetzolen worden behandeld, dan is meestal een verdoving nodig. Uw arts bespreekt dit met u. U mag na de behandeling niet zelf autorijden. Zorg dat iemand u ophaalt en naar huis brengt.
Na de behandeling
- mag u de eerste 24 uur niet baden of douchen.
- mag u de volgende dag weer deodorant gebruiken.
Wordt de behandeling vergoed?
In veel gevallen wordt de behandeling vergoed. Het is echter wel verstandig om met uw zorgverzekeraar contact hierover op te nemen, omdat soms een uitzondering op deze regeling wordt gemaakt.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen via BeterDichtbij.
Bent u nog niet uitgenodigd voor BeterDichtbij?
Bel het secretariaat van poli dermatologie op werkdagen tussen 08:00 en 12:30 en 13:30 – 16:00 uur. Telefoonnummer: 088-70 67 374
Ten slotte
Als u klachten heeft over de behandeling, bejegening of aanverwante zaken, kunt u een klacht indienen bij:
Patiënten Service Bureau Bravis ziekenhuis,
Boerhaaveplein 1, 4624 VT, Bergen op Zoom.
Email: psb.boz@bravis.nl.
Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u.
6/24