- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- Bovenarmbrace
Bovenarmbrace
Inleiding
U heeft uw bovenarm gebroken. De arts heeft ervoor gekozen deze breuk te behandelen met een bovenarmbrace. Deze folder geeft u extra informatie over de bovenarmbrace.
Wat is een bovenarmbrace?
Een bovenarmbrace is een afneembare kunststof koker die om de bovenarm gaat. Doordat uw elleboog vrij wordt gelaten, kunt u uw arm wel blijven strekken en buigen. Dit is in het begin van de behandeling meestal niet toegestaan. Of u deze bewegingen mag maken, is afhankelijk van uw arts. De brace biedt bescherming aan de breuk in de bovenarm. De brace zorgt er ook voor dat de breukvlakken onderling minder bewegen. Dit zal de pijnklachten verminderen en de genezing bevorderen.
Aanleggen van de brace
De brace wordt voor u op maat gemaakt door de gipsverbandmeester. In de avonden en in het weekend is deze echter niet aanwezig. Het kan voorkomen dat u op de spoedeisende hulp een tijdelijke kant-en-klare brace krijgt. U komt ter controle op de gipskamer. Er wordt daar door de arts besloten of het noodzakelijk is dat er een brace op maat gemaakt moet worden.
Het maken van de brace duurt ongeveer een half uur. U draagt de brace in combinatie met een sling. Dit is een band waar de onderarm door gesteund wordt. De brace wordt met behulp van klittenbanden om de bovenarm bevestigd. Op deze manier is het mogelijk om in de loop van de behandeling de spanning op de bovenarm aan te passen. U mag zelf niets aan de spanning van de klittenbanden veranderen. Dit is alleen toegestaan in overleg met de arts of de gipsverbandmeester. In de meeste gevallen komt u na ongeveer een week bij de behandelend arts terug op controle. Afhankelijk van deze controle hoort u wanneer u weer terug moet komen.
Waar moet u zelf op letten?
- Het is de bedoeling dat uw arm hangt zodat er zo weinig mogelijk spierspanning in de schouder en bovenarm aanwezig is. Dit zorgt ervoor dat deze spieren niet trekken aan de breuk en de breuk dus beter op zijn plaats blijft. Dit betekent dat u uw arm niet mag ondersteunen. Dus niet laten rusten op tafel of op de stoelleuning. Ook in bed mag u uw arm niet ondersteunen met kussens. De arm mag alleen gesteund worden door de sling om de onderarm. U kunt dan ook het beste slapen in een halfzittende houding.
- Door de druk van de brace en de verminderde beweging in uw arm kunnen uw hand en onderarm dikker worden. Om dit tot een minimum te beperken, is het belangrijk dat u de hand en vingers beweegt. Probeer regelmatig met de hand een vuist te maken en bijvoorbeeld rondjes met de pols te draaien.
- Probeer uw oksel schoon en droog te houden om huidirritatie te voorkomen.
- U mag de brace niet afdoen.
- De randen van de brace mogen elkaar niet raken (evt. wel overlappen).
Wanneer moet u contact opnemen?
- Bij toename van de pijnklachten.
- Bij gevoelloosheid, tintelingen of verminderde kracht in uw arm. Dit kan veroorzaakt worden door zenuwuitval op de plaats van de breuk. Dit is voor uw behandeling belangrijk om te weten.
- Bij extreme zwelling van uw hand en/of onderarm.
- Bij koude, blauwe, witte of gevoelloze vingers.
- Als de randen van de brace elkaar raken.
Vragen
Bij vragen kunt u tijdens kantooruren terecht bij de gipskamer, telefoonnummer:
088 – 70 68 269 locatie Roosendaal
088 – 70 67 793 locatie Bergen op Zoom.
06/24