Buikwandcorrectie

Inleiding

Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een buikschort ontstaat. Plastische chirurgie kan een buikschort corrigeren. Deze operatie noemen we een buikwandplastiek of abdominoplastiek.

Voorbereiding

Kort voor uw opname onderzoeken we uw algemene gezondheid. Soms doen we een bloedonderzoek en maken we een een hartfilmpje.

Wanneer u medicijnen gebruikt, moet u dat aan uw arts melden. Bepaalde geneesmiddelen (zoals aspirine, APC en dergelijke) mag u een aantal dagen voor de operatie niet meer slikken.

 

Wij adviseren om minstens 6 weken voor de operatie te stoppen met roken. Roken vernauwt de bloedvaten waardoor u stoornissen in de wondgenezing kunt krijgen. Als u te zwaar bent, is het verstandig om voor de operatie eerst wat af te vallen.

De operatie

Een buikwandcorrectie is onder algehele verdoving. U moet een nacht in het ziekenhuis blijven. De operatie duurt gemiddeld 2 uur.

Bij de operatie maakt de arts de buikwand geheel los van de onderliggende spierlaag, tot aan de ribbenboog en het borstbeen. De navel wordt rondom omsneden zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna trekt de plastisch chirurg de huid strak en verwijdert hij de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel.

Als de buikspieren uitgerekt zijn, verstevigen we deze meteen. Om de navel weer naar buiten te laten komen, maken we een gaatje in de buikhuid. Daar wordt de navel vervolgens ingehecht.

Tijdens de operatie brengt de chirurg een aantal dunne slangetjes (drains) in. Hierdoor kan het wondvocht naar buiten. Die drains blijven gemiddeld 1 dag zitten. De littekens van een buikwandcorrectie lopen rond de navel en ongeveer ter hoogte van de 'bikinilijn'.

Mogelijkheden en verwachtingen

Als u nadenkt over een buikwandcorrectie is het belangrijk hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat uw buik platter wordt, maar perfectie moet u niet verwachten. Daarnaast laat de operatie littekens achter die altijd enigszins zichtbaar blijven. Een ander gevolg van een buikwandcorrectie is dat het huidgebied onder de navel tijdelijk gevoelloos wordt en soms blijft. Dit geeft weinig klachten. Na verloop van jaren kan het gebied dat gevoelloos is wel kleiner worden.

Na een buikwandcorrectie

Over het algemeen is een buikwandcorrectie niet pijnlijk. U moet gedurende 6 weken een steunende buikband dragen. Deze krijgt u na de ingreep. Als tijdens de buikwandcorrectie ook uw buikspieren verstevigd zijn, mag u de eerste 6 weken na de operatie niet zwaar tillen of persen. De hechtingen verwijderen we ongeveer 2 weken na de operatie.

De totale herstelperiode van een buikwandcorrectie is ongeveer 4 tot 6 weken. Daarna zijn alle normale bewegingen weer mogelijk en kunt u ook weer beginnen met sporten. Wanneer u tijdens de herstelperiode last krijgt van abnormale pijn, zwelling of koorts moet u contact opnemen met de plastisch chirurg.

Risico's en complicaties

Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. De wond kan gaan nabloeden of u kan een infectie krijgen. Infecties zijn er overigens zelden. De meeste kans op infectie bestaat bij mensen die te veel onderhuids vetweefsel hebben. Het is daarom belangrijk om voor de operatie een zo normaal mogelijk gewicht te hebben. Een enkele keer komt een nabloeding voor. Soms moet u dan nog een keer geopereerd worden.

Een late complicatie van een buikwandcorrectie kan zijn dat er wat overtollige huid aanwezig is bij de heupen. Meestal trekt dit na verloop van tijd weg. Soms is het nodig deze 'dog-ears' te verwijderen.

Wat te doen bij complicaties

Krijgt u de eerste 14 dagen na de operatie problemen die te maken hebben met de operatie? Neem dan contact op met het ziekenhuis.

  • Op maandag tot en met donderdag tussen 08.00 en 17.00 uur belt u naar de polikliniek plastische chirurgie telefoonnummer 088 – 70 68 402.
  • Buiten deze tijden belt u met de afdeling spoedeisende hulp:

    • locatie Bergen op Zoom: telefoonnummer 088 – 70 67 302.
    • locatie Roosendaal: telefoonnummer 088 - 70 68 889.

Vergoeding

Een buikwandcorrectie is een cosmetische operatie. De verzekeraar vergoedt deze operatie meestal niet. U moet de operatie dus meestal zelf betalen. De plastisch chirurg geeft u van tevoren een opgave van de kosten.

Vragen

Bij vragen kunt u maandag tot en met donderdag tussen 08.00 en 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek plastische chirurgie, telefoonnummer 088 - 70 68 402.

Niet dringende vragen kunt u ook stellen via de BeterDichtbij app.

 

04/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?