Cardioversie

Inleiding

U heeft deze folder ontvangen, omdat u binnenkort een cardioversie moet ondergaan. U heeft een onregelmatig hartritme. Misschien heeft u daarvoor al medicijnen gekregen, maar hadden die niet het gewenste resultaat. Nu zal geprobeerd worden door middel van een elektrisch schok uw hartritme weer normaal te krijgen.

Voorbereiding

  • Over het algemeen heeft u van uw cardioloog al bloedverdunnende medicijnen voorgeschreven gekregen. Deze moet u ook op de dag van de cardioversie gewoon blijven innemen, net als de rest van uw medicijnen.
  • Heeft u Diabetes Mellitus (suikerziekte) en gebruikt u hiervoor medicijnen, dan zal de behandelend cardioloog met u bespreken of u deze wel/niet mag innemen op de dag van de cardioversie.
  • Op de dag van de behandeling mag u vanaf 6.00 uur niets meer eten (geen vast voedsel meer).

Tussen 6.00 uur en 10.00 uur mag u alleen nog heldere vloeistoffen drinken, maximaal 400 ml:

water eventueel met aanmaaksiroop, thee, zwarte koffie eventueel met suiker, helder sap zonder vruchtvlees. Géén melkproducten en koolzuur houdende dranken.

Opname

U wordt voor deze behandeling opgenomen op de afdeling dagopname, deze afdeling bevindt zich op de 1e etage van het Bravis Ziekenhuis, locatie Roosendaal.

 

Wat neemt u mee?

  • Naam en telefoonnummer van een contactpersoon. Het is van belang te weten met wie wij contact mogen opnemen en aan wie informatie mag worden gegeven (privacybescherming).
  • Medicijnen, het is uitermate belangrijk dat u álle medicijnen die u gebruikt, in de originele verpakking meebrengt en aan de verpleegkundige geeft.
  • Eventueel een eigen leesboek en/of muziek.

De cardioversie

Op de dag van de opname moet u om 11:45u een hartfilmpje laten maken op de functieafdeling. Meldt u zich hiervoor tijdig aan via een aanmeldzuil. Daarna meldt u zich op route 100, de receptie bij de hoofdingang. Daar hoort u op welke afdeling u wordt opgenomen. Er wordt op de afdeling ook nog bloed geprikt bij u.

 

Op het afgesproken tijdstip brengen verpleegkundigen van de dagopname u naar de operatiekamer. Daar wordt bij u een infuusnaaldje in de arm ingebracht en gaat u naar de verkoever (uitslaapkamer van de operatiekamer) waar de cardioversie zal worden uitgevoerd.

De cardioloog en de sedationist zijn daar dan al aanwezig. Van de sedationist krijgt u slaapmedicijnen via het infuusnaaldje toegediend, zodat u niets zult merken van de behandeling.  Deze slaapmedicijnen werken erg snel. Wanneer u slaapt zal er een elektrisch schokje worden toegediend. Nogmaals, u merkt hier niets van! Soms moet dit een aantal keer herhaald worden, omdat het hartritme onregelmatig blijft. Na de cardioversie zult u snel wakker worden. Soms krijgt u nog wat extra zuurstof via een kapje op de neus en mond of via een slangetje in de neus. Er zal nog een controle hartfilmpje (ecg) worden gemaakt. U zult zo snel mogelijk te horen krijgen of de behandeling die u heeft ondergaan geslaagd is, dat wil zeggen of u een regelmatig hartritme heeft. Soms lukt dit namelijk niet.

 

Bent u al opgenomen in het ziekenhuis? Dan bereiden de verpleegkundigen u voor op het onderzoek.

Nazorg

U wordt na de cardioversie teruggebracht naar de afdeling. Er zal regelmatig bloeddruk worden gemeten. Als u weer goed wakker bent, mag u wat eten en drinken.

Het kan zijn dat u last heeft van een rood en/of branderig gevoel op de borst na de cardioversie. Mocht dit zo zijn, geef dit dan door aan de verpleegkundige die u verzorgt; hij of zij kan daar mogelijk wat aan doen.

 

U mag naar huis als uw hartfilmpje en bloeddruk goed zijn. De verpleegkundige geeft dit aan u door en regelt het ontslag met u.

Vragen

Voor uw vragen en/of opmerkingen kunt u terecht bij een verpleegkundige.

Wij begrijpen dat uw familieleden graag op de hoogte worden gesteld van uw toestand. De verpleegkundige belt na de cardioversie uw eerste contactpersoon.

Ontslag

Patiënten die een cardioversie hebben ondergaan mogen niet zelfstandig naar huis. U moet worden opgehaald op de afdeling dagopname. Wij raden u af om zelfstandig naar huis te gaan. Voordat u vertrekt, zorgt de secretaresse of verpleegkundige ervoor dat u een afspraak voor de polikliniek controle krijgt en zo nodig een recept voor medicatie.

 

07/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?