Chalazion

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling omdat u last heeft van een chalazion. Een chalazion is een pijnloze zwelling van een talgklier (kliertje van Meibom) in het ooglid, ook wel een gerstekorrel genoemd. In het boven- en onderooglid zitten talgkliertjes die belangrijk zijn voor de stabiliteit van de traanfilm. Wanneer de afvoergang verstopt raakt, hoopt zich talg op in het kliertje. Hierdoor ontstaat een zwelling en kan een ontsteking ontstaan. Om u van deze zwelling af te helpen krijgt u een ingreep. In het gesprek met uw behandelend arts heeft u al informatie ontvangen over de ingreep. In deze folder kunt u de mondelinge informatie nog eens nalezen, zodat u zich kunt voorbereiden op de ingreep.

Wat is een chalazion?

Een chalazion is een pijnloze zwelling van een talgklier (kliertje van Meibom) in het ooglid, ook wel een gerstekorrel genoemd. In het boven- en onderooglid zitten talgkliertjes die belangrijk zijn voor de stabiliteit van de traanfilm. Wanneer de afvoergang verstopt raakt, hoopt zich talg op in het kliertje. Hierdoor ontstaat een zwelling en kan een ontsteking ontstaan.

Symptomen

Een kleine chalazion geeft meestal geen klachten. Het bultje is alleen zichtbaar. Als de zwelling groter wordt, kunnen er pijnlijke klachten ontstaan. Het ooglid kan in korte tijd rood en dik worden. Doordat het bultje op het hoornvlies drukt en daarbij het hoornvlies een beetje vervormt, kunnen er ook andere verschijnselen ontstaan, zoals wazig zicht, tranend oog, irritatie en pijn.

Behandeling

Een beginnend chalazion behandelt u het beste met warme kompressen. Leg hiervoor minimaal twee keer per dag gedurende 15 minuten een warm kompres op het gezwollen ooglid. Een warm kompres kan een pittenkussen, gelkompres of iets anders zijn dat 15 minuten continu warm blijft.

Wanneer de klachten na het gebruik van warme kompressen niet verminderen, kunnen we de chalazion operatief verwijderen.

Voorbereiding

Na de ingreep mag u niet zelf autorijden. U krijgt meestal een verbandje op het behandelde oog. Neem iemand mee die u kan begeleiden.

Dag van de ingreep

U mag voor de ingreep gewoon eten. Zorg dat u op tijd aanwezig bent. U neemt plaats in de wachtruimte. Zodra u aan de beurt bent, brengen wij u naar de behandelkamer. De begeleider mag niet bij de behandeling aanwezig zijn in verband met steriel werken. De begeleider kan wachten in de wachtruimte.

De ingreep

Een chalazion wordt verwijderd door insnijding van het ooglid. Dit sneetje maken we meestal aan de binnenkant van het ooglid. Zodra het wondje genezen is, ziet u er niets van aan de buitenkant. Het is een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving. Op het behandelde oog krijgt u na de ingreep een wat drukkend verband met oogzalf.

 

Een chalazion komt meestal niet meer terug nadat het is verwijderd. In sommige gevallen ontstaat er op een andere plaats in het ooglid opnieuw een chalazion.

Na de ingreep

De oogarts of de assistente vertelt u wanneer u het verband mag verwijderen.

Tot slot

Als u klachten krijgt, neem dan direct contact met ons op.

  • Polikliniek oogheelkunde 088 -70 68 980

 

Voor spoed buiten onze werktijden kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp.

  • Spoedeisende hulp locatie Bergen op Zoom 088 – 70 67 302
  • Spoedeisende hulp locatie Roosendaal 088 – 70 68 889

Vragen

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek oogheelkunde.

 

01/24

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?