Contractuur van Dupuytren

U bent door uw orthopedisch chirurg arts naar de afdeling dagopname van het Bravis ziekenhuis verwezen voor een operatie aan een van uw vingers/duim en/of handpalm. Er is bij u sprake van woekering van bindweefselcellen in de handpalm. Dit veroorzaakt bindweefselknobbels en langwerpige littekenachtige strengen. De huid kan verharden en verschrompelen. Op den duur kunt u de vingers hierdoor niet meer volledig strekken. Vingers die krom staan kunt u niet meer spontaan strekken. Het doel van de operatie is de verkromming te verminderen door de streng(en) weg te nemen. In het gesprek met uw arts heeft u al informatie ontvangen over het onderzoek. In deze folder kunt u de mondelinge informatie nog eens teruglezen.

Inleiding

U bent door uw orthopedisch chirurg naar de afdeling dagopname verwezen voor een operatie aan een van uw vingers/duim en/of handpalm. Er is bij u sprake van woekering van bindweefselcellen in de handpalm. Dit veroorzaakt bindweefselknobbels en langwerpige littekenachtige strengen. De huid kan verharden en verschrompelen. Op den duur kunt u de vingers hierdoor niet meer volledig strekken. Vingers die krom staan kunt u niet meer spontaan strekken. Het doel van de operatie is de verkromming te verminderen door de streng(en) weg te nemen. Voor deze ingreep wordt u enkele uren opgenomen.

 

Het herstel hangt af van de bevindingen tijdens de operatie en de ernst van de verkromming. Hoe meer de vingers al gebogen stonden, hoe kleiner de kans op volledig herstel.

Voorbereiding

Hoe u zich op de anesthesie (verdoving) moet voorbereiden leest u in de folder “Anesthesie”.

De opname

Op de dag van de operatie meldt u zich bij de receptie (route 100) bij de hoofdingang locatie Roosendaal. De medewerker vertelt u op welke verpleegafdeling u wordt opgenomen.

De ingreep

Voordat een verpleegkundige u naar de operatieafdeling brengt vinden op de afdeling dagopname enkele voorbereidingen plaats.

Bij deze ingreep is een verdoving van de gehele arm meestal voldoende. De orthopedisch chirurg maakt zigzag snedes van de handpalm naar de vingers toe. Hij verwijdert zo veel mogelijk het woekerende weefsel en de streng(en). Na afloop hecht hij de wonden dicht. Uw hand wordt daarna verbonden met steriel verband.

Na de ingreep

Het tijdstip van uw ontslag is afhankelijk van het tijdstip van de ingreep. Ook krijgt u een controleafspraak op de polikliniek. Dan worden de hechtingen verwijderd.

Complicaties

Krijgt u de eerste veertien dagen na de operatie problemen die te maken hebben met de operatie? Neem dan contact op met het ziekenhuis.

  • Op maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 - 17.00 uur belt u met de polikliniek van uw specialist: 088 – 70 68 537.
  • Buiten deze tijden belt u met de afdeling spoedeisende hulp: 088 – 70 68 889.

Weer thuis

De pijn na de ingreep neemt in het algemeen na een dag snel af. Zo nodig kunt u gerust een pijnstiller gebruiken.

Adviezen

De wond geneest in tien tot veertien dagen. Om uw hand zo snel mogelijk weer goed te kunnen gebruiken, adviseren wij u het volgende.

  • Start zo snel mogelijk met bewegingsoefeningen, zodra de huid en pezen dit toe laten.
  • Drie dagen na de operatie mag u met de hand onder stromend water.
  • Pak de activiteiten van voor de operatie weer op zodra de huid genezen is en de vingers soepeler zijn.
  • Vermijd huishoudelijke activiteiten gedurende twee weken.
  • Wacht enkele maanden met zwaar werk of sporten.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel deze dan gerust aan de betreffende hulpverlener.

Meer informatie over de contractuur van Dupuytren vindt u op de site www.bravisorthopediekliniek.nl

 

06/20

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?