Cortisol in speeksel

U bent bij het Bravis ziekenhuis onder behandeling. In overleg met uw arts is besloten om de hoeveelheid cortisol in uw speeksel te laten meten. Cortisol is een hormoon dat door de bijnier wordt gemaakt. Via het bloed komt het hormoon terecht in het speeksel. Door de hoeveelheid cortisol te meten, kan informatie verkregen worden of de bijnieren te veel of te weinig cortisol produceren. In het gesprek met de behandelend arts heeft u al informatie ontvangen over het onderzoek. In deze folder kunt u de mondelinge informatie van onze zorgverlener(s) op uw gemak nalezen.

Inleiding

In overleg met uw arts is besloten de hoeveelheid cortisol in uw speeksel te laten meten. In deze folder leest u meer over dit onderzoek.

Doel van het onderzoek

Cortisol is een hormoon dat door de bijnier wordt gemaakt. Via het bloed komt het hormoon terecht in het speeksel. Door de hoeveelheid cortisol te meten, kan informatie verkregen worden of de bijnieren te veel of te weinig cortisol produceren.

Cortisol volgt een zogenaamd dagritme. Dit houdt in dat de hoeveelheid cortisol in het speeksel ’s ochtends meer is dan ’s avonds. Het is daarom belangrijk om de instructies van uw arts omtrent het tijdstip van het verzamelen van het speeksel goed op te volgen!

Het onderzoek

Het speeksel wordt verzameld met behulp van de Salivette. U kunt deze ophalen bij de poliklinieken bloedafname van het Bravis ziekenhuis.

Verzamel het speeksel op het tijdstip dat met de arts is afgesproken.

Een half uur van tevoren mag u niet meer eten, drinken, tandenpoetsen of roken.

 

De Salivette (zie afbeelding) bestaat uit een buis (A), een inhangbuisje (B), een

wattenrolletje (C) en een stop (D).

https://d3373c9sxdao7y.cloudfront.net/content/product/large/511534.jpg

A                     B        C     D

 

Verzamel het speeksel volgens onderstaande stappen en lever de Salivette in zijn geheel in.

1. Houd de buis van de Salivette bij de rand van het inhangbuisje (B) vast en verwijder de stop (D). Het gaat iets gemakkelijker als u de stop iets zijwaarts drukt.

2. Neem het wattenrolletje (C) uit het inhangbuisje (B).

3. Kauw gedurende een minuut lichtjes op de wattenrol. Houd de wattenrol in ieder geval zo lang in de mond tot u het gevoel heeft dat u het verzamelde speeksel niet langer in de mond kunt houden.

4. Doe het wattenrolletje terug in het inhangbuisje (B). Hang het inhangbuisje (B) terug in de buis (A). Sluit het geheel af met de stop (D).

5. Noteer op het etiket met balpen:

  • afnamedatum;
  • afnametijd;
  • naam;
  • geboortedatum.

6. De gesloten buis bewaart u in de koelkast. Geef de Salivette dezelfde of volgende werkdag af op één van de bloedafnamepunten van het Bravis ziekenhuis. Vergeet het aanvraagformulier niet wat u heeft gekregen van uw behandelend arts.

Uitslag van het onderzoek

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts.

Vragen

Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust aan de medewerker van het laboratorium of aan uw behandelend arts.

Accureon klinisch chemisch laboratorium:, telefoonnummer 088 - 70 68 230.

 

09/22

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen? Stel ze gerust via de app BeterDichtbij.
Ontbreekt er informatie in deze folder?