- U bevindt zich hier:
- Home
- Afdelingen
- Folders
- De plasklas (informatie voor ouders en/of verzorgers)
De plasklas (informatie voor ouders en/of verzorgers)
Inleiding
U heeft samen met de kinderarts en de kinderurotherapeut besloten dat uw kind meedoet aan de plasklas. Voor de plasklas is een dagopname nodig. In de folder vindt u informatie over de dagopname en hoe u uw kind kan voorbereiden.
De dagopname
De dagopname voor de plasklas bevat twee delen: informatie en diagnostiek.
Informatie
Uw kind krijgt uitleg over hoe de blaas normaal werkt en hoe te plassen.
Tijdens het plassen moet uw kind een paar keer in een speciaal toilet met meetapparatuur plassen. Dit toilet wordt ook wel 'computerwc' genoemd. Na het plassen maken we een echo van de blaas om te kijken of deze leeg is. De kinderurotherapeut begeleidt uw kind hierbij.
Bij de plasklas legt de kinderurotherapeut uit wat er anders kan zijn bij uw kind. Ook krijgt uw kind tips over hoe, wanneer en hoe vaak hij/zij moet plassen.
Diagnostiek
Voor dit onderzoek gebruiken we flowmetrie. Dit toilet meet de kracht van de plasstraal en de hoeveelheid urine. Zo kunnen we het plaspatroon van uw kind vastleggen. Daarna controleren we met een echo of de blaas leeg is. Dit helpt ons om een mogelijk blaasprobleem beter te begrijpen. Na dit onderzoek kan uw kind eventueel een gerichte training krijgen.
Algemene informatie
De plasklas vindt plaats op de poli kindergeneeskunde. Na het eerste bezoek op de plaspoli vertelt de kinderurotherapeut wanneer en hoe laat uw kind moet komen. De plasklas duurt een ochtend of een middag.
In de plasklas zit uw kind met twee of drie andere kinderen die ook een blaasprobleem hebben. Het is belangrijk dat één van de ouders aanwezig is. Broertjes en/of zusjes mogen niet mee.
Als het kan, moet uw kind met een volle blaas komen.
Hoe verder
In de plasklas krijgen u en uw kind adviezen om thuis mee aan de slag te gaan. Na een paar weken komen jullie terug op de plaspoli. In de tussentijd belt de kinderurotherapeut regelmatig om te vragen hoe het gaat. De uitslagen worden besproken met de kinderarts. Als het nodig is, krijgt uw kind een vervolgafspraak bij de kinderarts, uroloog of klinisch psycholoog.
Vragen
Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar:
- Polikliniek kindergeneeskunde, telefoonnummer 088 – 70 67 297
- Of maak voor niet spoedeisende vragen gebruik van de BeterDichtbij app.
1/25